Κάλεσμα τους πολίτες να διαβάσουν το κατηγορητήριο που συνέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών απευθύνει ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης.

Μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Στέφανος Κασσελάκης υπογραμμίζει ότι «ο ενημερωμένος πολίτης είναι η δύναμη της Δημοκρατίας μας. Σας προσκαλώ να διαβάσετε το κατηγορητήριο που συνέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή. Το Μαξίμου ουσιαστικά δεν απαντά».

Ακολούθως ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνει τρία ερωτήματα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Θα στηρίξετε την πρόταση με τις ψήφους των βουλευτών σας ή θα οδηγήσετε τον Κώστα Καραμανλή σε αμνηστία;

» Θα σπάσετε την εξίσωση «Μητσοτάκης = Καραμανλής» ή θα ταυτιστούν τα δύο τζάκια σας για πάντα, γύρω από το Έγκλημα των Τεμπών;

» Αν δεν έχετε τίποτα να κρύψετε, ικανοποιήστε όχι το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ενός ολόκληρου λαού: Στείλτε τον Κώστα Καραμανλή στη Δικαιοσύνη».

Η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη στο X (πρώην Twitter):

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, όπως ανέφερε η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Θεοδώρα Τζάκρη, παραδόθηκε στον γραμματέα της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας Σταύρο Καλαφάτη προς ενημέρωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της κυβέρνησης και της ΚΟ της ΝΔ το κατηγορητήριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με «συγκεκριμένες πράξεις – παραλείψεις» του Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Στο κείμενο υποστηρίζεται ότι έχουν νομική υπόσταση κατηγορίες κατά του Κώστα Αχ. Καραμανλή «για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο». Ταυτόχρονα, ζητείται μέσω του κειμένου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ψηφίσει υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό και να ενεργοποιήσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως «σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, όποιος θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για πράξη ή παράλειψη από πολιτικά πρόσωπα, έχει τη δυνατότητα να συντάξει κατηγορητήριο, το οποίο θα περιέχει και πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης και αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, να το φέρει στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία».

Ακόμη, προσθέτουν ότι «μέχρι να ακολουθηθεί η ανωτέρω διαδικασία, μιλάμε απλώς για ακόμα ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετάει τη μπάλα στην εξέδρα και να διασώσει τον Κώστα Αχ. Καραμανλή».