Αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με θέμα «το μεγάλο κύμα ακρίβειας που μαστίζει την ελληνική κοινωνία και οικονομία» κατέθεσε σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σωκράτης Φάμελλος.

Ο Σωκράτης Φάμελλος τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει καταθέσει δύο ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό «οι οποίες εδώ και έξι εβδομάδες δεν εισέρχονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής». Παράλληλα, όπως αναφέρει, «βλέπουμε να αυξάνονται τα κέρδη και σε άλλους τομείς, όπως είναι οι τράπεζες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο κ. Μητσοτάκης δεν προσέρχεται στη Βουλή γιατί δεν έχει να δώσει απαντήσεις αλλά και γιατί έχει ευθύνες τις οποίες δεν θέλει να τις αναλάβει». Τέλος, αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταθέτει το αίτημα ώστε «να έρθει ο κ. Μητσοτάκης πλέον να τοποθετηθεί στη Βουλή».

Αναλυτικά η δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσε σήμερα αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, για το μεγάλο κύμα ακρίβειας, που μαστίζει την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Παρότι οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις βλέπουν να αυξάνονται διαρκώς οι τιμές στα ράφια και στα πρατήρια καυσίμων, ο κ. Μητσοτάκης περιορίζεται σε στημένες περιοδείες. Όμως τα νούμερα τον διαψεύδουν. Τα τελευταία τρία χρόνια η χώρα μας καταγράφει συνεχώς πρωτιές και στο ρεύμα και στα καύσιμα. Τον Μάρτιο ήμασταν και πάλι στην πρώτη θέση στην ακρίβεια των καυσίμων.

Αλλά και ο πληθωρισμός τροφίμων αυξάνεται με ποσοστό πάνω από 5% ενώ στην Ευρώπη είναι πολύ χαμηλότερα.

Ο γενικός και δομικός πληθωρισμός σημειώνουν στην Ελλάδα άνοδο ενώ στην ευρωζώνη υποχωρούν.

Τα αποτελέσματα, λοιπόν, αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση δεν κάνουν ό,τι μπορούν και ό,τι πρέπει διότι τα κέρδη και τα μερίσματα των μεγάλων εταιρειών αυξάνονται συνεχώς.

Στο πεδίο των καυσίμων έχουμε υψηλά υπερκέρδη τα οποία δεν φορολογούνται. Ενώ υπάρχει ευρωπαϊκός κανονισμός η Κυβέρνηση δεν προχωρά στην φορολόγηση των υπερκερδών των δύο διυλιστηρίων για το 2023. Ενώ και η αντίστοιχη διάταξη η οποία υπάρχει για τη φορολόγηση των υπερκερδών στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας δεν εφαρμόζεται από την Κυβέρνηση εδώ και τουλάχιστον 16 μήνες.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες, τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να αντιμετωπίσει.

Έχουμε καταθέσει δύο ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό (15 Μαρτίου & 4 Απριλίου), οι οποίες εδώ και έξι εβδομάδες δεν εισέρχονται στην ημερήσια διάταξη της Βουλής.

Παράλληλα, βλέπουμε να αυξάνονται τα κέρδη και σε άλλους τομείς, όπως είναι οι τράπεζες.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν προσέρχεται στη Βουλή γιατί δεν έχει να δώσει απαντήσεις αλλά και γιατί έχει ευθύνες τις οποίες δεν θέλει να τις αναλάβει.

Όμως και η κοινωνία και η οικονομία πλήττονται συνεχώς. Το τελευταίο διάστημα έχουμε δει επιχειρήσεις της χώρας να βάζουν λουκέτο λόγω του ενεργειακού κόστους.

Εμείς έχουμε αναλάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία, με ολοκληρωμένες προτάσεις για τα θέματα της ακρίβειας. Δεν έχουμε ακούσει κανένα σχόλιο από την πλευρά της Κυβέρνησης, αντιθέτως η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για το ακραίο κύμα αισχροκέρδειας.

Καταθέτουμε, λοιπόν, την αίτηση για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για να έρθει ο κ. Μητσοτάκης πλέον να τοποθετηθεί στη Βουλή».