Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από αρχηγός κόμματος και από την πρωθυπουργία μόλις επιλεγεί ο αντικαταστάτης του για το κόμμα Fine Gael.

Η ανακοίνωση έρχεται στον απόηχο της απόρριψης των δημοψηφισμάτων που διεξήχθησαν για την αλλαγή της ξεπερασμένης γλώσσας για τις γυναίκες και την οικογένεια στο Σύνταγμα το Σάββατο, σε μια αιφνιδιαστική ανατροπή για την κυβέρνηση.

Ο Βάραντκαρ δήλωσε ότι ως επικεφαλής της κυβέρνησης αναλαμβάνει την ευθύνη για τις δύο ήττες.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του, ο Βαράντκαρ χαρακτήρισε την ηγεσία της χώρας του ως «την πιο ικανοποιητική περίοδο της ζωής μου».

Έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας το 2017, όταν έγινε ηγέτης του Fine Gael.

Επί του παρόντος ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού στο Δουβλίνο, μαζί με τη Fianna Fáil και το Κόμμα των Πρασίνων.

«Περήφανοι που κάναμε τη χώρα πιο ισότιμη και πιο σύγχρονη»

Μιλώντας από τα σκαλιά των κυβερνητικών κτιρίων στο Δουβλίνο την Τετάρτη, ο Βαράντκαρ είπε ότι «οδήγησε την Ιρλανδία από την ανεργία στην πλήρη απασχόληση, από το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο δημοσιονομικό πλεόνασμα, από τη λιτότητα στην ευημερία».

Πρόσθεσε ότι είμαστε «περήφανοι που κάναμε τη χώρα πιο ισότιμη και πιο σύγχρονη σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των παιδιών, την LGBT κοινότητα, την ισότητα των γυναικών και τη σωματική τους αυτονομία».

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως προϊστάμενος, ο Βαράντκαρ επέβλεπε τα δημοψηφίσματα για την αλλαγή του ιρλανδικού συντάγματος που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφύλων και τις αμβλώσεις.

Στις γενικές εκλογές της Ιρλανδίας του 2020, ο Βαράντκαρ οδήγησε το κόμμα του στην τρίτη θέση ως προς τον αριθμό των εδρών στο Dáil Éireann, την Κάτω Βουλή στο κοινοβούλιο της χώρας.

Ως μέρος της συμφωνίας συνασπισμού που συνήφθη μεταξύ των κομμάτων, συμφωνήθηκε ότι ο κ. Varadkar και ο Micheál Martin θα κατέχουν τη θέση του διευθυντή για δύο χρόνια ο καθένας.