Σε μια προστατευόμενη περιοχή στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης εθελοντές βοηθούν χιλιάδες βατράχους να διασχίσουν τον δρόμο για να φθάσουν στους βιότοπούς τους και να αποθέσουν τα αβγά τους.

Χιλιάδες βάτραχοι πέφτουν σε χειμερία νάρκη στη Ρωσία στα βαλτώδη πευκοδάση έξω από την Αγία Πετρούπολη ξυπνώντας την άνοιξη για να μεταναστεύσουν στουςβιότοπούς τους και να γεννήσουν στις πεδινές περιοχές κοντά στον Κόλπο της Φινλανδίας, μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω.

Για να ολοκληρώσουν τη μικρή αλλά εξαιρετική μετανάστευσή τους, ωστόσο, οι βάτραχοι θα πρέπει να ξεπεράσουν ένα μεγάλο κίνδυνο: την κίνηση σε έναν δρόμο με μια λωρίδα κυκλοφορίας.

Οι ιθύνοντες της προστατευόμενης περιοχής απηύθυναν έκκληση για εθελοντές αυτή την άνοιξη, οι οποίοι θα βοηθούν τους βατράχους να διασχίζουν τον δρόμο με ασφάλεια και οι αρχές εντυπωσιάστηκαν από το ενδιαφέρον που δέχθηκαν.

Μεγάλη ανταπόκριση των εθελοντών στο κάλεσμα

«Ενας τεράστιος αριθμός εθελοντών ανταποκρίθηκε κυριολεκτικά μέσα σε λίγες ώρες. Εξακόσιοι άνθρωποι γράφτηκαν μέσα σε 4 ώρες», δήλωσε η Νίνο Νατσβαλάτζε, ειδική για τις προστατευόμενες περιοχές της Αγίας Πετρούπολης.

Φορώντας φωσφορίζοντα γιλέκα, οι εθελοντές περιπολούν τον δρόμο και σταματούν για να μαζέψουν τους αργοκίνητους βατράχους που είναι νωθροί έπειτα από τον μακρύ και βαρύ χειμώνα της Ρωσίας και να τους περάσουν απέναντι – μέσα σε πράσινους κουβάδες – ανάμεσα στα αυτοκίνητα.

«Μου αρέσει ο εθελοντισμός ως αξία και το να βοηθάω τους βατράχους είναι τρεις φορές καλύτερο. Είναι πολύ πιο ενδιαφέρον, ευχάριστο και ευεργετικό τόσο για εσένα τον ίδιο αναφορικά με τον χρόνο που περνάς στο ύπαιθρο, όσο και για την κοινωνία και τη φύση, από το να κάθεσαι στο σπίτι και να παρακολουθείς τηλεόραση», λέει ο κάτοικος της περιοχής Αρτέμ Σεμένοφ.

Μια άλλη εθελόντρια, η Γιούλια Σεργκέεβα, εξηγεί ότι οι βάτραχοι την κάνουν να αισθάνεται πιο κοντά στη φύση και στην κοινότητά της.

«Χαίρομαι πολύ που είχα μια τέτοια τιμή να βοηθήσω αυτά τα υπέροχα ζώα. Οι βάτραχοι θα πολλαπλασιαστούν, θα υπάρξουν περισσότερα μικρά βατραχάκια και το περιβάλλον θα βελτιωθεί, γενικά όλα θα είναι θετικά και απλώς υπέροχα», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ