Οι υπουργοί της ΝΔ θα τολμήσουν να πάνε να ρωτήσουν και να μάθουν γιατί τους παρακολουθούσαν, διερωτήθηκε η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ράνια Σβίγκου.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open», «θα πρέπει να το κάνουν, αν έχουν στοιχειώδη αξιοπρέπεια ως πολιτικοί και ως άνθρωποι».

Ερωτηθείσα για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η απαγόρευση ενημέρωσης των παρακολουθούμενων για τους λόγους της παρακολούθησής τους από την ΕΥΠ, η Ράνια Σβίγκου δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ κακώς είχε ψηφίσει αυτή την τροπολογία το 2021 μαζί με τη Νέα Δημοκρατία», τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ την είχε καταψηφίσει».

Χαρακτήρισε την απόφαση ως «ένα ηχηρότατο χαστούκι» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, για έναν «αντισυνταγματικό νόμο συγκάλυψης», που ψηφίστηκε όταν «η ΝΔ ξεκινούσε ένα μεθοδευμένο σχέδιο υποκλοπών και παρακολουθήσεων, που ακόμα δεν έχουμε μάθει όλη του την έκταση».

Σχετικά με τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια περί ανάγκης επανίδρυσης του κράτους, η Ράνια Σβίγκου σχολίασε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να πείσει ούτε τους υπουργούς του».

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «το βασικό είναι ότι δε μπορεί να πείσει τους Έλληνες πολίτες. Γιατί το ζήτημα των παρακολουθήσεων, των ζήτημα των Τεμπών και το ζήτημα της διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων από την κυβέρνηση, δεν πείθουν τους πολίτες ότι έχουμε πραγματικά ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, το οποίο σέβεται τη δημοκρατία, τους πολίτες και τα δικαιώματά τους».

«Δεν προχώρησε τίποτα στη χώρα μας σχετικά με τις γυναικοκτονίες»

Όσον αφορά τη γυναικοκτονία στους Άγιους Ανάργυρους η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υποστήριξε πως «όταν φτάνει ο κ. Χρυσοχοΐδης να παραδέχεται και να εξαγγέλλει ξανά αυτά τα οποία νομοθετήθηκαν πέντε χρόνια πριν, με το Προεδρικό Διάταγμα του 2019, επί υπουργίας της Όλγας Γεροβασίλη, καταλαβαίνουμε ότι δεν προχώρησε τίποτα στη χώρα μας σχετικά με τις γυναικοκτονίες».

Υπογράμμισε ότι θεωρεί «αυτονόητη την παραίτηση του κ. Χρυσοχοΐδη», συμπληρώνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καν την ενσυναίσθηση να ζητήσει παραιτήσεις έστω κάποιου από την Ελληνική Αστυνομία», αλλά, προβαίνει σε «επικοινωνιακές ενέργειες».

Ακολούθως αναρωτήθηκε «τι ακριβώς περιμένει να γίνει, για να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα, για να κατοχυρώσει νομικά τις γυναικοκτονίες, για να στελεχώσει τα Αστυνομικά Τμήματα, για να δημιουργήσει παντού, όπως λέει ο νόμος του 2019 γραφεία για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας;»