Η ετυμηγορία του ειδικού εισαγγελέα ήταν καταδικαστική. Του είχε ανατεθεί να αξιολογήσει τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον Τζο Μπάιντεν και ο Ρόμπερτ Χουρ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος είναι «ένας συμπαθητικός, καλοπροαίρετος, ηλικιωμένος άνδρας με κακή μνήμη». Ο 81χρονος πρόεδρος, έξαλλος, προσπάθησε να αντεπιτεθεί με μια συνέντευξη Τύπου, αλλά χειροτέρεψε τα πράγματα μπερδεύοντας τους προέδρους του Μεξικού και της Αιγύπτου.

Η πραγματική αντεπίθεση ήρθε από μια απροσδόκητη πηγή: τη σύζυγό του, Τζιλ. «Δεν ξέρω τι προσπαθούσε να πετύχει αυτός ο ειδικός εισαγγελέας» έγραψε σε έντονο ύφος σε email που έστειλε το προεκλογικό επιτελείο του προέδρου: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιος θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τον θάνατο του γιου μας για να κερδίσει πολιτικούς πόντους». Και υπέγραψε: «Με αγάπη, Τζιλ». Εγινε το δεύτερο πιο προσοδοφόρο email συγκέντρωσης χρημάτων από τότε που ξεκίνησε η εκστρατεία επανεκλογής του Μπάιντεν.

Οι προβολείς

Καθώς χθες οι ψηφοφόροι στο Μίσιγκαν προσήλθαν στις κάλπες για τις προκριματικές των δύο κομμάτων – χωρίς να υπάρχει αμφιβολία για την επικράτηση του Τραμπ στους Ρεπουμπλικανούς και του Μπάιντεν στους Δημοκρατικούς –, οι αναλυτές αναζητούν ενδείξεις για το τι μπορεί να συμβεί στην Πολιτεία αυτή, που άλλοτε στηρίζει το ένα κόμμα και άλλοτε το άλλο, στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου. Οι Δημοκρατικοί φοβούνται ότι ο πόλεμος στη Γάζα κοστίζει ψήφους στον Μπάιντεν. Το Μίσιγκαν έχει από τους μεγαλύτερους αραβοαμερικανικούς πληθυσμούς στη χώρα. Και καθώς η κατάσταση είναι ρευστή και γράφονται πολλά για την υγεία του Τζο Μπάιντεν, οι προβολείς στρέφονται στη σύζυγό του:

Κάποιοι βλέπουν, γράφουν οι «New York Times», μια χαμογελαστή, εγκάρδια καθηγήτρια κολεγίου που έγινε απρόθυμα πρώτη κυρία; Αλλοι βλέπουν μια φιλόδοξη γυναίκα που κινεί τα νήματα πίσω από την προσπάθεια του συζύγου της για επανεκλογή. Οι Ρεπουμπλικανοί επικριτές τής έχουν δώσει το παρατσούκλι Λαίδη Μάκβεθ. «Της αρέσει η εξουσία» είπε ο ιστορικός της προεδρίας Ντάγκλας Μπρίνκλεϊ στο CBS. «Θέλει να μείνει. Θέλει κάποια αίσθηση δικαίωσης».

Απέναντι στον Τραμπ

Υπάρχει και η άλλη άποψη. Πρώην βοηθοί της περιγράφουν ότι δεν είχε καμία επιθυμία για φήμη, αλλά είναι πεπεισμένη ότι ο σύζυγός της παραμένει το κατάλληλο άτομο για να προστατεύσει το έθνος από τον Ντόναλντ Τραμπ. «Είναι φυσικά ιδιωτική» λέει ο Μάικλ Λα Ρόζα, ο οποίος πέρασε τρία χρόνια ως γραμματέας Τύπου της. Η Τζιλ προσφέρει επίσης στην εκστρατεία του συζύγου της κάτι που χρειάζεται πολύ: επαφή με νεότερες γενιές. Μπορεί να είναι 72 ετών, αλλά διατηρεί ένα πρόγραμμα άσκησης για κάποιον πολύ νεότερο – έτρεξε τον πρώτο της μαραθώνιο σε ηλικία 47 ετών και λέει ότι στόχος της είναι να τρέχει οκτώ χιλιόμετρα πέντε φορές την εβδομάδα.

Παράλληλα, συνεχίζει τη δουλειά της διδάσκοντας σε κοινοτικό κολέγιο παρόλο που είναι πρώτη κυρία. Στην Τζιλ Μπάιντεν αρέσουν επίσης οι φάρσες. Ντύθηκε αεροσυνοδός στο προεδρικό αεροπλάνο μια Πρωταπριλιά φορώντας περούκα και μοιράζοντας επιδόρπια στους επιβάτες. Ακόμα και οι σύμβουλοί της ξεγελάστηκαν. Οπως είπε η Νάταλι Μπάιντεν, ένα από τα επτά εγγόνια της, στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών το 2020, «δεν είναι αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως μια συνηθισμένη γιαγιά».

Δεν λέει εύκολα ναι

Γνώρισε τον Τζο Μπάιντεν όταν ήταν 23 ετών και έβγαινε από έναν σύντομο γάμο. Εκείνος ήταν 32 ετών, είχε χάσει την πρώτη σύζυγό του και την κόρη τους σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και μεγάλωνε δυο μικρούς γιους. Της έκανε πέντε προτάσεις προτού εκείνη πει το «ναι». Και στη συνέχεια δεν το έλεγε εύκολα. Το 2003, όταν ο Μπάιντεν εξέταζε την πιθανότητα να διεκδικήσει την προεδρία και έκανε συναντήσεις με τους συμβούλους του στο σπίτι στο Ντέλαγουερ, η Τζιλ μια καλοκαιριάτικη ημέρα μπήκε στο σαλόνι φορώντας μαγιό με τη λέξη «ΟΧΙ» γραμμένη στο στομάχι της με μαρκαδόρο. Ο Μπάιντεν δεν διεκδίκησε το χρίσμα εκείνη τη χρονιά.

Κατά τη διάρκεια του 47χρονου γάμου τους έχει μάθει να κατανοεί την πολιτική και όπως λένε οι συνεργάτες της, διαθέτει ισχυρό ένστικτο. Αν και ο χαρακτηρισμός Λαίδη Μάκβεθ είναι ακραίος και υπερβολικός, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Τζιλ, κάποτε απρόθυμη πολιτική σύζυγος, δεν προσπαθεί να βγάλει τον σύζυγό της από μια κούρσα για την οποία πολλοί πιστεύουν ότι δεν είναι πλέον κατάλληλος. «Αυτές είναι αποφάσεις που παίρνουν ως οικογένεια» εξηγεί ο Λα Ρόζα. «Ξέρει ότι η χώρα τον χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ».