Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της τουρκικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλή τον τούρκο υφυπουργό Αχτσαπάρ, με τον επικεφαλή της ελληνικής αντιπροσωπείας, πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκο, που αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, καθώς η προηγούμενη είχε γίνει στην Άγκυρα στις 13 Νοεμβρίου 2023, λίγο πριν την άφιξη στην Αθήνα του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου, για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που είχε σαν αποτέλεσμα την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών.

Τι είναι τα ΜΟΕ

Όπως έχει αναφέρει πολλές φορές ο Νίκος Δένδιας, τα ΜΟΕ δεν είναι διαπραγμάτευση και δεν αφορούν τον πυρήνα της ελληνοτουρκικής διαφοράς. Πάραυτα συνιστούν «μέτρα που θα επιτρέψουν την αλληλοκατανόηση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε να μην υπάρχουν εντάσεις χωρίς λόγο.

Δεν είναι ούτε διαπραγμάτευση, ούτε επίλυση σοβαρών ζητημάτων που αφορούν την ελληνοτουρκική διαφορά, αυτά είναι δουλειά του Υπουργείου Εξωτερικών και τα λύνει το Υπουργείο Εξωτερικών» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και κατά την παρουσία του στο Φόρουμ των Δελφών, την Τετάρτη.