Εκτενείς και διθυραμβικές είναι οι αναφορές στην ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Σερβία.

«Η απόφαση για το Μοναστήρι Ντέτσανι δεν αρκεί, να ακυρώσει το Κόσοβο τις απαλλοτριώσεις», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος των περισσότερων δημοσιευμάτων αποτιμώντας θετικά τη στάση του Αλέξη Τσίπρα που μίλησε εκ μέρους της ομάδας της Αριστεράς.

«Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σήμερα σε ομιλία του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η εφαρμογή της απόφασης του  Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Πρίστινα για το Μοναστήρι Dečani δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής για την ένταξη του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ότι είναι επίσης απαραίτητο να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις σχετικά με τις απαλλοτριώσεις και την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων» σημειώνει η Politika χαρακτηριστικά.

«Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η στρατηγική των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις είναι καλή για να χτίζει πολιτικές καριέρες, αλλά έχει κόστος στις ζωές των ανθρώπων και στο μέλλον τους» τονίζεται στην ανταπόκριση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Τanjug.

Στιγμιότυπο από το δημοσίευμα της Τanjug

Υπενθυμίζεται ότι «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη. Όλες οι αποφάσεις που μας πάνε μπροστά, είναι δύσκολες και έχουν πολιτικό κόστος. Η καταπολέμηση του εθνικισμού έχει κόστος. Η αντιμετώπιση της ακινησίας, έχει κόστος. Αλλά αξίζει τον κόπο» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την έκθεση Μπακογιάννη «Περί ένταξης Κοσόβου στον οργανισμό».

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει απτή πρόοδος σε σχέση με αυτά τα θέματα. Δηλαδή τουλάχιστον πρώτον να περάσει νόμος για τις απαλλοτριώσεις που να εξασφαλίζει τις εγγυήσεις των συστάσεων Αχτισάαρι και δεύτερον το Κόσοβο να καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις για τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο πλαίσιο του μοντέλου που κατέθεσε η ΕΕ τον Οκτώβριο 2023.

«Το να βρεις κοινό διπλωματικό έδαφος για την επίλυση διαφοράς, προστατεύοντας τα εθνικά σου συμφέροντα, είναι δύσκολος δρόμος, αλλά ο μόνος για το κοινό μας μέλλον» επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός που υπέγραψε τη σημαντική Συμφωνία των Πρεσπών, λύνοντας χρονίζοντα προβλήματα.

Στην παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό γεγονός ότι η ένταξη του Κοσόβου βρίσκεται στο τραπέζι και αυτό έχει δημιουργήσει μια νέα δυναμική από την στιγμή μάλιστα που αποφάσισε επιτέλους να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το Μοναστήρι Ντέτσανι.

«Θέλω όμως να είμαι σαφής ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αρκετό για να στηριχθεί η ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ήδη από την υποβολή του αιτήματος για ένταξη πριν δύο χρόνια, έχουμε δει πολύ σοβαρή ένταση επί του πεδίου. Κάποιες φορές εξαιτίας του Βελιγραδίου, αλλά και κάποιες εξαιτίας των αποφάσεων της Πρίστινα» επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός.