Σε λιγότερο από δύο μήνες η Γερμανία θα φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Euro 2024). Για την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα μέσα Ιουλίου, η Γερμανία θα εφαρμόσει σταθερούς συνοριακούς ελέγχους για την είσοδο στη χώρα. «Θα εφαρμόσουμε κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης προσωρινούς ελέγχους σε όλα τα σύνορα της χώρας, για να αποτρέψουμε την είσοδο σε πιθανούς βιαιοπραγούντες», ανήγγειλε η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ μέσω της εφημερίδας «Ράινισε Ποστ». Εξήγησε ότι «αυτό είναι επιβεβλημένο για την καλύτερη δυνατή προστασία αυτής της διεθνούς διοργάνωσης».

Συνοριακούς ελέγχους εφαρμόζει η Γερμανία από τον περασμένο Οκτώβριο στα σύνορα με την Πολωνία, την Τσεχία και την Ελβετία, αντίστοιχα με τους ελέγχους που εφαρμόζει εδώ και πολύ καιρό στα σύνορα με την Αυστρία. Στόχος αυτών των συνοριακών ελέγχων είναι η ανάσχεση των μεταναστευτικών ρευμάτων προς τη Γερμανία. Τώρα όμως αποκτά προτεραιότητα η ασφαλής διεξαγωγή των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος των μέτρων και των συνοριακών ελέγχων, εξήγησε η Φέζερ, είναι να αποτραπεί η είσοδος στη χώρα ισλαμιστών τρομοκρατών, άλλων εξτρεμιστών αλλά και χούλιγκαν.

Υπαρκτή ανησυχία

Η ανησυχία ότι μία τέτοια μεγάλη διοργάνωση όπως το Euro 2024 μπορεί να αποτελέσει στόχο τρομοκρατικής επίθεσης είναι υπαρκτή. Εγινε ακόμα μεγαλύτερη μετά την τρομοκρατική επίθεση ισλαμιστών στη Μόσχα, μολονότι ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών στο κρατίδιο της Σαξονίας, Αρμιν Σούστερ, δηλώνει ότι «δεν χρειαζόμασταν την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα για να μπούμε σε επιφυλακή». Είχαν προηγηθεί τρομοκρατικές επιθέσεις π.χ. στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι, από τις οποίες αντλήθηκαν διδάγματα για την τακτική και τον εξοπλισμό της αστυνομίας για τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους «Επαρχία Κορασάν» (ISPK) που ανέλαβε την ευθύνη της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα δεν είναι άγνωστο στις γερμανικές Αρχές. Την προηγούμενη εβδομάδα συνελήφθησαν στην Γκέρα της Ανατολικής Γερμανίας δύο Αφγανοί με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επίθεση με όπλα εναντίον περαστικών και αστυνομικών έξω από το Κοινοβούλιο της Σουηδίας στη Στοκχόλμη. Eνεργούσαν για λογαριασμό της ισλαμικής οργάνωσης ISPK, αλλά οι Αρχές επενέβησαν έγκαιρα ακυρώνοντας τα σχέδιά τους.

Η τρομοκρατική οργάνωση ISPK είναι στο ραντάρ των γερμανικών Αρχών από καιρό και έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο πονοκέφαλο αναφορικά με την ισλαμική τρομοκρατία, καθώς η δράση της δεν περιορίζεται στο Αφγανιστάν, αλλά δηλωμένος στόχος της είναι τρομοκρατικά πλήγματα στην Ευρώπη. Η εξέλιξη κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια δείχνει ότι η οργάνωση ακολουθεί με συνέπεια αυτόν τον στόχο, λέει ο Μίχαελ Γκετσενμπέργκερ, ειδικός του πρώτου καναλιού ARD σε θέματα τρομοκρατίας.

Από το 2022 η απειλή έγινε μεγαλύτερη και συγκεκριμένη. Με το κύμα των προσφύγων πολέμου από την Ουκρανία διείσδυσαν στη Γερμανία και μέλη της οργάνωσης ISPK κυρίως από Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν και Κιργιζία. Οι Αρχές έχουν στο ραντάρ περίπου 50 άτομα αυτού του κύκλου, οι 40 από αυτούς βρίσκονται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Τον Ιούλιο του 2023 συνελήφθησαν προσωρινά επτά άτομα με την κατηγορία ότι είχαν την εντολή τρομοκρατικών πληγμάτων στη Γερμανία και αναζητούσαν στόχους. Πριν από τα Χριστούγεννα οι Αρχές κινητοποιήθηκαν ύστερα από πληροφορίες ξένων μυστικών υπηρεσιών για πιθανό πλήγμα στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας, της Βιέννης και της Μαδρίτης, ενώ ο βασικός ύποπτος από το Τατζικιστάν απελάθηκε στην Αυστρία.