Τσάμπι Αλόνσο: ο απροσδόκητος θαυματοποιός του ποδοσφαίρου. Σε λίγες ώρες ο βάσκος προπονητής θα μπει στο πάνθεο των μεγάλων προσωπικοτήτων της μικρής πόλης του Λεβερκούζεν για το κατόρθωμά του να αλλάξει τον ρου της ιστορίας της τοπικής ομάδας στέφοντάς την για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Γερμανίας.

Μπροστά μας έχουμε όλα τα σημαντικά γεγονότα της φετινής σεζόν, Euro, Ολυμπιακούς Αγώνες, τα αναβαθμισμένα ευρωπαϊκά Κύπελλα, ωστόσο ο Τσάμπι Αλόνσο έχει καταφέρει ήδη να κλείσει πρώτη θέση στις ανασκοπήσεις του 2024.

Ο 42χρονος Ισπανός από τη μικρή βασκική πόλη Τολόσα στην πρώτη του ολοκληρωμένη σεζόν ως προπονητής ανδρικής ομάδας κατάφερε να ξαναγράψει την ιστορία της Μπουντεσλίγκα.

Αήττητη

Η ομάδα του, Λεβερκούζεν παραμένει αήττητη σε 28 αγώνες στο πρωτάθλημα με 16 βαθμούς διαφορά από την Μπάγερν, έχει εξασφαλίσει θέση στον τελικό του Κυπέλλου της 25ης Μαΐου απέναντι στην Καϊζερσλάουτερν, ενώ συνεχίζει στα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Στη μέχρι τώρα φετινή της διαδρομή η «Werkself» έχει καταρρίψει όλα τα ρεκόρ του κλαμπ αλλά και της Μπουντεσλίγκα και στόχος της πλέον είναι οι 92 βαθμοί και το αήττητο πρωτάθλημα, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία του γερμανικού πρωταθλήματος.

Η πρώτη κούπα, η «Σαλατιέρα», αναμένεται να παρελάσει στην BayArena αύριο το απόγευμα, με νίκη επί της Βέρντερ Βρέμης. Θα είναι ο πρώτος τίτλος πρωταθλήματος στην ιστορία του κλαμπ που μάλιστα συμπίπτει με τη συμπλήρωση 120 χρόνων ζωής του και ο πρώτος μετά την κατάκτηση του μοναδικού Κυπέλλου, το 1993. Στην τροπαιοθήκη υπάρχει επίσης το Κύπελλο UEFA του 1988.

Σημείο καμπής

Η τρελή πορεία της Λεβερκούζεν προς την κορυφή και τα ρεκόρ ξεκίνησε με την άφιξη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία του Τσάμπι Αλόνσο, στις 5 Οκτωβρίου 2022. Ουσιαστικά ο 40χρονος και άπειρος τότε Βάσκος κλήθηκε να σώσει από τον υποβιβασμό τη Λεβερκούζεν η οποία βρισκόταν στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας με μία νίκη σε οκτώ αγώνες.

Η προηγούμενη εμπειρία του στους πάγκους ήταν στην ομάδα νέων της Ρεάλ και στη δεύτερη ομάδα της Σοσιεδάδ. Μια ιστορία που θυμίζει έντονα αυτή του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Τη χρονιά που κρέμασε τα παπούτσια του, το 2017, ως παίκτης της Μπάγερν είχε αποφασίσει να κάνει αργά βήματα στην προπονητική και δεν ήθελε να αλλάζει μέρη αν δεν ήταν πεπεισμένος πως βρισκόταν στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή.

Στη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του στη Σοσιεδάδ, στη Λίβερπουλ, τη Ρεάλ και την Μπάγερν είχε μεγάλους δασκάλους-προπονητές. Ο πρώτος ωστόσο και πιο σημαντικός ήταν ο πατέρας του, ο Πέρικο, πρώην διεθνής με τη Φούρια Ρόχα στις αρχές της δεκαετίας του 1980 (είκοσι συμμετοχές) ο οποίος στη συνέχεια ασχολήθηκε με την προπονητική.

Ως παιδί ο Τσάμπι τον παρακολουθούσε να προετοιμάζει τους αγώνες στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν καθόταν στον πάγκο της δεύτερης ομάδας της Σοσιεδάδ.

Ο πατέρας του τον ενέπνευσε για τον τρόπο που πρέπει να παίζεται το ποδόσφαιρο. Ο Τσάμπι απορρίπτει την ιδέα του τίκι τάκα, αν και με αυτό θριάμβευσε με την Εθνική Ισπανίας κατακτώντας δύο Euro και το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2010.

«Ποιοτική πάσα»

«Το τίκι τάκα είναι κατά κάποιο τρόπο αμυντικογενές ποδόσφαιρο. Το δοκίμασα αλλά αποφάσισα να κάνω άλλα πράγματα», έλεγε πριν από μερικούς μήνες στους δημοσιογράφους. Το στυλ του στηρίζεται στην «ποιότητα της πάσας» η οποία εξασφαλίζει «έλεγχο» του αγώνα. Σημαντικό στοιχείο, όπως εξηγεί, είναι η ανάγκη αλλαγής του τέμπο στη διάρκεια των αναμετρήσεων για να μπορείς να νικάς τη μεσαία γραμμή του αντιπάλου. Πολλά στηρίζει και στο ταλέντο των ποδοσφαιριστών του γιατί κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα διδάξεις στις προπονήσεις.

Ο Αλόνσο είναι υπέρμαχος της ελευθερίας των αθλητών στον αγωνιστικό χώρο. Τους ενθαρρύνει να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις. Είναι κάτι που τους το θυμίζει συνέχεια, αφού θεωρεί πως οι παίκτες δεν είναι ρομπότ για να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες του.

«Διαθέτουν τη γνώση για το τι μπορούν να κάνουν με την ποιότητά τους και αποφασίζουν ανάλογα. Αν πάρουν μια λανθασμένη απόφαση θα προσπαθήσουμε να το βελτιώσουμε. Οι παίκτες πρέπει να έχουν τα δικά τους κριτήρια στον αγωνιστικό χώρο».

Στη διαχείριση το ανθρώπινου δυναμικού πρότυπο του Αλόνσο είναι ο Κάρλο Αντσελότι τον οποίον είχε προπονητή στο κύκνειο άσμα του στην Μπάγερν, τη σεζόν 2016/17.

«Οταν μιλάμε για το πώς μπορούμε να πείσουμε τους παίκτες ή πώς να έχουμε καλές σχέσεις μαζί τους, ο Κάρλο Αντσελότι είναι δάσκαλος για όλους».

Ο Αλόνσο έβαλε τέλος στην ηγεμονία της Μπάγερν με αιχμή του δόρατος την άμυνα. Σε 28 αγώνες η Λεβερκούζεν έχει δεχτεί μόλις 19 γκολ, όταν η δεύτερη καλύτερη επίδοση των Λειψία και Ντόρτμουντ είναι τα 33 τέρματα.

Το σύστημα 3-4-2-1 αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό με τους Τα, Ταπσόμπα και Κοσούνου στην άμυνα, τους πυρηνοκίνητους, Γκριμάλντο και Φριμπόνγκ στα δύο άκρα, τους Τσάκα και Αντριχ να καθαρίζουν στη κέντρο, τους δύο πλέιμεϊκερ Βιρτς και Χόφμαν να συντονίζουν τις επιθέσεις και τον Σικ ή τον Μπονιφάς να εκτελούν.

Κέρβερος στην εστία είναι ο αρχηγός Λούκας Χραντέτσκι που έχει δεχτεί μόλις επτά γκολ στον δεύτερο γύρο, μια επίδοση που είχε πετύχει μόνο η Μπάγερν πριν από επτά χρόνια.

Ρεκόρ

Το τι είναι ακριβώς η Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο το περιέγραψε ο προπονητής της Ουνιόν, Νέναντ Μπιέλιτσα που την αντιμετώπισε στην τελευταία αγωνιστική: «Πρώτον, έχει σπουδαίο προπονητή. Δεύτερον, είναι σπουδαία ομάδα. Τρίτον, έχει μεγάλο βάθος το ρόστερ. Τέταρτον, οι παίκτες της διαθέτουν υψηλή τεχνική. Πέμπτον, αλλάζουν ταχύτητες πολύ καλά όταν χάνουν την μπάλα. Εκτον, διαθέτουν σπουδαίο χαρακτήρα. Ολα αυτά είναι σπουδαία στοιχεία για να κυριαρχήσεις στο πρωτάθλημα».

Η Megakusen, όπως την αποκαλεί η «Bild» έχει κάνει ρεκόρ Γερμανίας με τα 41 παιχνίδια χωρίς ήττα σε όλες τις διοργανώσεις (δεν περιλαμβάνεται το ματς με τη Γουέστ Χαμ στο Γιουρόπα Λιγκ). Αν αποφύγει την ήττα από τη Βέρντερ Βρέμης θα κάνει νέο ρεκόρ 29 αήττητων αγώνων σε μία σεζόν στην Μπουντεσλίγκα (το μοιράζεται ήδη με την Μπάγερν).

Στις επόμενες έξι αγωνιστικές μπορεί να φτάσει επίσης τους 94 βαθμούς και να καταρρίψει το ρεκόρ των 91 πόντων (Μπάγερν 2012/13) και να φτάσει ταυτόχρονα τις 30 νίκες, μία περισσότερη από το ρεκόρ των Βαυαρών.

Ο κορυφαίος στόχος είναι βέβαια να τερματίσει τη σεζόν αήττητη στο πρωτάθλημα, επίδοση ανεπανάληπτη στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα. Αν η Werkself κατακτήσει αύριο τον τίτλο θα είναι ο τρίτος γρηγορότερος μετά απ’ αυτούς που κατέκτησε η Μπάγερν το 2013 και το 2014.