Ο άνδρας που μαχαίρωσε θανάσιμα έξι άτομα στο Σίδνεϊ είχε προβλήματα ψυχικής υγείας στο παρελθόν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το κίνητρο της επίθεσης σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα της πόλης ήταν ιδεολογικό ή θρησκευτικό, ανακοίνωσε χθες η αυστραλιανή αστυνομία.

Ο δράστης αναγνωρίστηκε από την αστυνομία ως ο 40χρονος Τζόελ Γκάουτσι. Οι συγγενείς του, όταν είδαν τις σκηνές με τις δολοφονίες στην τηλεόραση το Σάββατο, επικοινώνησαν με την αστυνομία. «Η οικογένεια, όταν είδε το βίντεο στην τηλεόραση, σκέφτηκε ότι μπορεί κάλλιστα να ήταν ο γιος της και επικοινώνησε με τις Αρχές» δήλωσε ο βοηθός της αστυνομίας του Κουίνσλαντ, Ρότζερ Λόου. «Οι ενέργειες του Τζόελ ήταν πραγματικά φρικιαστικές και εξακολουθούμε να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι συνέβη» ανέφεραν οι συγγενείς του σε δήλωση. «Εχει παλέψει με προβλήματα ψυχικής υγείας από τότε που ήταν έφηβος».

Με εμφάνιση ράγκμπι

Μάρτυρες περιέγραψαν πώς ο Γκάουτσι, φορώντας σορτς και φανέλα της εθνικής αυστραλιανής ομάδας ράγκμπι, έφτασε κρατώντας μαχαίρι στο εμπορικό κέντρο Westfield Bondi Junction. Εκεί άρχισε να μαχαιρώνει όποιον έβρισκε μπροστά του – συνολικά σκότωσε έξι άτομα και τραυμάτισε τουλάχιστον 12 προτού σκοτωθεί από την αστυνομικό Εϊμι Σκοτ, η οποία τον αντιμετώπισε μόνη και προσπάθησε να τη μαχαιρώσει. Από την επίθεση αυτή πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εντός του εμπορικού κέντρου, ενώ μια 38χρονη μητέρα που προσπάθησε να προστατεύσει το 9 μηνών μωρό της από τη δολοφονική μανία του Γκάουτσι ξεψύχησε λίγη ώρα αργότερα στο νοσοκομείο.

Κάποιοι από τους επισκέπτες και το προσωπικό του εμπορικού κέντρου στα ανατολικά του Σίδνεϊ προσπάθησαν να τον σταματήσουν, ενώ γυναίκες και παιδιά κλείστηκαν σε καταστήματα για να σωθούν. «Ηταν τρομερές οι στιγμές» είπε στους δημοσιογράφους ο βοηθός της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Αντονι Κουκ. «Δεν υπάρχει ακόμα τίποτα που να έχουμε, κάποια πληροφορία ή στοιχείο που να υποδηλώνουν ότι η επίθεση οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο κίνητρο, ιδεολογία ή άλλο».

Ο Γκάουτσι είχε πρόσφατα μετακομίσει στο Σίδνεϊ, την πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας, από το γειτονικό Κουίνσλαντ. Η αστυνομία είπε ότι ερεύνησε μια μικρή αποθήκη που είχε νοικιάσει, αλλά δεν βρήκε σημαντικά στοιχεία.

Είχε διαγνωστεί από τα 17 του

Είχε διαγνωστεί με προβλήματα ψυχικής υγείας όταν ήταν 17 ετών και βρισκόταν σε επαφή με την αστυνομία συχνά τα τελευταία τέσσερα έως πέντε χρόνια, χωρίς όμως να συλληφθεί ή να κατηγορηθεί για εγκλήματα.

Πέντε από τους έξι νεκρούς ήταν γυναίκες, ενώ το 9 μηνών μωρό που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο βρίσκεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση. Ο Φαράζ Ταχίρ, ένας 30χρονος φύλακας στο εμπορικό κέντρο που ήταν ο μοναδικός άνδρας που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης, έφτασε στη χώρα πέρυσι ως πρόσφυγας από το Πακιστάν.

Χθες υπήρξε έντονη αστυνομική παρουσία στο εμπορικό κέντρο, το οποίο ήταν κλειστό για τους πολίτες, με τους κοντινούς δρόμους αποκλεισμένους. Πολλοί πέρασαν να αφήσουν λουλούδια στον τόπο, καθώς η σφαγή συγκλόνισε την Αυστραλία. «Οι ατομικές ιστορίες όσων έχουν σκοτωθεί, οι ξένοι που προσπάθησαν να βοηθήσουν, καθώς και πράξεις θάρρους και γενναιότητας σημαίνουν ότι – είτε γνωρίζετε τα άτομα που σκοτώθηκαν είτε όχι – θρηνείτε σήμερα» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολιτείας της Νότιας Ουαλίας Κρις Μινς.