Ενα δημοσίευμα, πολλά ερωτήματα, άδειες καταγγελίες, μια πρόταση δυσπιστίας, έξοδος δύο υπουργών, δέκα ολόκληρες μέρες και δεκάδες αντιφάσεις. Αυτά μεσολάβησαν από τη δημοσιοποίηση του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ του «Βήματος» που ανέδειξε τη διαρροή των μονταρισμένων διαλόγων από το σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, μέχρι την εισαγγελική έφοδο στα γραφεία του Οργανισμού και την κατάσχεση των σκληρών δίσκων όπου περιέχονται τα πλήρη ηχητικά αρχεία των συνομιλιών ανάμεσα στον σταθμάρχη της Λάρισας και τους μηχανοδηγούς.

Τα ερωτήματα για τη διακίνησή του, ωστόσο, τις πρώτες εκείνες κρίσιμες ώρες μετά το δυστύχημα παραμένουν. Κι είναι απορίας άξιον το πώς δεν έχει νιώσει κανείς την ανάγκη να εξηγήσει πώς και από ποιον έγινε η διαρροή του μονταρισμένου ηχητικού, το οποίο όλοι είχαμε δει και ακούσει τα κυβερνητικά στελέχη να το επικαλούνται τις μέρες εκείνες, προκειμένου να δηλώσουν τη συντριβή τους για το «ανθρώπινο λάθος». Κι αφού όλοι τους το επικαλέστηκαν το υλικό αυτό – δηλαδή ξεγελάστηκαν κι αυτοί μαζί μας – κι αφού κανείς τους δεν αμφισβητεί το μοντάζ, τότε δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη απορία η απουσία κάθε ενδιαφέροντος από τη μεριά της κυβέρνησης να αναζητήσει τον υπεύθυνο της εξαπάτησης.

Πόσω μάλλον που αυτή η συρραφή των επίμαχων συνομιλιών είχε καταγγελθεί από συνδικαλιστές του ΟΣΕ από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά τη διαρροή της σε συγκεκριμένο ΜΜΕ κι αποτελεί, όπως έγινε γνωστό, αντικείμενο ξεχωριστής έρευνας για το ενδεχόμενο της παραβίασης του απορρήτου, που διεξάγει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εδώ κι έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς να έχουμε εικόνα σε ποιες ακριβώς ενέργειες έχει προχωρήσει. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το ζήτημα των ηχητικών, συνεπώς η ευθύνη της διαλεύκανσης μετατίθεται πλέον και στο ανώτερο επίπεδο της Δικαιοσύνης.

Οι πρωτοβουλίες της Εισαγγελίας Λαρίσης, ωστόσο, δεν έμειναν εκεί. Με παραγγελία του ειδικού εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, κλιμάκιο της Χημικής Υπηρεσίας από κοινού με πραγματογνώμονες και εισαγγελικό λειτουργό προχώρησαν χθες σε δειγματοληψία στα χώματα που απομακρύνθηκαν κατά το «μπάζωμα» του σημείου του δυστυχήματος, τα οποία φυλάσσονται σε ιδιωτικό οικόπεδο εργολάβου. Σύμφωνα με την παραγγελία του εφέτη, στα δείγματα των χωμάτων αυτών θα γίνει ο ίδιος χημικός έλεγχος που έγινε στον τόπο της τραγωδίας και στα συντρίμμια της, ενώ θα πραγματοποιηθεί επίσης και έλεγχος για τον εντοπισμό τυχόν γενετικού υλικού από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Την ίδια ώρα, πάντως, το αποτύπωμα της τραγωδίας στην κοινωνία παραμένει βαθύ. Σε μια ακόμη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα από την MRB (για το Open) το 74,8% των ερωτηθέντων απάντησε πως αξιολογεί αρνητικά τις κυβερνητικές ενέργειες για την υπόθεση των Τεμπών. Ενώ ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της έρευνας της Public Issue όπου 70% των ερωτηθέντων απαντούν πως δεν εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη στη χώρα μας και το 78% δεν εμπιστεύεται τη Βουλή, δύο πολύ σοβαρά αρνητικά ρεκόρ.