Αν θέλεις να ζήσεις σκάψε, λέει ένα ρητό με το οποίο ζουν οι ουκρανοί στρατιώτες τα τελευταία δύο χρόνια, μετά τη ρωσική εισβολή. Οσο πιο βαθιά είναι τα χαρακώματά τους, τόσο καλύτερα προστατεύονται από τα σκάγια και τις σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών. Σύμφωνα με τους Financial Times, στις αρχές του μήνα, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα κατασκευάσει μέχρι το τέλος της άνοιξης νέες οχυρώσεις κατά μήκος τριών γραμμών άμυνας συνολικού μήκους 2.000 χιλιομέτρων. Την Τετάρτη, επισκέφθηκε μια τοποθεσία στη βόρεια περιοχή Σούμι για να ελέγξει την πρόοδο. «Επιθεώρησα χαρακώματα, πυροσβέστες και φυλάκια» είπε. «Η κατασκευή οχυρώσεων συνεχίζεται» πρόσθεσε.

Η απουσία οχυρωματικών έργων γύρω από την Αβντιίβκα, την οποία κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα πριν από έναν μήνα, ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική για πολλούς στην Ουκρανία, καθώς η πόλη είχε γίνει στόχος των ρωσικών δυνάμεων ήδη από το 2014. Σε ένα σπάνιο ξέσπασμα κριτικής, αρκετοί ουκρανοί αναλυτές και δημοσιογράφοι επέπληξαν τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες τους ότι δεν είχαν καλύτερα προετοιμασμένες οχυρώσεις για να προστατεύσουν τα στρατεύματά τους, καθώς οι Ρώσοι έσφιγγαν τον κλοιό στην Αβντιίβκα. «Πού είναι η δεύτερη γραμμή άμυνας;» ρωτούσαν οι στρατιωτικοί συντάκτες.

Υπερβολική σιγουριά

Ο Βαλεντίν Μπαντράκ, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Στρατού που εδρεύει στο Κίεβο, λέει ότι η στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας επέδειξε μεγάλη σιγουριά καθώς πίστευε ότι η δυτική υποστήριξη «δεν θα σταματήσει ποτέ» – έτσι η κατασκευή οχυρώσεων πίσω από την πρώτη γραμμή δεν θεωρήθηκε απαραίτητη. Η εντολή για την κατασκευή νέων, ισχυρότερων γραμμών άμυνας θα έπρεπε να είχε γίνει στα τέλη του 2022 στην αρχή της «ξέφρενης πίεσης στο Μπαχμούτ», προσθέτει, αναφερόμενος στην πόλη της Ανατολικής Ουκρανίας όπου μια μάχη 10 μηνών στοίχισε στο Κίεβο χιλιάδες έμπειρους στρατιώτες και πολύτιμα πυρομαχικά.

Από τον Νοέμβριο το Κίεβο βιάζεται να χτίσει νέες οχυρώσεις για να προσπαθήσει να σταματήσει τον μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο εχθρό του. Μια νέα ομάδα εργασίας στο υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας συντονίζει τις κατασκευές. Οι οχυρώσεις στην πρώτη γραμμή άμυνας γίνονται από τις στρατιωτικές μονάδες, ενώ η δεύτερη και η τρίτη γραμμή πραγματοποιούνται από την Κρατική Υπηρεσία Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Υποδομών με τη βοήθεια ιδιωτών εργολάβων. Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ δήλωσε ότι περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια έχουν διατεθεί για την κατασκευή οχυρώσεων φέτος.

Θα σκάψουν κι εκείνοι

Αυτές οι νέες άμυνες είναι παρόμοιες με τις οχυρώσεις της Ρωσίας που κατασκευάστηκαν στα τέλη του 2022 και απέτρεψαν την πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση της Ουκρανίας. Μόνο αφότου προσπάθησε και απέτυχε να σπάσει αυτές τις οχυρωμένες άμυνες πέρυσι, η ουκρανική κυβέρνηση «πείστηκε ότι θα άξιζε τον κόπο να κάνουμε κάτι παρόμοιο» εξηγεί ο Γεβγκέν Ντουκούι, στέλεχος της κατασκευαστικής εταιρείας. Πάντως οι Ουκρανοί παραμένουν αισιόδοξοι ότι μπορούν να σταματήσουν την πρόοδο του εχθρού τους, καθώς οι Ρώσοι έχουν μόνο μικρά τακτικά κέρδη μερικών χιλιομέτρων.

Εν τω μεταξύ, στη Ρωσία, η επιτροπή που ερευνά την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall με τους 140 νεκρούς – και ενώ 100 ακόμα άτομα αγνοούνται – κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δράστες είχαν δεσμούς «με ουκρανούς εθνικιστές», από τους οποίους είχαν λάβει χρηματικά ποσά και κρυπτονομίσματα.