Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις τοπικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 31 Μαρτίου στην Τουρκία, το κυβερνών AKP έχει μεγάλες πιθανότητες να κατακτήσει τη Σμύρνη, βάζοντας τέλος σε 25 χρόνια τοπικής κυριαρχίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Κάτι η απογοήτευση των ψηφοφόρων με τους κεμαλιστές μετά την ήττα τους στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου και η επακόλουθη διάλυση της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας, κάτι και οι φιλότιμες προσπάθειες του υποψηφίου του AKP Τσεμίλ Τουγκάι να υπερνικήσει τον αταβιστικό αντι-ερντογανισμό πολλών ψηφοφόρων της Σμύρνης (στις προεκλογικές αφίσες του, αντί για την πορτοκαλί λυχνία – σύμβολο του ΑΚΡ – προτίμησε ένα μπλε-πράσινο φόντο), ο Τουνγκάι προηγείται του υποψηφίου του CHP Τζεμίλ Τουγκάι έως και με 16 ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό που θέλει ωστόσο πρωτίστως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να ξεπλύνει στις 31 Μαρτίου την προσβολή που του επεφύλαξε το CHP το 2019 κατακτώντας, έπειτα από 25 χρόνια τοπικής κυριαρχίας του AKP, τους Δήμους της Αγκυρας και ιδίως της Κωνσταντινούπολης, της ιδιαίτερης πατρίδας του, της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας της Τουρκίας, από όπου ξεκίνησε και ο ίδιος την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος τη δεκαετία του 1990.

Σε αυτήν ακριβώς τη δίψα του αποδίδουν οι περισσότεροι αναλυτές την αιφνιδιαστική δήλωση που έκανε την περασμένη Παρασκευή ότι οι τοπικές εκλογές θα είναι «οι τελευταίες του» – ότι δεν θα διεκδικήσει δηλαδή νέα προεδρική θητεία.

Σαρκαστικά σχόλια.

Ξένοι ανταποκριτές εντόπισαν στο X αρκετά σαρκαστικά σχόλια τούρκων χρηστών, οι οποίοι θύμιζαν τις άλλες φορές που είχε μιλήσει ο Ερντογάν για «τελευταία» εκλογική του μάχη ή υποψηφιότητά του ως βουλευτή, προέδρου του ΑΚΡ ή προέδρου της Τουρκίας, το 2009, το 2012 και το 2022.

«Μην πιστεύετε λέξη» προειδοποιούσε ο Ερκάν Οζκάν, ένας ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, βλέποντας σε αυτή τη δήλωση «μια έκκληση του τύπου «Σας παρακαλώ, ψηφίστε με για τελευταία φορά». Ξέρουμε όμως καλά πως προσπαθεί να τροποποιήσει το Σύνταγμα ώστε να διασφαλίσει την επανεκλογή του ξανά και ξανά». Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται καν να τροποποιήσει το Σύνταγμα.

Οπως επεσήμανε την Τρίτη ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς, «αν το τουρκικό κοινοβούλιο αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές (οι επόμενες προγραμματίζονται κανονικά για το 2028), τότε ο πρόεδρος μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη φορά» –βρίσκεται ήδη στην τρίτη θητεία του, αλλά οι δικοί του μετράνε μόνο τις δύο εκλογές του μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση του 2017, το 2018 και το 2023, όχι εκείνη του 2014.

Στήθος με στήθος.

Η δήλωση του Ερντογάν ερμηνεύτηκε ευρέως ως μια προσπάθεια να προκαλέσει μια συναισθηματική αντίδραση στους ψηφοφόρους, να συσπειρώσει εκ νέου την ισλαμιστική εκλογική του βάση. Γιατί οι τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου είναι κρίσιμες.

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να ανα-κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη παρά την Αγκυρα. Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον σημερινό δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, τον Εκρέμ Ιμάμογλου, να δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον υποψήφιο του AKP και πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ.

Και όπως λέει ο Οζέρ Σεντσάρ, πρόεδρος του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Metropoll, «αν ο Ιμάμογλου κερδίσει τις εκλογές και αυτές δεν ακυρωθούν με κάποιον τρόπο, τότε το 2028 θα γίνει πρόεδρος της Τουρκίας».

Ενα σενάριο το οποίο ο Ερντογάν επ’ ουδενί δεν πρόκειται να αποδεχθεί. Κακά τα ψέματα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, και αν η υγεία του (γιατί φήμες κυκλοφορούν πολλές, από χρόνια) του το επιτρέψει, θα παραμείνει στην εξουσία και μετά το 2028. Αφού όμως ο ίδιος το «επέτρεψε», ας δούμε κάποιους από τους πιθανότερους δελφίνους του.