Ο πρόεδρος της Γαλλίας συνεχίζει τις ακραίες δηλώσεις, μάλλον με το νου στις ευρωβουλευτικές εκλογές και την τεράστια διαφορά από την Μαρίν Λεπέν. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο αν θέλει ειρήνη, αποκαλώντας τη Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αντίπαλο που δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία αν νικήσει τα στρατεύματα του Κιέβου στη σύγκρουση δύο ετών.

Ο Μακρόν προκάλεσε διαμάχη τον περασμένο μήνα, όταν δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία στο μέλλον, με πολλούς ηγέτες να παίρνουν αποστάσεις από αυτό, ενώ άλλοι, ιδίως στην ανατολική Ευρώπη, εξέφρασαν την υποστήριξή τους. «Αν η Ρωσία κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, η αξιοπιστία της Ευρώπης θα μηδενιστεί», δήλωσε ο Μακρόν σε τηλεοπτική συνέντευξη που απευθυνόταν κυρίως σε εγχώριο ακροατήριο, αφού οι ηγέτες της γαλλικής αντιπολίτευσης επέκριναν τα σχόλιά του ως πολεμοχαρή.

«Εάν ο πόλεμος εξαπλωθεί στην Ευρώπη, η Ρωσία θα είναι υπεύθυνη», πρόσθεσε. «Αλλά αν αποφασίζαμε να είμαστε αδύναμοι, αν αποφασίζαμε σήμερα ότι δεν θα αντιδράσουμε, θα ήταν ήδη επιλογή της ήττας. Και δεν το θέλω αυτό». «Η ασφάλειά μας διακυβεύεται στην Ουκρανία», πρόσθεσε. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι «υπαρξιακός για την Ευρώπη μας και για τη Γαλλία», τόνισε ο Μακρόν. «Αν η Ρωσία κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, η αξιοπιστία της Ευρώπης θα μειωθεί στο μηδέν» και «δεν θα έχουμε πλέον ασφάλεια», υπογράμμισε.

«Δεν θέλω να το κάνω αυτό. Θέλω η Ρωσία να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο και να υποχωρήσει από τις θέσεις της και να επιτρέψει την ειρήνη»

«Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες» για τον τρόπο που η Γαλλία θα πάρει θέση

Είπε ότι είναι σημαντικό για την Ευρώπη να μην χαράξει κόκκινες γραμμές, κάτι που θα σηματοδοτούσε αδυναμία στο Κρεμλίνο και θα το ενθάρρυνε να συνεχίσει την εισβολή του στην Ουκρανία. Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια ανάπτυξη στην Ουκρανία. «Δεν θέλω να το κάνω αυτό. Θέλω η Ρωσία να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο και να υποχωρήσει από τις θέσεις της και να επιτρέψει την ειρήνη», είπε. «Δεν πρόκειται να δώσω ορατότητα σε κάποιον που δεν μου δίνει καμία. Αυτό είναι ένα ζήτημα για τον πρόεδρο Πούτιν».

«Έχω λόγους να μην είμαι ακριβής», είπε. Είπε ότι η Γαλλία δεν θα ξεκινήσει ποτέ επίθεση εναντίον της Ρωσίας και ότι το Παρίσι δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Μόσχα, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον γαλλικών συμφερόντων εντός και εκτός Γαλλίας.

«Το καθεστώς του Κρεμλίνου είναι αντίπαλος», είπε, αρνούμενος να αποκαλέσει τη Ρωσία εχθρό. Είπε επίσης ότι ο Πούτιν που εκτοξεύει απειλές για πυρηνικά πλήγματα δεν είναι «κατάλληλος».

Ο Μακρόν δήλωσε ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε μια «δύσκολη»κατάσταση επί του εδάφους και ότι είναι απαραίτητη η ισχυρότερη υποστήριξη από τους συμμάχους.

Αν η Ρωσία είναι έτοιμη να κερδίσει, πρέπει να βεβαιωθούμε πως δεν θα κερδίσει

«Η ειρήνη δεν σημαίνει συνθηκολόγηση της Ουκρανίας», είπε. «Η επιθυμία για ειρήνη δεν σημαίνει ήττα. Το να θέλουμε την ειρήνη δεν σημαίνει να εγκαταλείψουμε την Ουκρανία», είπε.

Είπε επίσης ότι ελπίζει ότι θα έρθει μια μέρα η ώρα να διαπραγματευτεί την ειρήνη με έναν Ρώσο πρόεδρο «όποιος κι αν είναι αυτός», προβλέποντας για πρώτη φορά το ενδεχόμενο ο Πούτιν να μην είναι πλέον επικεφαλής στη Ρωσία.

Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι δεν ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ουκρανία για λόγους ασφαλείας. «Αυτό είπε η Ρωσία. Δεν πρέπει να τους πιστεύετε», είπε. «Αν η κατάσταση επιδεινωθεί στην Ουκρανία, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και θα είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τις αποφάσεις που επιβάλλονται ώστε η Ρωσία να μην κερδίσει ποτέ», δήλωσε σήμερα το βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στα τηλεοπτικά δίκτυα France 2 και TF1.

Ο πρόεδρος Μακρόν, του οποίου οι δηλώσεις στα τέλη Φεβρουαρίου για την ενδεχόμενη αποστολή δυτικών στρατιωτών στην Ουκρανία προκάλεσαν θύελλα πολιτικών αντιδράσεων στη Γαλλία και στο εξωτερικό, δήλωσε ωστόσο ότι «δεν θα διεξάγουμε ποτέ επίθεση, δεν θα πάρουμε ποτέ την πρωτοβουλία». Όμως «απέναντι στην κλιμάκωση» της Μόσχας, «πρέπει να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε», πρόσθεσε.