Τέτοιες μέρες του 1979, στο τριήμερο 5-7 Απριλίου, πέντε χρόνια μετά την ίδρυση της ΝΔ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, οργανώθηκε στη Χαλκιδική το πρώτο κομματικό συνέδριο. Εγκρινόταν τότε το καταστατικό και οι κανονισμοί λειτουργίας των οργανώσεων, στα οποία υπήρξαν αλλαγές στη διάρκεια του δεύτερου νεοδημοκρατικού συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, τον Φεβρουάριο του 1986, με αρχηγό τότε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Στην 50χρονη πορεία της παράταξης ακολούθησαν άλλα εμβληματικά ή όχι τακτικά συνέδρια με επετειακό χαρακτήρα όπως στη φετινή διοργάνωση στο Ζάππειο. Είναι όμως η συγκυρία, δηλαδή η απόσταση δύο μηνών από την πανελλαδική κάλπη που θα σφραγίσει τον εκλογικό κύκλο που άνοιξε τον Μάιο του 2023, καθώς και το συγκρουσιακό πολιτικό κλίμα, αυτά που μετατρέπουν το εν εξελίξει 15ο συνέδριο σε ορόσημο μιας «μάχης» συσπείρωσης.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η πέμπτη εκδήλωση με τον ίδιο στο τιμόνι της ΝΔ, μια ευκαιρία για εικόνες ενότητας στο περιβάλλον πίεσης της κυβέρνησης, εκλογικά διλήμματα, πρόσκληση συστράτευσης των «φυλών» της ΝΔ. Ακόμα και με την επιλογή του Ζαππείου, η Πειραιώς στοχεύει σε ενίσχυση του μηνύματος Μητσοτάκη ότι η ΝΔ έβαλε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, «την κράτησε όρθια» στις κρίσεις, απευθύνεται στην πλειονότητα της κοινωνίας.

Πάνω από Δεξιά, Κέντρο ή Αριστερά

Αυτός ήταν ο πρώτος άξονας της χθεσινοβραδινής ομιλίας του Μητσοτάκη σε ένα σκηνικό που παρέπεμπε περισσότερο σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση: η ανάδειξη της ΝΔ ως παράταξης που κινείται «πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου ή της Αριστεράς». Κατά τον ίδιο, μένουν ισχυροί οι πυλώνες της ιδεολογικο-πολιτικής γαλάζιας ταυτότητας (ο «πατριωτισμός της ευθύνης», ο στόχος μιας ανοιχτής οικονομίας κ.ά.) και ταυτόχρονα δίνεται σημασία στη διεύρυνση και στη συνέπεια λόγου και έργων – ένα προφίλ που ο ίδιος καλλιεργεί από την πρώτη κυβερνητική τετραετία. Εγινε σαφές ότι το δίπτυχο του υπεύθυνου πατριωτισμού «απέναντι στην πατριδοκαπηλεία» και του δημιουργικού εκσυγχρονισμού επιστρέφει στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο απολογισµός και οι «παθογένειες»

Ο δεύτερος άξονας αφορούσε τον απολογισμό της κυβερνητικής δράσης εν μέσω κρίσεων, με αναφορές σε πεπραγμένα (επενδυτική βαθμίδα, κατώτατος μισθός, Μεταναστευτικό, εξοπλιστικά κ.λπ.). «Η πορεία προς το αύριο είναι χτισμένη πάνω στα εμπόδια που μπορέσαμε να ξεπεράσουμε. Δεν σημαίνει ότι γίναμε παράδεισος», είπε. Για το ανοιχτό στοίχημα των μεταρρυθμίσεων στάθηκε στην «καθημερινή ζωή» – την υγεία, παιδεία, αλλά και στην ασφάλεια ως κεφάλαιο που ανοίγει ξανά με τον πιο τραγικό τρόπο έπειτα από τη γυναικοκτονία έξω από αστυνομικό τμήμα. Ο Μητσοτάκης παρέπεμψε σε «παθογένειες» που πρέπει να ξεριζωθούν. Μίλησε για σύνολο αδυναμιών που «έγιναν διαχρονικό φρένο». Πρόκειται για εκ νέου δέσμευση – από την επανεκλογή του στο Μαξίμου έχει μιλήσει για αυτή τη «μάχη» της δεύτερης θητείας – στον απόηχο και της δολοφονίας στους Αγίους Αναργύρους και της σειράς λαθών και παραλείψεων από την Αστυνομία. «Σκύβουμε το κεφάλι και λέμε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Ναι, τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί» τόνισε.

Το «χαρτί» της πολιτικής σταθερότητας

Ο τρίτος άξονας έδειχνε απευθείας προς την εκλογική αναμέτρηση. Ο Μητσοτάκης έριξε το «χαρτί» της πολιτικής σταθερότητας σε διεθνές περιβάλλον ρευστότητας, με σινιάλο στους ψηφοφόρους να αποφύγουν «πειράματα», αδράνεια και επιλογές με βάση το «θυμικό», που απειλούν, κατά το σκεπτικό του, με «πισωγυρίσματα». Στόχος του, να ανοίξει πεδίο σύγκρουσης με «δυνάμεις του λαϊκισμού» προτάσσοντας την «ευρωπαϊκή» φωνή της ΝΔ και τη δυνατότητά της για εθνικές διεκδικήσεις (Κοινή Αγροτική Πολιτική, Μεταναστευτικό, άμυνα, ενέργεια κ.ά.). Θέλει, όπως αποδεικνύεται, να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά στο μέτωπο της λογικής – στο ρεύμα του άλλοτε «Μένουμε Ευρώπη». Ηταν αναμενόμενες οι επιθέσεις στους πολιτικούς αντιπάλους του με τις κατηγορίες ότι η αντιπολίτευση συναντάται σε κοινά συνθήματα δυσφήμησης της χώρας, ότι έχει ένδεια θετικής πρότασης και ότι εργαλειοποιεί «ένα συλλογικό πένθος» με την τραγωδία των Τεμπών να λειτουργεί πάντως ως ανοιχτή πληγή για την κυβέρνηση. Χωρίς να κατονομάσει ούτε τον Στέφανο Κασσελάκη ούτε τον Νίκο Ανδρουλάκη μίλησε για «έναν εισαγόμενο αρχηγό που προσβάλλει τη Δημοκρατία και τους θεσμούς και υπόσχεται παροχές από το λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ» και για άλλον έναν που «βάφει το χρώμα του σε εκείνο του πρώτου».

Ειδικά για την επίκληση του κομματικού «πατριωτισμού» επέστρεψε ο πυρσός στο λογότυπο του κόμματος και εκτίθεται αρχειακό υλικό, ενώ στο Ζάππειο αναμένονται μέχρι αύριο εκπρόσωποι όλων των γενεών. Οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς παρευρέθηκαν στην έναρξη. Παγίως ο Καραμανλής, που βρέθηκε από νωρίς στο Ζάππειο, δεν απευθύνει ομιλία στα συνέδρια και αυτή τη φορά δεν θα το κάνει ούτε ο Σαμαράς. Η Πειραιώς περιμένει πάνω από 2.740 στελέχη και εκπροσώπους της ομογένειας, ενώ περίπου 220 σύνεδροι τοποθετούνται σήμερα σε θεματικές ενότητες για την εξέλιξη της ΝΔ, την εξωτερική πολιτική, την κοινωνική πολιτική. Στο βήμα ανεβαίνουν σήμερα εκπρόσωποι των κομμάτων – ο Κώστας Ζαχαριάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Γλαβίνας από το ΠΑΣΟΚ κ.ά. – και μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ και η πρόεδρος της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας Αννίτα Δημητρίου. Στο αυριανό κλείσιμο, εκτός του Μητσοτάκη, θα μιλήσουν ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς και ο γ.γ. του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας.