Αντίστροφα μετράει πια ο ΣΥΡΙΖΑ για την είσοδο του Στέφανου Κασσελάκη στον στρατό: την ερχόμενη Παρασκευή ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να περάσει την πύλη του στρατοπέδου στη Θήβα, από το οποίο αναμένεται να φύγει από τις 30 έως τις 5 Απριλίου.

Η επιλογή των ημερών που ο Κασσελάκης θα διεκπεραιώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις μοιάζει και επικοινωνιακά επιλεγμένη – καθώς δύο τριήμερα, ένα της Καθαράς Δευτέρας και ένα της 25ης Μαρτίου, περιορίζουν (εκτός απροόπτου) τον καθαρό πολιτικό χρόνο απουσίας του, τη στιγμή που ο ίδιος προσωπικά κουβαλάει ένα μεγάλο μέρος της επικοινωνιακής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, από την Κουμουνδούρου σημείωναν πως ο Κασσελάκης δεν υποχρεούται να καταθέσει δήλωση περιουσιακής κατάστασης πριν από την είσοδό του στον στρατό, καθώς κάτι τέτοιο θα γίνει στον προβλεπόμενο χρόνο με βάση τον νόμο που αφορά τους υπόχρεους για πόθεν έσχες – υπενθυμίζεται πως η συζήτηση που αφορά την περιουσιακή του κατάσταση ξεκίνησε με το δάνειο που η εταιρεία OSIOS, δικής του ιδιοκτησίας, παραχώρησε στη Left media για κάλυψη μισθολογικών αναγκών, το οποίο έχει μεν εξοφληθεί, όμως πυροδότησε και παρέμβαση εισαγγελέα καθώς, ως πρόεδρος κοινοβουλευτικού κόμματος (με βάση συριζαϊκό νόμο του 2016), «απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα».

Στο πλαίσιο πολιτικής ενεργοποίησης μέχρι τη στράτευσή του, ο Κασσελάκης επιδίδεται σε μια σειρά εξωστρεφών δράσεων, από την παρουσία του τις προηγούμενες μέρες στη Θεσσαλονίκη έως το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας: σήμερα παρουσιάζει το απόγευμα στην «Τεχνόπολη» την ατζέντα του κόμματος για την ακρίβεια και τη δίκαιη φορολόγηση, ενώ την Πέμπτη, σε μια ανοιχτή ομιλία, θα παρουσιάσει τις ευρωπαϊκές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει ευρωεκλογών – χωρίς ακόμα υποψήφιους ευρωβουλευτές στο πλάι του, καθώς για να κριθεί η τελική ευρωλίστα αναμένεται να υπάρξουν προκριματικές εκλογές μέσω isyriza, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν στα μέσα Απριλίου, με όσους θα έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους έως τις 17 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πηγές από την Κουμουνδούρου, οι προκριματικές θα γίνουν σε επίπεδο περιφέρειας – η κάθε περιφέρεια, δηλαδή, θα αναδεικνύει τους δικούς της υποψηφίους που θα βρουν χώρο στην τελική πανελλαδική ευρωλίστα.

Τα όργανα

Σε οργανωτικό επίπεδο, πριν από την είσοδο του προέδρου στον στρατό, αναμένεται μια ακόμα συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, για οργανωτικά ζητήματα και χρονοδιάγραμμα, που θα λάβει χώρα την Τετάρτη.

Εκεί δεν αποκλείεται να δοθούν και συγκεκριμένες αρμοδιότητες στα μέλη του Γραφείου, τις οποίες θα επωμιστούν εν τη απουσία του Κασσελάκη για την πιο εύρυθμη λειτουργία του κόμματος.

Στα σκαριά του ερχόμενου διαστήματος, αναμένοντας την επιστροφή του από τη θητεία, είναι και τέσσερα ακόμα περιφερειακά συνέδρια, δύο εκ των οποίων θα διεξαχθούν τον Απρίλιο, στην Πάτρα και την Κρήτη, ενώ άλλα δύο αναμένονται τον Μάιο, μετά το Πάσχα, σε Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

Για μετά την επιστροφή του Κασσελάκη από τον στρατό τοποθετείται και η όποια πιθανότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να μπει ως βουλευτής στο Κοινοβούλιο – εγχείρημα που δυσκολεύει περισσότερο από την εκπεφρασμένη πρόθεση της επίσης υποψήφιας (σε υψηλότερη θέση της λίστας Επικρατείας) Ζορζέτας Λάλη να ορκιστεί βουλευτής σε περίπτωση παραίτησης του Οθωνα Ηλιόπουλου.

Σε κάθε περίπτωση, η Κουμουνδούρου δεν διαψεύδει το διερευνητικό τηλεφώνημα του Κασσελάκη προς τη Λάλη, το οποίο η ίδια αποκάλυψε.