Ποινικές και πολιτικές εξελίξεις δρομολογεί η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη για άσκηση ποινικών διώξεων για εξαπάτηση των εκλογέων σε βάρος έντεκα βουλευτών που εξελέγησαν με το κόμμα των Σπαρτιατών, πλην του επικεφαλής του, Βασίλειου Στίγκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, που διενήργησε προσωπικά την ποινική έρευνα μετά από τις δημόσιες καταγγελίες του επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα για έκνομες παρασκηνιακές ενέργειες στο κόμμα του, που παρέπεμπαν σε μεθόδους greek mafia και Δον Κορλεόνε έδωσε παραγγελία για ποινική δίωξη για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνο.

Η παραγγελία για την κίνηση της ποινικής διαδικασίας αφορά τους έντεκα βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα Σπαρτιάτες κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, εκτός από τον Βασίλειο Στίγκα, αλλά και τον έγκλειστο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος ελέγχεται ποινικά ως ηθικός αυτουργός της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, καθώς από την εισαγγελική έρευνα, προέκυψε, ότι αυτός ήταν ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών.

Δίωξη Κασιδιάρη ως ηθικού αυτουργού

Η δίωξη Κασιδιάρη ως ηθικού αυτουργού, δηλαδή ως υποκρυπτόμενου επικεφαλής των Σπαρτιατών, στηρίχθηκε στην ύπαρξη στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, και σύμφωνα με αυτά φέρεται ότι είχε συνεχείς επαφές μέσα από τη φυλακή με υποψήφιους βουλευτές των Σπαρτιατών και ότι είχε αυτός αναλάβει την καθοδήγηση και την πολιτική τους στήριξη, κάτι που η νομοθεσία το απαγορεύει, τόσο για τον ίδιον όσο και για άλλους εγκλείστους της ΧΑ που έχουν καταδίκες ως εγκληματική οργάνωση.

Εκτός όμως από τον Ηλία Κασιδιάρη και τους βουλευτές των Σπαρτιατών που θα διωχθούν ποινικά μετά την παραγγελία της κυρίας Αδειλίνη, παραγγελία για δίωξη δόθηκε και για έναν δικηγόρο καθώς μετείχε, όπως προέκυψε από την έρευνα στις επαφές του Ηλία Κασιδιάρη με τους υποψήφιους και μετέπειτα βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες» λόγος για τον οποίο ζητείται η άσκηση δίωξης εναντίον του για συνέργεια στο αδίκημα της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος.

Πώς ξεκίνησε η έρευνα

Η έρευνα που κατέληξε σε διώξεις για τους Σπαρτιάτες ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου όταν ο επικεφαλής του κόμματος Βασίλης Στίγκας δημόσια κατήγγειλε παρασκηνιακές και έκνομες ενέργειες στο κόμμα του φωτογραφίζοντας τον Ηλία Κασιδιάρη.

Ο Βασίλης Στίγκας κατέθεσε δύο φορές στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που παρενέβη μετά τις καταγγελίες του και ανέλαβε προσωπικά την έρευνα, ενώ εξηγήσεις ως ύποπτοι έδωσαν όλοι οι βουλευτές του κόμματός του αλλά και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης που είναι πλέον τυπική διαδικασία, για το αδίκημα της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος σε βαθμό πλημμελήματος το ενδιαφέρον στρέφεται στην απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου),του Εκλογοδικείου στο οποίο ήδη έχουν εκδικαστεί προσφυγές για τη νομιμότητα συμμετοχής στη Βουλή του κόμματος των Σπαρτιατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του ΑΕΔ αναμένεται ως τον Ιούνιο, καθώς τότε αποχωρεί από το δικαστικό σώμα λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας η Πρόεδρος του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα που προήδρευσε του Δικαστηρίου και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί.

Ποιοι είναι οι βουλευτές που αντιμετωπίζουν δίωξη

Με την απόφαση του Εκλογοδικείου αν οι ανώτατοι δικαστές αποφασίσουν να εξετάσουν την ουσία της υπόθεσης μπορεί να ακυρωθεί η εκλογή των βουλευτών των Σπαρτιατών. Σε μια τέτοια περίπτωση είτε θα προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές στις περιφέρειες που είχαν εκλεγεί οι ποινικά ελεγχόμενοι βουλευτές ,είτε οι έδρες θα αναδιανεμηθούν.

Οι βουλευτές για τους οποίους παραγγέλλεται ποινική δίωξη είναι:

1. Αθανάσιος ΧΑΛΚΙΑΣ,

2. Χαράλαμπος ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑΣ,

3. Γεώργιος ΜΑΝΟΥΣΟΣ,

4. Αλέξανδρος ΖΕΡΒΕΑΣ,

5. Ιωάννης ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗΣ,

6. Διονύσιος ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ,

7. Γεώργιος ΑΣΠΙΩΤΗΣ,

8. Μιχαήλ ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗΣ,

9. Ιωάννης ΚΟΝΤΗΣ,

10. Πέτρος ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ και

11. Κωνσταντίνος ΦΛΩΡΟΣ.