Το Ιράν θα παραλάβει μέσα στις επόμενες ημέρες την πρώτη παρτίδα της τελευταίας γενιάς ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi SU-35, όπως μετέδωσαν το Σάββατο ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Η Τεχεράνη είχε αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Etemad. Η πρώτη παράδοση πρόκειται να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά σύμφωνα με αναφορές, το Ιράν θα παραλάβει συνολικά 24 νέα μαχητικά αεροσκάφη.

Το υπουργείο Άμυνας της Ισλαμικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε πέρυσι ότι η χώρα απέκτησε μαχητικά ελικόπτερα Mi-28H και Yak-130 από την Ρωσία εκτός από τα SU-35.

Η Δύση κατηγορεί την Τεχεράνη ότι στηρίζει την Ρωσία κατά της Ουκρανίας

Έπειτα από την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, η οποία είχε ως στόχο να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, και την επακόλουθη επαναφορά των δυτικών κυρώσεων, η Τεχεράνη έχει εντείνει τις σχέσεις της με τη Μόσχα.

Η Δύση, μάλιστα, κατηγορεί το Ιράν ότι στηρίζει την Ρωσία με υλικοτεχνική στρατιωτική στήριξη στον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας και συγκεκριμένα ότι η Τεχεράνη προμηθεύει την κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τα αποκαλούμενα drones «καμικάζι», τα οποία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ και όχι μόνο, έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές στο πεδίο της μάχης.

Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, έχει αρνηθεί εξαρχής αυτούς τους της Δύσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ