Ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού ξεκίνησε την Κυριακή και το ποδόσφαιρο εμφανίζεται για πολλοστή φορά διχασμένο για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζονται οι μουσουλμάνοι αθλητές που νηστεύουν.

Οπως και πέρυσι η Γαλλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FFF) αντιτίθεται στην εφαρμογή διαλειμμάτων στη διάρκεια των αγώνων ώστε οι αθλητές να ενυδατωθούν και να φάνε.

Αυτή τη φορά η Επιτροπή Διαιτητών της Ομοσπονδίας (CFA) δεν απέστειλε e-mail στους αρμόδιους φορείς όπως έκανε στην περυσινή σεζόν προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, αλλά έκανε σαφές πως δεν θα επιτρέψει τη διακοπή των αγώνων για να μπορούν οι μουσουλμάνοι να σπάνε τη νηστεία.

Ο επικεφαλής της CFA Ερικ Μποργκινί δεν απέκλεισε πάντως να στείλει ξανά e-mail αν παρατηρήσει να μην ακολουθούνται οι κανονισμοί.   Η Γαλλία εξακολουθεί να ακολουθεί το παράδειγμα της Αγγλίας, της Γερμανίας ή της Ολλανδίας οι οποίες επιτρέπουν τα διαλείμματα για να βοηθήσουν τους μουσουλμάνους παίκτες να διακόψουν τη νηστεία.  Η FFF στηρίζεται στο άρθρο 1.1 του καταστατικού της περί σεβασμού των αρχών της κοσμικότητας το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων πως «απαγορεύονται κατά τη διάρκεια αγώνων που διοργανώνονται στο έδαφος της ομοσπονδίας  οποιαδήποτε εκδήλωση πολιτικού, ιδεολογικού, θρησκευτικού ή συνδικαλιστικού χαρακτήρα».

Πολλοί παίκτες προσποιούνται τους τραυματίες για να δώσουν την ευκαιρία στους μουσουλμάνους συμπαίκτες τους να ενυδατωθούν και να φάνε, κάνοντας ντρίμπλα στους κανόνες της FFF. Ενημέρωση για τη νηστεία των μουσουλμάνων παικτών λόγω του Ραμαζανιού έκανε και η Διεθνής Ενωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro) με την οποία εξήγησε πως μπορεί να γίνει η προσαρμογή των παικτών στη διατροφή, την ενυδάτωση και του ύπνου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ συνέστησε στους προπονητές να προσαρμόσουν το ωράριο των προπονήσεων ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στην απόδοσή τους. Πολλοί διάσημοι μουσουλμάνοι ποδοσφαιριστές νηστεύουν τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού. Ανάμεσά τους είναι ο Ιλκάι Γκουντογκάν, ο Μο Σαλάχ, ο Ενγκολό Καντέ, ο Σαντιό Μανέ, ο Αχράφ Χακίμι και ο Αντόνιο Ρούντιγκερ.

Το φετινό Ραμαζάνι ολοκληρώνεται στις 9 Απριλίου.