Συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των έξι αγνοούμενων που βρέθηκαν στο νερό μετά την κατάρρευση της γέφυρας Φράνσις Σκοτ Κι στη Βαλτιμόρη, όταν ένα  πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων προσέκρουσε σε πυλώνα της μεταλλικής γέφυρας, στον ποταμό Πατάπσκο.

Την ώρα της σύγκρουσης επάνω στη γέφυρα βρισκόταν συνεργείο συντήρησης και εργάτες βρέθηκαν να παλεύουν για τη ζωή τους, στα παγωμένα νερά του ποταμού.

Ο χρόνος και οι καιρικές συνθήκες είναι αντίπαλος των σωστικών συνεργείων, ενώ όπως δήλωσε η δημοτική σύμβουλος Βαλτιμόρης, Φιλίσια Πόρτερ στο CNN υπάρχουν αναφορές πως εντοπίστηκε στα νερά του ποταμού ένα πτώμα.

«Ακούσαμε ότι βρέθηκε ένα πτώμα», δήλωσε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου ανέφερε πως το πτώμα ανασύρθηκε από το νερό.

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, Γουές Μουρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι έξι άτομα αγνοούνται και αναφέρθηκε στην κατάσταση που όπως είπε είναι σε εξέλιξη «μία ενεργή αποστολή έρευνας και διάσωσης». Παράλληλα συνεχίζεται η έρευνα που εξετάζει πιθανά οχήματα που βρίσκονταν στη γέφυρα τη στιγμή της κατάρρευσης.

Ο Γουές Μουρ και ο Πολ Βίντεφελντ, γραμματέας της Αρχής Μεταφορών του Μέριλαντ, δήλωσαν ότι οι αγνοούμενοι πιστεύεται ότι είναι οικοδόμοι που βρίσκονταν στη γέφυρα για να επιδιορθώσουν λακκούβες.

Δύο άνθρωποι διασώθηκαν από το νερό, ενώ ο ένας από αυτούς περιγράφεται ότι νοσηλεύεται σε «πολύ σοβαρή κατάσταση» στο νοσοκομείο.

Ο κυβερνήτης της Βαλτιμόρης πρόσθεσε ότι αυτό που μπορεί να επιβεβαιώσει είναι ότι το γρήγορο έργο των Αρχών στο κλείσιμο της γέφυρας έσωσε ζωές.

«Μια βασανιστική μέρα για αρκετές οικογένειες»

Παράλληλα στην επιχείρηση συμμετέχουν εναέρια, χερσαία και θαλάσσια μέσα ώστε να βοηθήσουν στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης. «Δεν υπάρχει ούτε ένας πόρος που να καθυστερήσουμε να αναπτύξουμε», δήλωσε ο κυβερνήτης και προσέθεσε πως θέλει να διασφαλίσει ότι η επιχείρηση θα διεξαχθεί «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Αυτό δεν θα είναι σύντομο, θα είναι μακρύς ο δρόμος», δήλωσε ακόμα ο Μουρ. «Θα είναι μακρύς ο δρόμος, όχι μόνο καθώς προχωράμε από την έρευνα και τη διάσωση. Θα υπάρχει ένας μακρύς δρόμος καθώς θα μιλάμε για το πώς μοιάζει το μέλλον αυτής της περιοχής», συμπλήρωσε.

Εικόνες που δείχνουν το φορτηγό πλοίο Dali το οποίο προσέκρουσε στη γέφυρα Φράνσις Σκοτ Κι προκαλώντας την κατάρρευσή της στις 26 Μαρτίου 2024 (επάνω) και ένα πλοίο που πλέει κάτω από τη γέφυρα Φράνσις Σκοτ Κι, στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, ΗΠΑ, 24 Μαρτίου 2024 (κάτω). (Πηγή: REUTERS/Nathan Howard και Tom Brenner)

«Θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι αυτή είναι μια βασανιστική μέρα για αρκετές οικογένειες που πήγαν για ύπνο χθες το βράδυ έχοντας μια φυσιολογική νύχτα και ξύπνησαν σήμερα με ειδήσεις που κανείς δεν θέλει να λάβει», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών, Πιτ Μπάτιγκιγκ.

«Ελπίζουν και προσεύχονται και εμείς ελπίζουμε και προσευχόμαστε μαζί τους. Όλοι αγκαλιάζουμε την κοινότητα της Βαλτιμόρης και αυτό ισχύει για όλη τη χώρα», πρόσθεσε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης ένα «μοναδικό περιστατικό».

«Δεν γνωρίζω καμία γέφυρα που να έχει κατασκευαστεί για να αντέξει την άμεση πρόσκρουση από πλοίο αυτού του μεγέθους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και συμπλήρωσε πως η χώρα θα λάβει υπόψη της την κατάσταση και θα διδαχθεί από αυτήν.