Το τέλος είναι προδιαγεγραμμένο για όλους μας. Αν υπάρχει κάτι που γνωρίζουμε σίγουρα για το μέλλον μας αυτό είναι πως κάποια μέρα —άγνωστο πώς— θα πεθάνουμε.

Αυτό που κανείς μας δεν γνωρίζει είναι το τι θα νιώσουμε λίγα λεπτά πριν το τέλος, αλλά και μετά απ’ αυτό.

Απάντηση στο πρώτο ερώτημα έρχεται να δώσει ο ειδικός σε θέματα θανάτου Dr. James Hallenbeck του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ο οποίος όπως εξηγεί και στο βιβλίο του «Palliative Care Perspectives» το σώμα μας όταν πρόκειται να πεθάνουμε… κλείνει με συγκεκριμένη σειρά σε ό,τι αφορά στις αισθήσεις μας.

Όρεξη

Αρχικά, ο ειδικός αποκαλύπτει ότι το πρώτο πράγμα που χάνεται είναι η όρεξη. Καθώς το σώμα κλείνει, απαιτεί λιγότερα θρεπτικά συστατικά από ό,τι πριν, οπότε μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια όρεξης και έλλειψη δίψας.

Ομιλία

Η ομιλία είναι η επόμενη λειτουργία που χάνεται καθώς το σώμα επιβραδύνει και η φωνή βγαίνει πολύ δύσκολα. Μετά την ομιλία, έχει παρατηρηθεί η απώλεια της όρασης, αν και πάλι ο καθηγητής δήλωσε ότι μερικές φορές οι άνθρωποι που δεν μπορούσαν να δουν πολλά από όσα υπήρχαν γύρω τους, μπορούσαν αντ’ αυτού να δουν αγαπημένα πρόσωπα που είχαν ήδη πεθάνει.

Ακοή και αφή

Οι τελευταίες αισθήσεις που φεύγουν, σύμφωνα με τον Dr. Hallenbeck, είναι η «ακοή και η αφή», καθώς ακόμη και στις τελευταίες στιγμές ενός ατόμου που φαίνεται να μην ανταποκρίνεται, μπορεί ακόμη να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του με κάποιο τρόπο.

Μόλις χαθεί η αφή, η ακοή είναι η τελευταία αίσθηση που χάνεται, και σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 ορισμένοι άνθρωποι είναι σε θέση να ακούνε πράγματα μέχρι τις τελευταίες τους στιγμές.