Την ώρα που επικριτές του Τζο Μπάιντεν και ειδικά οι Ρεπουμπλικάνοι βασίζουν την εκστρατεία τους, στην προχωρημένη ηλικία του 81χρονου προέδρου των ΗΠΑ και στο κατά πόσον έχει την πνευματική οξύτητα να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία, το πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα, Ρόμπερτ Χουρ ήρθε να τους δώσει ένα ακόμα έρεισμα για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.

Ο Χουρ που είναι Ρεπουμπλικάνος, διενέργησε την έρευνα σχετικά με το πώς χειρίστηκε ο Μπάιντεν διαβαθμισμένα έγγραφα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα να μην ασκήσει δίωξη, καθώς θεώρησε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, παρουσιάστηκε ως ένας «ηλικιωμένος άνθρωπος με κακή μνήμη» που δεν ήταν σε θέση να θυμηθεί βασικές ημερομηνίες, όπως πότε διετέλεσε αντιπρόεδρος ή τη χρονιά που πέθανε ο γιος του.

Ο Μπάιντεν από την πλευρά του κατακεραύνωσε τον εισαγγελέα για το γεγονός ότι αναφέρθηκε στον θάνατο του γιου του, Μπο, ενώ και οι δικηγόροι αντέδρασαν έντονα, επικρίνοντας τα «άτοπα» σχόλια του Χουρ και τόνισαν γραπτώς πως «το πόρισμα αυτό χρησιμοποιεί πολύ προκατειλημμένο λεξιλόγιο για να περιγράψει κάτι που συμβαίνει συχνά σε μάρτυρες: δυσκολεύονται να θυμηθούν γεγονότα που έγιναν χρόνια πριν».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους το βράδυ που δημοσιεύτηκε το πόρισμα, ο Μπάιντεν εμφανίστηκε οργισμένος για τις αναφορές του Χουρ, ειδικά σε ό,τι αφορά τον θάνατο του γιου του Μπο.

«Πώς στο διάολο τολμά να το θέτει αυτό;», είπε ο Μπάιντεν. «Δεν χρειάζομαι κανέναν, δεν χρειάζομαι κανέναν να μου θυμίσει πότε πέθανε», προσέθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε με τον Χουρ συνολικά για πέντε ώρες, τρεισήμισι ώρες στις 8 Οκτωβρίου και για 90 λεπτά την επόμενη ημέρα. Η χρονική συγκυρία ήταν αρκετά φορτισμένη, καθώς η κατάθεση δόθηκε μία ήμερα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τζο Μπάιντεν αντιμετώπισε καταιγισμό ερωτήσεων από τον Χουρ και έναν ακόμα ομοσπονδιακό εισαγγελέα σχετικά με τα έγγραφα που είδε ως αντιπρόεδρος, αλλά και σχετικά με το πού και πώς τα αποθήκευσε. Ακόμα γιατί ορισμένα ευαίσθητα υλικά παρέμειναν στην κατοχή του για περισσότερα από πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα του αντιπροέδρου.

Ο Ρόμπερτ Χουρ (Πηγή: REUTERS/Michael A. McCoy)

Μία πιο λεπτομερή εικόνα για το τι πραγματικά συνέβη και αν ο Μπάιντεν ήταν σε σύγχυση ή πόσο πιεστικός ήταν ο εισαγγελέας αλλά και τις ανάλαφρες στιγμές φέρνει στο φως η απομαγνητοφώνηση της κατάθεσης.

Η απομαγνητοφώνηση δίνει μία σαφή εικόνα

Η πλήρης απομαγνητοφώνηση δόθηκε στο Κογκρέσο την Τρίτη, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα. Όσοι τάσσονται υπέρ του Μπάιντεν πιστεύουν ότι η πλήρης ανάγνωση του απομαγνητοφωνημένου κειμένου θα ενισχύσει τον ισχυρισμό τους ότι ο χαρακτηρισμός του Χουρ για τον Μπάιντεν δεν βασιζόταν στην πραγματικότητα και τονίζουν ότι ο τρόπος που έκανε τις ερωτήσεις μπορεί να έπαιξε ρόλο.

Η πλήρης ανάγνωση των περισσότερων από 250 σελίδων των πρακτικών αποκαλύπτει συχνά τετριμμένες και παρατεταμένες συζητήσεις μεταξύ του Μπάιντεν και των εισαγγελέων για τους τρόπους με τους οποίους εξέταζε απόρρητα έγγραφα ως αντιπρόεδρος. Επιπλέον οι συζητήσεις επεκτείνονται στον τρόπο με τον οποίο μεταφέρονταν τα πράγματά του μεταξύ του Λευκού Οίκου, του σπιτιού του στο Ντέλαγουερ και άλλων τοποθεσιών.

Διαπιστώσεις

Στα πρακτικά της κατάθεσης, τα οποία εξέτασε το NBC News, διαπιστώνεται πως παρά τον ισχυρισμό του Τζο Μπάιντεν ότι ο Χουρ ήταν αυτός που αναφέρθηκε πρώτος στον θάνατο του γιου του, φαίνεται ότι πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν αυτός που αναφέρθηκε πρώτος σε αυτό το θέμα.

Ακόμα διαπιστώνεται πως ο Μπάιντεν, ο οποίος συχνά φαινόταν να σκέφτεται φωναχτά απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, σε άλλα σημεία θυμάται λεπτομερώς συγκεκριμένα γεγονότα από τη θητεία του ως αντιπρόεδρος.

Μάλιστα σε κάποια στιγμή, κατά την οποία ο Χουρ παραδέχθηκε ότι ορισμένες από τις ερωτήσεις του θα «αφορούσαν γεγονότα που συνέβησαν πριν από χρόνια». Ο Μπάιντεν αστειεύτηκε λέγοντας, «είμαι ένας νέος άνθρωπος, οπότε δεν είναι πρόβλημα».

Σύμφωνα με την εξέταση των πρακτικών, ο Μπάιντεν κατά καιρούς επεκτάθηκε πέρα από τα στενά θεματικά πεδία των συγκεκριμένων ερωτήσεων. Κάποια στιγμή, περιέγραψε με γλαφυρές λεπτομέρειες μια επίσκεψή του 2011 στη Μογγολία, όπου επέδειξε απροσδόκητες ικανότητες τοξοβολίας σε μια πολιτιστική παράσταση προς τιμήν του.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης συχνά ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Και μερικές φορές, ο ίδιος ή οι δικηγόροι του αμφισβήτησαν τους εισαγγελείς σχετικά με τη συνάφεια ή την ακρίβεια των ερωτήσεων που έκαναν και μάλιστα σε κάποια στιγμή ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αμφισβήτησε τη λογική μιας από τις ερωτήσεις.

Οι δύο ημέρες της ανάκρισης είχαν ελάχιστα διαλείμματα, με τον Μπάιντεν να απορρίπτει συχνά προτάσεις για διακοπή της διαδικασίας.

«Προτιμώ να συνεχίσω. Θα συνεχίσω όλη τη νύχτα αν τελειώσουμε με αυτό», είπε προς το τέλος της συνεδρίασης της πρώτης ημέρας.

Τα κενά μνήμης

Σύμφωνα με το Axios ο Μπάιντεν ζήτησε επανειλημμένα βοήθεια για να θυμηθεί ορισμένες σημαντικές ημερομηνίες.

«Πότε ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου για πρόεδρος [το 2019];», ρώτησε. «Αν ήταν το 2013 – πότε σταμάτησα να είμαι αντιπρόεδρος;».

«Το 2009, είμαι ακόμα αντιπρόεδρος;».

Ακόμα δύο φορές την ίδια ημέρα, ο Μπάιντεν δυσκολεύτηκε να θυμηθεί τη λέξη «φαξ».

«Βλέπετε εκεί που υπάρχει ένας εκτυπωτής και υπάρχει ένα… πώς το λένε, το μηχάνημα που…;», είπε μέχρι που ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Εντ Σίσκελ πρότεινε και στις δύο περιπτώσεις τη λέξη «φαξ».

Ο θάνατος του Μπο Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν εγκατέλειψε το αξίωμά του αντιπροέδρου το 2017, σχεδόν δύο χρόνια αφότου πέθανε ο γιος του. Ο θάνατος του Μπο Μπάιντεν από καρκίνο και η απόφαση του Μπάιντεν να μην διεκδικήσει την προεδρία το 2016 ξεκίνησαν μια απρόβλεπτη σειρά γεγονότων που τελικά θα τον οδηγούσαν πίσω στον Λευκό Οίκο το 2021.

Στην προσπάθειά του να μοιραστεί ένα μέρος αυτού του χρονοδιαγράμματος, ο Μπάιντεν έκανε ένα λάθος που ο Χουρ τελικά φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκε.

Περίπου στα μέσα της πρώτης ημέρας της κατάθεσης, ο Χουρ ρώτησε τον Μπάιντεν για το πού μπορεί να είχε αποθηκεύσει έγγραφα που σχετίζονταν με το έργο με το οποίο ασχολήθηκε μετά την αποχώρησή του από την αντιπροεδρία το 2017.

Ο Μπο Μπάιντεν (Πηγή: REUTERS/Jason Reed)

«Θυμηθείτε, σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, ο γιος μου είναι – είτε έχει αναπτυχθεί ο όγκος, είτε πεθαίνει», είπε ο Μπάιντεν. Καθώς συνέχισε να σκέφτεται την περίοδο αυτή, φάνηκε να συγχέει τη σκέψη του να κατέβει στις εκλογές του 2016, τους μήνες μετά τον θάνατο του Μπο Μπάιντεν το 2015, με τις πρώιμες σκέψεις του για υποψηφιότητα το 2020, αφού εγκατέλειψε το αξίωμά του.

Στη συνέχεια ο Μπάιντεν ρωτήθηκε σε ποιον μήνα πέθανε ο γιος του, προτού δηλώσει γρήγορα την ημερομηνία: 30 Μαΐου. Η απομαγνητοφώνηση δείχνει ότι και άλλοι παρόντες παρενέβησαν για να διευκρινίσουν το έτος: 2015.

Άλλα σημεία σύγχυσης

«Και ο Τραμπ εξελέγη τον Νοέμβριο του 2017», είπε, προτού η απομαγνητοφώνηση αναφέρει ότι ένας άλλος συμμετέχων τον διόρθωσε για να πει 2016.

«Ναι, εντάξει. Αλλά τότε είναι που ο Τραμπ ορκίζεται», είπε, προτού αναφερθεί στην περιγραφή του βιβλίου «Promise Me, Dad», το οποίο θα περνούσε τον επόμενο χρόνο γράφοντας, καταγράφοντας τα χρόνια που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τον θάνατο του γιου του.

«Αυτό είναι προσωπικό», είπε.

Υπήρχαν και άλλα σημεία κατά τη διάρκεια των δύο ημερών της ανάκρισης, όπου ο Μπάιντεν φάνηκε να μην ευθυγραμμίζει συγκεκριμένα γεγονότα με τα σωστά έτη. Συζητώντας τη μετακίνηση αντικειμένων το 2019 από ένα σπίτι που νοίκιασε στη Βιρτζίνια στο Ντέλαγουερ, είπε ότι χρειαζόταν τα έπιπλα για να στήσει ένα στούντιο στο σπίτι για να κάνει εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία ξεκίνησε ένα χρόνο αργότερα.

Οι στιγμές έντασης και οι πιο ανάλαφρες στιγμές

Οι δικηγόροι του Μπάιντεν παρενέβησαν σε ορισμένα σημεία όταν διαφώνησαν με τη γραμμή των ερωτήσεων των εισαγγελέων, με έναν εξ αυτών τον Μπομπ Μπάουερ να λέει κάποια στιγμή στον Χουρ ότι δεν πρέπει «να τον βάλει σε μια θέση όπου πρέπει να κάνει εικασίες ή να δημιουργήσει υποθέσεις ή να προσπαθήσει να κάνει τον ντετέκτιβ».

«Νομίζω ότι ακολουθούμε ένα μονοπάτι εδώ που με μπερδεύει», είπε ο Μπάουερ σε άλλο σημείο. «Προφανώς προσπαθούν να αποδείξουν κάτι», υπέθεσε ο Μπάιντεν.

Πάντως, ακόμα και μεταξύ των στιγμών έντασης, ο Μπάιντεν συχνά έβρισκε τρόπους να ελαφρύνει το κλίμα. Σε αρκετά σημεία πείραξε τους εισαγγελείς σχετικά με τις διάφορες έρευνες που έκαναν στις ιδιοκτησίες του.

«Ελπίζω μόνο να μην βρήκατε καμιά τολμηρή φωτογραφία της γυναίκας μου με μαγιό, που μάλλον βρήκατε. Είναι πανέμορφη», είπε ο Μπάιντεν σε κάποιο σημείο.

Τζο Μπάιντεν (Πηγή: REUTERS/Kevin Lamarque)

Μετά από μια παρατεταμένη συζήτηση για τα κουτιά που βρέθηκαν στο γκαράζ του Μπάιντεν, ο Χουρ ρώτησε τους συναδέλφους του αν υπήρχαν άλλες ερωτήσεις.

«Ναι. Πότε θα καθαρίσω, τα υπόλοιπα», είπε ο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα πρόθυμος σε ένα σημείο να συζητήσει την αγάπη του για τα αυτοκίνητα, σε σχέση με τις ερωτήσεις σχετικά με τα κουτιά που βρέθηκαν κοντά στην Corvette του. Σε ένα σημείο η απομαγνητοφώνηση περιλαμβάνει «Κάνει ήχο αυτοκινήτου» για να αποτυπώσει τα σχόλια του Μπάιντεν.