Κάθε ρεκόρ έσπασαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράρα και «βύθισαν» το Ντουμπάι. Οι βροχές πλημμύρισαν μεγάλους αυτοκινητόδρομους και διέκοψαν τις πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες να αναχωρήσουν από το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, οι βροχές άρχισαν το βράδυ της Δευτέρας και μέχρι το βράδυ της Τρίτης, περισσότερα από 142 χιλιοστά είχαν πέσει στην πόλη της ερήμου Ντουμπάι – το επίπεδα αυτό είναι υπό κανονικές συνθήκες η μέση ποσότητα που δέχεται σε ενάμιση χρόνο.

«Έσπασε» κάθε ρεκόρ η βροχόπτωση

Κατά μέσο όρο, ένα έτος σημειώνονται 94,7 χιλιοστά – ή 3,73 ίντσες – βροχής στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, το πιο πολυσύχναστο στον κόσμο για διεθνή ταξίδια και κόμβο για τον αερομεταφορέα μεγάλων αποστάσεων Emirates.

Ορισμένες περιοχές των ΗΑΕ κατέγραψαν περισσότερα από 80 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες μέχρι τις 8 το πρωί της Τρίτης, πλησιάζοντας τον ετήσιο μέσο όρο των περίπου 100 χιλιοστών. Η βροχή είναι ασυνήθιστη στα ΗΑΕ, στην άνυδρη αραβική χερσόνησο, αλλά εμφανίζεται περιοδικά κατά τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες.

Ποτάμια οι δρόμοι – Πλημμύρισαν οχήματα και σπίτια

Σπίτια πλημμύρισαν και οχήματα εγκαταλείφθηκαν στους δρόμους σε όλο το Ντουμπάι, καθώς οι αρχές έστειλαν βυτιοφόρα στους δρόμους για να αντλήσουν το νερό. Πολλοί δρόμοι και άλλες περιοχές δεν διαθέτουν αποχέτευση λόγω της έλλειψης τακτικών βροχοπτώσεων.

Τα εμβληματικά εμπορικά κέντρα Dubai Mall και Mall of the Emirates υπέστησαν πλημμύρες, με νερό μέχρι τον αστράγαλο σε τουλάχιστον έναν σταθμό του μετρό του Ντουμπάι, σύμφωνα με εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κεραυνοί φάνηκαν να αναβοσβήνουν στον ουρανό, αγγίζοντας περιστασιακά την κορυφή του Burj Khalifa, του ψηλότερου κτιρίου του κόσμου.

Αναμένονται νέες βροχοπτώσεις – Έκλεισαν τα σχολεία

Το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας «προέτρεψε τους κατοίκους να λάβουν όλα τα μέτρα προφύλαξης… και να μείνουν μακριά από περιοχές με πλημμύρες και συσσώρευση νερού» σε ανάρτησή του στο X.

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανέβασε στον λογαριασμό του στο Χ ότι οι νεροποντές ήταν ένα «εξαιρετικό» κλιματικό φαινόμενο. Αναμένονται ακόμη περισσότερες βροχές.

Τα σχολεία έκλεισαν σε όλα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αναμένεται να παραμείνουν κλειστά και την Τετάρτη. Η κυβέρνηση του Ντουμπάι παρέτεινε επίσης την εξ αποστάσεως εργασία για τους υπαλλήλους της και την Τετάρτη. Το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι, το πιο πολυσύχναστο στον κόσμο για διεθνή ταξίδια, εκτρέπει επίσης ορισμένες εισερχόμενες πτήσεις την Τρίτη.

Σημειώνεται ότι οι ακραίες βροχοπτώσεις είναι πιο συχνές και πιο έντονες εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής καταστροφής στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Αυτό συμβαίνει επειδή ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς. Οι πλημμύρες έχουν πιθανότατα γίνει πιο συχνές και σοβαρές σε αυτές τις τοποθεσίες ως αποτέλεσμα.

Δείτε το βίντεο