«Οι δηλώσεις του μας βάζουν σε δύσκολη θέση» – οι ιταλικές εφημερίδες μεταφέρουν αυτές τις συνομιλίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης στη Ρώμη, λόγω των δηλώσεων του αντιπροέδρου και υπουργού Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος συνεχάρη τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την επανεκλογή του, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Για πολλούς στην ιταλική κυβέρνηση ο Σαλβίνι αποτελεί πλέον «πρόβλημα» με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να δηλώνει σε συνεργάτες της ότι οι θέσεις του είναι «ανυπόφορες».

Γιατί το κάνει; Στοχεύει, λένε οι αναλυτές, σε μερικές ψήφους παραπάνω στις ευρωεκλογές, καθώς θέλει να προσελκύσει στη Λέγκα τις ψήφους των Ιταλών κυρίως του Βορρά που συμπαθούν τον Πούτιν. Ο Σαλβίνι κινδυνεύει όμως, γράφουν οι ιταλικές εφημερίδες, να υπονομεύσει την ισορροπία της κυβέρνησης και ίσως ακόμα και να κινητοποιήσει το ακροδεξιό εκλογικό σώμα εναντίον της Μελόνι, παρότι εκείνη ηγείται του ακροδεξιού κόμματος των Ιταλών Αδελφών.

Οι σχέσεις με τον Τραμπ

Οι εφημερίδες «la Repubblica» και «Corriere della Sera» έγραφαν χθες ότι η Μελόνι είναι έξαλλη με τον αντιπρόεδρό της, ο οποίος στηρίζει με κάθε ευκαιρία τον Πούτιν και μάλιστα την ώρα που η Ιταλία προεδρεύει της G7. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο ο Σαλβίνι πιστεύει ότι μια πιθανή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να αλλάξει κάπως την ισορροπία του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Και να μεταμορφώσει την αντίληψη της κοινής γνώμης για τον πόλεμο. Και έτσι θέλει να εγκλωβίσει τη Μελόνι στη θέση εκείνου που πρέπει να είναι στο πλευρό του Ζελένσκι – άρα να δημιουργήσει ρήγμα στις σχέσεις της με τον Τραμπ, που γίνονται όλο και πιο θερμές.

Στην όλη υπόθεση παρενέβη χθες ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος προσπάθησε να εξασφαλίσει ότι οι δηλώσεις Σαλβίνι δεν θα έχουν αντίκτυπο στον κυβερνώντα συνασπισμό. Τόνισε ότι οι προφανείς διαφορές απόψεων δεν αποτελούν πρόβλημα για την κυβέρνηση. «Η θέση της κυβέρνησης είναι πολύ σαφής, η πρωθυπουργός το επανέλαβε χθες το βράδυ», σημείωσε αναφερόμενος στη Μελόνι, που είπε ότι ο κυβερνών συνασπισμός είναι «συνεκτικός» στην εξωτερική πολιτική.

«Κάθε πολιτικό κόμμα έχει θέσεις, οι οποίες μπορεί να είναι διαφορετικές, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστική διαφωνία», πρόσθεσε, προσπαθώντας να καλύψει τις εσωτερικές συγκρούσεις. «Αυτό που συμβαίνει στο κοινοβούλιο είναι αυτό που μετράει και πάντα ψηφίζαμε με τον ίδιο τρόπο».