Ο 90χρονος σήμερα σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι το 2025 θα παρουσιαστεί σε δικαστήριο στο Λος Αντζελες για να δικαστεί για τον φερόμενο βιασμό μιας έφηβης το 1973.

Η δικηγόρος Γκλόρια Ολρεντ, η οποία έχει εκπροσωπήσει τα θύματα του Τζέφρι Επσταϊν και του Μπιλ Κόσμπι, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ένας δικαστής όρισε τη δίκη του Πολάνσκι για τον Αύγουστο του 2025. Ο σκηνοθέτης εδώ και δεκαετίες θεωρείται φυγάς από τις ΗΠΑ, από τότε που διέφυγε από τη χώρα για να αποφύγει την καταδίκη του όταν παραδέχθηκε τον βιασμό της 13χρονης Σαμάνθα Γκάιμερ το 1977. Ο σκηνοθέτης των ταινιών «Ο πιανίστας» και «Το μωρό της Ρόζμαρι» έχει αντιμετωπίσει πολλαπλές κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση. Η δίκη του στο Λος Αντζελες ανακοινώθηκε την ώρα που ο Πολάνσκι δικάζεται στη Γαλλία επειδή φέρεται να δυσφήμησε μια βρετανίδα ηθοποιό η οποία ισχυρίστηκε ότι την κακοποίησε.

Το θύμα Χ.

Η συνήγορος Ολρεντ, αναφέρει ο «Guardian», την περασμένη Τρίτη εμφανίστηκε στο πλευρό μιας γυναίκας, η οποία συστήθηκε ως Χ. και κατηγόρησε τον Πολάνσκι ότι τη βίασε όταν ήταν ανήλικη, το 1973. Η Ολρεντ είπε ότι η Χ. είχε γνωρίσει τον Πολάνσκι σε ένα πάρτι και μήνες αργότερα εκείνος την κάλεσε σε δείπνο. Μάλιστα φέρεται ότι ο σκηνοθέτης γνώριζε πως ήταν ανήλικη, αλλά της έδινε να πίνει αλκοόλ στη διάρκεια της βραδιάς μέχρι που την έφερε στην κατοικία του στο Λος Αντζελες. Εκείνη, σύμφωνα με τις δηλώσεις της δικηγόρου στη συνέντευξη Τύπου, ξύπνησε στο κρεβάτι του, όπου ο Πολάνσκι φέρεται να είπε στην έφηβη ότι ήθελε να κάνει σεξ μαζί της.

«Η ενάγουσα, αν και ζαλισμένη, είπε στον κατηγορούμενο: «Οχι. Σε παρακαλώ, μην το κάνεις αυτό». Ισχυρίζεται ότι εκείνος αγνόησε τις εκκλήσεις της» είπε η Ολρεντ, διαβάζοντας την αγωγή. «Ισχυρίζεται επίσης ότι ο Πολάνσκι αφαίρεσε τα ρούχα της ενάγουσας και προχώρησε σε σεξουαλική επίθεση εναντίον της, προκαλώντας της τεράστιο σωματικό και συναισθηματικό πόνο και οδύνη».

Στη συνέχεια, ο Πολάνσκι την άφησε στο σπίτι της και δεν τον ξαναείδε ποτέ. Η δικηγόρος δήλωσε πως ενώ ο Πολάνσκι επέστρεψε στη συνηθισμένη ρουτίνα του και στις δουλειές του, παρά τις πολυάριθμες κατηγορίες εναντίον του, η κατήγορός του «μετά τη θυματοποίησή της δεν μπόρεσε να επιστρέψει σε μια κανονικότητα».

«Η πελάτισσά μας Χ. επέδειξε μεγάλο θάρρος καταθέτοντας τη μήνυσή της εναντίον ενός διάσημου σκηνοθέτη, ο οποίος προηγουμένως δήλωσε ένοχος για σεξουαλικό έγκλημα σε βάρος ενός παιδιού και στη συνέχεια διέφυγε στην Ευρώπη για να αποφύγει την καταδίκη του» δήλωσε η Ολρεντ, προσθέτοντας ότι το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης στην Καλιφόρνια είχε αποτύχει να αποδώσει μια δίκαιη έκβαση.