Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκεται το Ισραήλ μετά την χθεσινοβραδινή επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν. Ο ισραηλινός υπουργός πολέμου, Μπένι Γκαντζ, λίγο πριν συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο φρόντισε να κάνει γνωστές τις προθέσεις της χώρας του λέγοντας πως θα αναμένει «την κατάλληλη στιγμή» ώστε το Ιράν «να πληρώσει το τίμημα» για την επίθεση με πυραύλους και drones.

«Θα δημιουργήσουμε μια περιφερειακή συμμαχία και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη στιγμή που είναι κατάλληλος για εμάς», δήλωσε ο Μπένι Γκαντζ.

Στη σύσκεψη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ θα αποφασιστεί η απάντηση στην ιρανική επίθεση, η οποία ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου και κράτησε 5 ώρες. Σε αυτί συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ.

Τι συζητήθηκε με την Αναλένα Μπέρμποκ

«Κόντρα στην επιθυμία των εχθρών μας να μας βλάψουν, θα συνεχίσουμε να ενωνόμαστε και να γινόμαστε ισχυρότεροι», δήλωσε ο Γκαντζ που λίγο νωρίτερα είχε συνομιλία του με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ.

«Συζητήσαμε πρωτίστως την επιτακτική ανάγκη να διαμορφώσουμε ένα παγκόσμιο ενιαίο μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε την ιρανική επιθετικότητα άμεσα σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μπένι Γκαντζ.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ έδειξε ότι είναι δυνατό και ότι μπορεί να υπερασπιστεί τη χώρα του.

«Το Ιράν έχει απομονωθεί με την επιθετική συμπεριφορά του με την οποία θέλει να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή», δήλωσε. «Και οι ικανότητες του Ισραήλ είναι ισχυρές. Το Ισραήλ μπορεί να προστατέψει τη χώρα του».

Το Ιράν έφερε «συνειδητά τη Μέση Ανατολή στο χείλος του γκρεμού» μετά την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κατά του Ισραήλ, δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ.