Σας είχα προαναγγείλει εγκαίρως ότι οι επόμενες εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών με το λογισμικό Predator θα έρθουν από την Κύπρο. Εκεί όπου έχει εγκατασταθεί, σε επίσημη συνεργασία με τις εθνικές Αρχές, κλιμάκιο του FBI, το οποίο, ως γνωστόν, δεν αστειεύεται με τέτοιες ιστορίες και η παρουσία του στη Λευκωσία έχει κινητοποιήσει κόσμο και υπηρεσίες. Χθες, λοιπόν, δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» επιβεβαίωσε τις πληροφορίες μου. Οτι, στον απόηχο των αμερικανικών κυρώσεων στην ελληνική Intellexa, τους μετόχους της και την αναζήτηση των συνεργατών της, η κυπριακή Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος (η ΜΟΚΑΣ), η Κυπριακή Αστυνομία και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) έχουν ξεκινήσει και επισήμως έρευνες στις εταιρείες Santinomo και Finsol για εικονικές πράξεις, κάτι που συνιστά κακούργημα στην Κύπρο. Οταν λέμε «εικονικές πράξεις» εννοούμε τα διάφορα περίεργα έγγραφα με τα οποία ο Φέλιξ Μπίτζιος φέρεται ότι άλλαζε μετοχικές συνθέσεις και διευθύνσεις στις εταιρείες του που εμπλέκονταν με την εταιρεία διακίνησης του Predator. Οπως αποκαλύφθηκε ήδη έγινε έφοδος από κλιμάκιο του ΠΔΣ (που έχει ελεγκτικές αρμοδιότητες) στα γραφεία εταιρείας συμφερόντων έλληνα δικηγόρου που καταγγέλθηκε ότι έκανε τις εικονικές πράξεις μετά τις αμερικανικές κυρώσεις στην Intellexa, ενώ υπό έλεγχο είναι και ο έλληνας λογιστής που εμπλέκεται στις εταιρείες. Από τη μεριά της, η ΜΟΚΑΣ προώθησε τα σχετικά έγγραφα στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Αστυνομίας Κύπρου.

Ποιους «δείχνει»

η έρευνα

Να θυμίσω, όμως, τι ακριβώς προκάλεσε την έρευνα στη Λευκωσία για να δούμε πώς μπορεί να οδηγήσει σε νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που διακίνησαν το Predator… Πρόκειται για την πληροφορία ότι ο Φέλιξ Μπίτζιος παραμένει κάτοχος του 35% της ελληνικής Intellexa, παρότι επιχειρήθηκε να φανεί ότι πούλησε το μερίδιό του. Συγκεκριμένα, λοιπόν, σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Μπίτζιος, μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη τον Αύγουστο του 2022, προσπάθησε με προχρονολογημένα έγγραφα που κατατέθηκαν στο Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών της Κύπρου να κρύψει ότι ήταν ο πραγματικός μέτοχος και διευθυντής της εταιρείας, παρουσιάζοντας ως βασικό μέτοχο την ιρλανδική εταιρεία του Ταλ Ντιλιάν και ως διευθυντή έναν στενό συνεργάτη του ισραηλινού πρώην κατασκόπου, ονόματι Αντρέα Γκαμπάτσι. Και δεν τελειώνει εκεί: όπως είχε αποκαλυφθεί από τον «Πολίτη», στις 7 Μαρτίου 2024, δύο ημέρες μετά την επιβολή των δρακόντειων κυρώσεων των ΗΠΑ, υπήρξε και νέα προχρονολογημένη κατάθεση εγγράφων στο Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών της Κύπρου για αλλαγές αξιωματούχων στην εταιρεία του Μπίτζιου που κατέχει το 35% της Intellexa.

Εκλογική «μηχανή» με Παναγιωτόπουλο

Σε άλλα εκλογικά νέα, η ΝΔ ανακοίνωσε χθες την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα για τις ευρωκάλπες του Ιουνίου, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να αναλαμβάνει επικεφαλής στη θέση που είχε ήδη ατύπως ο Γιάννης Μπρατάκος πριν από την απομάκρυνσή του από το Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τα λοιπά, η Επιτροπή αποτελείται από 32 μέλη, κομματικά στελέχη και βουλευτές και δύο συντονιστές. Ανάμεσά τους είναι πάντοτε, φυσικά, ο στενός πυρήνας του Μητσοτάκη, με ονόματα όπως αυτά των Μαρίας Συρεγγέλα, Κύρας Κάπη, Γιάννη Σμυρλή, Παύλου Μαρινάκη, Θανάση Νέζη, Στέλιου Κονταδάκη κ.ά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει

Φωτιά έχει πάρει η Κουμουνδούρου τις τελευταίες μέρες για την προετοιμασία των αυριανών προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών που θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο μέρος της ευρωλίστας του ΣΥΡΙΖΑ για τις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Η εκλογική διαδικασία θα είναι, ως γνωστόν, μεικτή, με κάλπες ή ηλεκτρονικά μέσω του isyriza και δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα μέλη του κόμματος και όσοι συμπληρώσουν επιτόπου μια φόρμα εγγραφής ως «φίλου/ης». Θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί της Κυριακής και θα διαρκέσει ως τις 8 το βράδυ και, εκτός απροόπτου, νομίζω θα έχουμε αρκετά γρήγορα εικόνα των αποτελεσμάτων. Ο Στέφανος Κασσελάκης, πάντως, θα ψηφίσει ηλεκτρονικά, από τις ΗΠΑ όπου θα βρίσκεται για προεκλογικές επαφές με την ομογένεια και για να συμμετάσχει στην παρέλαση της ελληνικής κοινότητας για την εθνική επέτειο στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν.

Επίσημη ομολογία

για τη… Eurovision!

Εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα πια, έρχεται το επίσημο έγγραφο που υπογράφει ο πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Σταύρος Αυγουστίδης, για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Κωνσταντίνο Ζούλα, να σε αφήσει… ενεό. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για την επίσημη ενημέρωση του πρεσβευτή προς το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και άλλους επίσημους φορείς, για την επίσκεψή του στις 21 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, σύμφωνα με τον πρεσβευτή, ο Ζούλας αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα της… Γιουροβίζιον, τονίζοντας ότι «όσον αφορά τη φετινή συμμετοχή της Κύπρου στον διαγωνισμό της Eurovision, η ΕΡΤ δεν θα δώσει υψηλή βαθμολογία στην κυπριακή συμμετοχή». Προανήγγειλε, δηλαδή, ξεκάθαρα, το αποτέλεσμα της ελληνικής κριτικής επιτροπής, η οποία τον Φεβρουάριο δεν είχε καν συσταθεί, για μια ψηφοφορία που θα γινόταν τρεις μήνες μετά. Το θέμα δεν είναι ακριβώς ασήμαντο. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ευρωπαϊκής ένωσης ραδιοτηλεοπτικών φορέων (EBU) που διέπουν τον κανονισμό, δεν ψηφίζει η ΕΡΤ, όπως ανέφερε ο Ζούλας στον πρεσβευτή της Κύπρου, αλλά οφείλει να συστήσει μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή, που απαγορεύεται ρητά να αποτελείται από εργαζομένους της κρατικής τηλεόρασης, προκειμένου να αξιολογήσει τις συμμετοχές με καλλιτεχνικά και μόνο κριτήρια, χωρίς να επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. Οπότε απορεί κανείς πώς ακριβώς ήξερε ο Ζούλας από τότε το αποτέλεσμα μιας τέτοιας αξιολόγησης. Εκτός αν διαθέτει κάποιο ταλέντο στη μελλοντολογία ας πούμε ή μια μαγική κρυστάλλινη σφαίρα…

​​Η συγκεκριμένη ενέργεια του Κωνσταντίνου Ζούλα αποτελεί παραβίαση των κανόνων ηθικής (code of ethics) της ευρωπαϊκής ένωσης ραδιοτηλεοπτικών φορέων (EBU), της οποίας μέλος είναι η ΕΡΤ και οι οποίοι ξεκάθαρα αναφέρουν «ότι οι διοικήσεις των μελών της EBU οφείλουν να λειτουργούν με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, νομιμότητα και ουδετερότητα». Κι όλα αυτά επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη.