Η πρώτη κατάσκοπος που μίλησε για το παρελθόν της είναι η Αλίια Ρόζα. Αποκάλυψε πληροφορίες για την εκπαίδευση της από τη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας FSB – διάδοχο της KGB – τις τεχνικές του sexspionage, τους στόχους κι τις αποστολές της».

«Πέρασαν πάνω από δύο δεκαετίες που κρατούσα κλειστό το στόμα μου, αλλά για κάποιους λόγους δεν μπορούσα πια να τηρήσω τη σιωπή μου. Δεν μπορούσα να ζήσω πια με αυτόν τον πόνο, μολονότι έχω ξεπεράσει όλα αυτά τα ψυχικά τραύματα. Αν δεν το έκανα εγώ, τότε ποιος θα μιλούσε;», δήλωσε η κατάσκοπος σύμφωνο με το Fox News Digital.

Μαμά κατάσκοπος για μια καλύτερη ζωή

Μιλώντας στο podcast, η Αλίια Ρόζα περιέγραψε πώς το έσκασε από τη Μόσχα με τον μικρό γιο της, επειδή ήθελε να του προσφέρει μια καλύτερη ζωή. «Το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής μου ήταν που έγινα μητέρα. Ήθελα να το βιώσω αυτό, να κάνω οικογένεια, να αποκτήσω παιδιά. Και δεν μου το επέτρεπαν. Τότε συνειδητοποίησα “μια στιγμή, μια ζωή την έχουμε, δεν θέλω να την περάσω θυσιάζοντάς την για κάτι στο οποίο δεν πιστεύω πια”. Τότε ήταν που άρχισα να αναζητώ ευκαιρίες για να ξεφύγω», είπε.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ROZA (@aliiaroza)

Η εκπαίδευση στο sexspionage

Κόρη οικογένειας Τατάρων από το Καζακστάν, ο πατέρας της οποίας διετέλεσε επί 45 χρόνια υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού επί ΕΣΣΔ, η Αλίια Ρόζα εντάχθηκε σε ένα ειδικό κρατικό πρόγραμμα για τα παιδιά υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Η ίδια ήθελε να γίνει σχεδιάστρια μόδας, αλλά ο πατέρας της τής είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή.

Η πρώην κατάσκοπος εξήγησε ότι κατά την εκπαίδευσή της διδάχθηκε από πολύ μικρή ηλικία διάφορα πράγματα, όπως πολεμικές τέχνες και άλλες εντατικές φυσικές δραστηριότητες καθώς και πώς να ενδυναμωθεί ψυχικά, ενώ της τόνιζαν πάντα ότι δεν έπρεπε ποτέ να εγκαταλείψει την αποστολή της και να δείχνει ευάλωτη. «Έμαθα ότι δεν επιτρέπεται να τα παρατάς, να είσαι ευάλωτη, αδύναμη, να βάζεις τα κλάματα», είπε.

Η πρώην κατάσκοπος ανακάλυψε αργότερα ότι την επέλεξαν από 350 υποψήφιους κατασκόπους για να μετάσχει σε ένα άκρως απόρρητο πρόγραμμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης των «στόχων», που ανέπτυξαν ψυχολόγοι της KGB και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. Εκεί ήταν που έμαθε πώς να χρησιμοποιεί τα θέλγητρά της και την πειθώ για να αποσπά πληροφορίες.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ROZA (@aliiaroza)

Η τέχνη της επικοινωνίας και της γοητείας

Όπως λέει στο podcast η Αλίια Ρόζα, η δουλειά της δεν περιλάμβανε τόσο το σεξ όσο την τέχνη της επικοινωνίας και της γοητείας. «Μας έμαθαν πώς να ντυνόμαστε εντυπωσιακά, να βάζουμε μέικ-απ, πώς να εντυπωσιάζουμε με την εμφάνισή μας, να προσεγγίζουμε τους στόχους μας και να κερδίζουμε την εμπιστοσύνη τους».

Η πρώην κατάσκοπος εξήγησε ότι όλο το παιχνίδι ήταν να κατανοήσουν «την προοπτική των ανδρών και τι ακριβώς θέλουν», αλλά και «την ψυχολογία των ανθρώπων, των εγκληματιών, των ανδρών». Η επιχείρηση γοητείας, είπε, μπορεί να ξεκινήσει με ένα γενικόλογο κομπλιμέντο, «κάτι ειδικό και κατάλληλο για την περίσταση. Αυτό θα προσελκύσει τους άλλους, θα αρχίσεις να τους κερδίζεις κι αν ξέρεις να κατευθύνεις τη συζήτηση να σου ανοικτούν».

Το παιχνίδι αρχίζει όταν μπαίνουν στη μέση οι τεχνικές του σεξ, λέει, που «κάνουν το στόχο να πάθει εμμονή μαζί σου. Είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι». Όταν η πρώην κατάσκοπος συνειδητοποίησε ότι ήταν η ίδια αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια προκειμένου η πρώην κατάσκοπος να αντιληφθεί ότι είχε υποστεί «πλύση εγκεφάλου» για να μάθει να χειραγωγεί τους άλλους.

«Με έκαναν να πιστεύω ότι ήμουν μια ηρωίδα», είπε αποκαλύπτοντας ότι μολονότι δούλευε έξι μέρες τη βδομάδα για περίπου 100 δολάρια το μήνα, συνέχιζε από πατριωτικό καθήκον. «Αισθανόμουν πανίσχυρη, ότι κανείς δεν θα μπορούσε να μου κάνει κάτι. Θυσίαζα το κορμί μου σε όλες αυτές τις αποστολές, κι έτσι αποσύνδεσα τα αισθήματά του από το σώμα μου».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ROZA (@aliiaroza)

Αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης 

Η πρώην κατάσκοπος είπε ότι δεν είχε αντιληφθεί πως ήταν η ίδια που αποτελούσε αντικείμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης προκειμένου να εξασφαλίζουν οι ανώτεροί της αυτό που ήθελαν, ότι υφίστατο σεξουαλική κακοποίηση ακόμη και βιασμούς από εκείνους που έπρεπε να παγιδεύσει κι ότι ένας πρώην πράκτορας του FBI της άνοιξε τα μάτια.

Η Αλίια Ρόζα έχει πάνω από μια δεκαετία να επιστρέψει στη Ρωσία κι έχει υιοθετήσει ένα νέο όνομα. Διέφυγε στο Λος Άντζελες όταν ερωτεύτηκε έναν «στόχο» της, από τον οποίο υποτίθεται ότι έπρεπε να εκμαιεύσει πληροφορίες, σύμφωνα με τη New York Post.

H πρώην κατάσκοπος λέει ότι νιώθει πώς την «χρησιμοποίησε» η ρωσική κυβέρνηση μολονότι οι αποστολές της εστίαζαν ως επί το πλείστον στην καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και ναρκωτικών. «Είδα όλες τις άλλες πράκτορες που έφθασαν σε μια ηλικία, π.χ. τα 56. Ήταν όλες τους τόσο εξουθενωμένες, τόσο μόνες. Δεν τους επέτρεπαν να έχουν προσωπική ζωή, να κάνουν οικογένειες. Δεν μπορούσα να επιτρέψω να συμβεί και σε μένα αυτό», είπε η Αλίια Ρόζα, που τώρα δίνει συμβουλές σε γυναίκες που ζητούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους κι έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ακολούθους στο Instagram.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ROZA (@aliiaroza)