Οι επόμενες ημέρες και ώρες στη Μέση Ανατολή είναι κρίσιμες. Μια σπίθα αρκεί για να φουντώσει η φωτιά. Η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις με όλους να ξορκίζουν μια περαιτέρω κλιμάκωση αλλά κανείς να μην μπορεί να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.

Οι πρώτες ώρες μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ έθεσαν τους ηγέτες όλου του κόσμου σε συναγερμό με τον Τζο Μπάιντεν να αναλαμβάνει δράση άμεσα.

Σύμφωνα με τους New York Times ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη του Ισραήλ πείθοντάς τον να μην εξαπολύσει αντίποινα το πρωί της Κυριακής, όπως είχε ήδη εξαγγείλει τη νύχτα του Σαββάτου.

H 25λεπτη συνομιλία

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αρκετά μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ είχαν ταχθεί υπέρ μιας συντονισμένης αντεπίθεσης που θα άνοιγε τις… πύλες της κολάσεως. Όμως, έλλειψη σοβαρών πληγμάτων από την Ιρανική επίθεση και σε συνδυασμό με τη συζήτηση του Νετανιάχου – Μπάιντεν, οι φωνές των πολεμοχαρών αξιωματούχων δεν εισακούστηκαν.

Σύμφωνα με το Axios, ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της 25λεπτης συνομιλίας με τον Νετανιάχου ήταν ξεκάθαρος ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν καμία ισραηλινή αντεπίθεση εναντίον του Ιράν. Αυτό δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο Axios, διατηρώντας την ανωνυμία του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και οι ανώτεροι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου ανησυχούν πως μια ανταπάντηση του Ισραήλ θα οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή και θα παρασύρει τις ΗΠΑ σε ένα καταστροφικό πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο Μπάιντεν φέρεται να επεσήμανε στον Νετανιάχου τη συμβολή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην αναχαίτιση του 99% των 330 drones και πυραύλων και πως οι κοινές αμυντικές προσπάθειες του Ισραήλ, των ΗΠΑ και άλλων χωρών της περιοχής οδήγησαν στην αποτυχία της ιρανικής επίθεσης.

«Έχετε μια νίκη, αποδεχτείτε την»

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο Μπάιντεν θέλησε να δώσει στον Νετανιάχου τη ψυχολογία του νικητή: «Έχετε μια νίκη. Αποδεχτείτε την», φέρεται να του είπε.

Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται πως: «Είπα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι το Ισραήλ επέδειξε αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικάει ακόμη και πρωτοφανείς επιθέσεις – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ».

Τα επόμενα βήματα

Το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ χωρίς επίσημες ανακοινώσεις. Με τις πληροφορίες που καταφθάνουν να είναι συγκεχυμένες και τη Μέση Ανατολή να βρίσκεται στο χείλος της «αβύσσου» ο Ισραηλινός υπουργός πολέμου φρόντισε να στείλει ένα μήνυμα που κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο Μπένι Γκαντζ, λίγο πριν συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο φρόντισε να κάνει γνωστές τις προθέσεις της χώρας του λέγοντας πως θα αναμένει την κατάλληλη στιγμή ώστε το Ιράν να πληρώσει το τίμημα για την επίθεση με πυραύλους και drones.

«Θα δημιουργήσουμε μια περιφερειακή συμμαχία και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη στιγμή που είναι κατάλληλος για εμάς», δήλωσε.

Με τις περισσότερες αναλύσεις να εκτιμούν πως βαίνουμε προς αποκλιμάκωση της κατάστασης και πως η ισραηλινή πλευρά δεν θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση που θα δυναμιτίσει περαιτέρω την κατάσταση η έκκληση «για τη σταθεροποίηση της κατάστασης» από τους ηγέτες της ομάδας των G7 δεν περνά απαρατήρητη.