Θύμα έκπληξης έπεσε ο Νόβακ Τζόκοβιτς στους «32» του Indian Wells, με τον Σέρβο τενίστα να χάνει από τον άσημο Ιταλό, Λούκα Νάρντι, Νο. 123 στην παγκόσμια κατάταξη της ATP. Ο 20χρονος εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον τα λάθη του κορυφαίου τενίστα στον κόσμο και επικράτησε με 2-1 σετ (6-4, 3-6, 6-3). Μια νίκη που του έδωσε την πρόκριση στη φάση των «16» και έβγαλε στην επιφάνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίσει ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

Μόνο σε Grand Slams και στα σημαντικότερα τουρνουά, όπως είναι τα Masters, αφήνοντας στην άκρη τα περισσότερα 500άρια και φυσικά τα 250άρια που διεξάγονται ανά τον κόσμο.

Μια απόφαση, όμως, η οποία έχει σημαντικό κόστος, καθώς η αγωνιστική απραξία αρκετών εβδομάδων και η μεγάλη αποχή από το τουρ δεν του επιτρέπει να βρει ρυθμό, όσο δυνατές και εάν είναι οι προπονήσεις που κάνει. Οι αγώνες και ο ανταγωνισμός είναι αυτός που τον «θρέφει» και τον κάνει καλύτερο, ακόμα και εάν μιλάμε για έναν τενίστα του επιπέδου του Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος χωρίς καμία αμφιβολία είναι ένας θρύλος του αθλήματος.

Ο 36χρονος τενίστας ξεκίνησε τη φετινή σεζόν στο United Cup και στη συνέχεια αγωνίστηκε στο Αυστραλιανό Οπεν, όπου αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τον Ιταλό Γιάνικ Σίνερ με 3-1 σετ. Το παιχνίδι με τον Ιταλό πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια ο Σέρβος άφησε στην άκρη τα επόμενα τουρνουά και επέστρεψε στη δράση στο Indian Wells, όπου έπαιξε για πρώτη φορά στις 9 Μαρτίου απέναντι στον Αλεξάνταρ Βούκιτς. Ενάμιση μήνα μετά τον τελευταίο του αγώνα στο τουρ. Απέναντι στον Αυστραλό αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες, δείχνοντας εκτός ρυθμού, αλλά στο τέλος κατάφερε να πάρει τη νίκη με 2-1.

Κόντρα στον Λούκα Νάρντι, όμως, δεν κατάφερε να φτάσει στην πρόκριση, με τον Ιταλό να πετυχαίνει τη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του. «Είναι εκπληκτικό συναίσθημα. Δεν φανταζόμουν ότι θα αναμετρηθώ μαζί του και τώρα τον έχω κερδίσει! Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα», ανέφερε αρχικά ο Ιταλός και πρόσθεσε: «Είπα απλά στον προπονητή μου ότι δεν ήθελα να χάσω με 6-1, 6-1. Νομίζω ξεκίνησα καλά, ο αέρας δεν βοήθησε κανέναν μας. Κατάλαβα στα ράλι όμως ότι αισθάνομαι καλά και άρχισα να το πιστεύω από τα πρώτα games».

Ο 20χρονος μπήκε στο κυρίως ταμπλό ως lucky loser (σ.σ τυχερός ηττημένος, αφού βρήκε θέση στο κυρίως ταμπλό λόγω απόσυρσης), καθώς στα προκριματικά της διοργάνωσης αποκλείστηκε από τον Νταβίντ Γκοφέν. Μάλιστα, έγινε ο πρώτος lucky loser που κερδίζει τον Νόβακ Τζόκοβιτς. «Ήμουν ο τρίτος lucky loser. Το ότι μπήκα στο τουρνουά ήταν έκπληξη, ενώ δεν είχα κερδίσει ποτέ Top 50 παίκτη. Νίκησα έπειτα τον Ζανγκ και μετά τον Τζόκοβιτς. Δεν ξέρω τι να πω, είναι τρελό», δήλωσε μεταξύ άλλων ο νεαρός τενίστας.

Ο Σέρβος από την πλευρά του ήταν απογοητευμένος για τον τρόπο που αγωνίστηκε και το χαμηλό επίπεδο στο οποίο κινήθηκε το παιχνίδι του. «Περισσότερο με εξέπληξε το δικό μου επίπεδο. Το δικό μου επίπεδο ήταν πολύ, πολύ κακό. Αυτό είναι όλο. Τον βοήθησα να παίξει καλά, δεν βοήθησα καθόλου τον εαυτό μου. Έκανα μερικά φριχτά αβίαστα λάθη, έπαιζα πολύ αμυντικά και δεν ήμουν πολύ στην μπάλα στο 3ο σετ. Ηταν κακή εμφάνιση από τη δική μου μεριά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

Η μάχη για το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης

Ο Σέρβος παρά τον πρόωρο αποκλεισμό του στο Indian Wells από τον Λούκα Νάρντι, δεν πρόκειται να χάσει το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, ό,τι και εάν συμβεί στο τουρνουά. Ο Νόβακ, που έχει 416 εβδομάδες στην κορυφή της ATP, στη χειρότερη θα δει κάποιον εκ των Γιάνικ Σίνερ ή Κάρλος Αλκαράθ να μειώνει τη μεταξύ τους διαφορά. Τη δεδομένη στιγμή ο Τζόκοβιτς έχει 9725 πόντους και ακολουθούν ο Σίνερ με 8010 και ο Αλκαράθ με 7905. Το maximum που μπορεί να φτάσει ο Ιταλός είναι οι 8910 πόντοι και ο Ισπανός οι 8805.

Το καλό για τον Νόβακ είναι ότι δεν έχει να υπερασπιστεί βαθμούς στο Μαϊάμι, καθώς πέρσι δεν αγωνίστηκε στο εν λόγω τουρνουά. Τη δεδομένη στιγμή, πάντως, δεν είναι σίγουρο ότι θα παίξει φέτος στο Μαϊάμι. Θα το αποφασίσει τις επόμενες ημέρες. Ο 36χρονος δεν κυνηγάει βαθμούς ούτε στα πρώτα τουρνουά της χωμάτινης σεζόν, όπου επίσης μπορεί να συλλέξει πολύτιμους πόντους στη μάχη για την παραμονή στο Νο.1.

Αξίζει να σημειώσουμε πάντως ότι ο Τζόκοβιτς παραμένει άτιτλος μέσα στο 2024, με τον ίδιο να εκφράζει την επιθυμία του να κατακτήσει κάποιο τρόπο το συντομότερο δυνατό. «Δεν είναι κάτι το οποίο έχω συνηθίσει, να μην έχω κανέναν τίτλο μέχρι αυτό το σημείο της σεζόν. Πάντα ξεκινούσα τις σεζόν μου με Grand Slam τίτλο και, όταν δεν το έκανα, κέρδιζα στο Ντουμπάι ή σε κάποιο άλλο τουρνουά. Είναι εντάξει όμως. Είναι μέρος του αθλήματος. Πρέπει να το δεχτείς. Κάποιες φορές κερδίζεις, κάποιες χάνεις. Ελπίζω να κερδίσω μερικούς ακόμα τίτλους και να συνεχίσω. Όποιο τουρνουά και να κερδίσω σ’ αυτή τη φάση θα είναι σημαντικό, γιατί θα κλείσει έναν αρνητικό κύκλο που έχω στα 3-4 τελευταία τουρνουά μου, στα οποία δεν ήμουν καν κοντά στον καλύτερό μου εαυτό», ανέφερε.