Μια μεγάλη παγκόσμια έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή έδειξε μια αύξηση της απόγνωσης και της απογοήτευσης από την καθιερωμένη πολιτική, ιδίως μεταξύ των νεαρών Αμερικανών ανδρών, της μόνης ομάδας του πληθυσμού των ΗΠΑ που έγινε πιο συντηρητική την τελευταία δεκαετία.

Την έρευνα πραγματοποίησε η εταιρεία Glocalities και δημοσίευσε το Reuters, με σημείο αναφοράς όχι μόνο τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ αλλά και άλλες εκλογικές αναμετρήσεις που αναμένονται τους προσεχείς μήνες, των ευρωεκλογών συμπεριλαμβανομένων.

Η έρευνα εξέτασε τους ερωτηθέντες για να καθορίσουν τη θέση τους σε μια κλίμακα αισιοδοξίας μεταξύ “ελπίδας” και “απόγνωσης” και σε μια άλλη μεταξύ “ελέγχου” και “ελευθερίας” – με άλλα λόγια, συντηρητισμού και φιλελευθερισμού.

Κατά μέσο όρο, ο κόσμος έγινε πιο φιλελεύθερος μεταξύ 2014 και 2023, ακόμη και όταν έγινε πιο απαισιόδοξος, σύμφωνα με περισσότερες από 300.000 έρευνες σε 20 χώρες που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Απογοητευμένοι οι νέοι

Οι νέοι σε όλο τον κόσμο αισθάνονται απογοητευμένοι, δήλωσε ο Μάρτιν Λάμπερτ, επικεφαλής ερευνών στην Glocalities, προσθέτοντας ότι «η αύξηση της απόγνωσης μεταξύ των νεαρών ενηλίκων στις ΗΠΑ ξεπερνά κατά πολύ την αντίστοιχη των συνομηλίκων τους στις χώρες της Ε.Ε.».

Οι Αμερικανοί νέοι άνδρες είναι η μόνη πληθυσμιακή ομάδα στις ΗΠΑ και σε επτά χώρες της Ε.Ε. που έχει γίνει πιο συντηρητική.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 14.526 Αμερικανοί στο διάστημα 2014-2023, περιλαμβανομένων 2.242 ανδρών από 18 ως 34 ετών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, εξηγεί ο Λάμπερτ επικαλούμενος τα εκλογικά αποτελέσματα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, «η άνοδος των ακροδεξιών, αντισυστημικών κομμάτων εξηγείται εν μέρει από τα αισθήματα απόγνωσης, κοινωνικής απογοήτευσης και αντίδρασης απέναντι στις κοσμοπολιτικές αξίες».

Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους νέους άνδρες και στις νέες γυναίκες παγκοσμίως.

Και οι δύο ανησυχούν για τις προοπτικές της καριέρας τους, την οικονομική ασφάλεια και την εκπαίδευση, αλλά οι γυναίκες μεταξύ 18 και 24 ετών έχουν γίνει πιο φιλελεύθερες.

«Παγκοσμίως, οι νεαρές γυναίκες πιθανόν να είναι η πιο φιλελεύθερη ομάδα στην ανθρώπινη ιστορία», αναφέρεται στην έρευνα.

Οι νεαρές γυναίκες ανησυχούν κυρίως για κοινωνικά ζητήματα όπως η σεξουαλική παρενόχληση, η ενδοοικογενειακή βία, η παιδική κακοποίηση και η εγκατάλειψη.

Από την πλευρά τους, οι άνδρες είναι περισσότερο στραμμένοι στην απόκτηση κοινωνικού και οικονομικού κύρους, τις συντηρητικές οικογενειακές αξίες και τον ανταγωνισμό, τη γενναιότητα και την τιμή.

Οι άνδρες και οι γυναίκες άνω των 55 ετών είναι οι μοναδικές ομάδες παγκοσμίως που έχουν γενικώς γίνει πιο αισιόδοξες αλλά και πιο φιλελεύθερες στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε 43 ερωτήσεις.

Έρευνες διεξήχθησαν σε: Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μεξικό, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, Ισπανία, Τουρκία, Βρετανία και ΗΠΑ.