Το αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα κερδίζει διαρκώς έδαφος και οι δυνάμεις στη Βρετανία που εξακολουθούν να ανθίστανται θα είναι σύντομα μειοψηφικές, ήταν το βασικό συμπέρασμα διεθνούς επιστημονικής ημερίδας που διοργανώθηκε προχθές στο Παρίσι.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» από τη γαλλική πρωτεύουσα, ο νέος μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO Γιώργος Κουμουτσάκος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση της διεκδίκησης, σημειώνοντας ότι «η UNESCO είναι σύμμαχος της Ελλάδας σε αυτήν την προσπάθεια, καθώς όλες οι αποφάσεις που έχει λάβει έως τώρα είναι πολύ βοηθητικές στην επίτευξη του στόχου μας. Μάλιστα, στην απόφαση που ελήφθη το 2021 αναγνωρίζονται το δίκαιο της Ελλάδας και η υποχρέωση του Ηνωμένου Βασιλείου να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση και να μας επιστρέψει τα Γλυπτά». Τον προσεχή Μάιο το θέμα θα συζητηθεί, για πολλοστή φορά, στη σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών (ICPRCP). «Είναι βέβαιο ότι η UNESCO θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του ζητήματος και ότι οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται αλλά και οι συζητήσεις που θα γίνονται θα δημιουργούν μια ευνοϊκή ατμόσφαιρα για τις ελληνικές θέσεις», τόνισε ο πρώην υπουργός, ο οποίος ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα στο Παρίσι τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η ημερίδα, με τίτλο «Μάρμαρα του Παρθενώνα: Νέες προοπτικές στη συζήτηση για τον επαναπατρισμό», διοργανώθηκε σε ένα από τα ιστορικά κτίρια της Σορβόννης από το ερευνητικό κέντρο CERSA του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), το Ευρωπαϊκό Ιδρυμα Ελληνισμού (EHF) και το Πανεπιστήμιο Paris-Panthéon-Assas, στους απόφοιτους του οποίου συγκαταλέγονται δύο πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας: η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Η Βρετανία πρέπει άμεσα να επιστρέψει τα Γλυπτά αυτοβούλως. Σε λίγα χρόνια, η πίεση θα είναι τόσο ασφυκτική ώστε έτσι κι αλλιώς θα αναγκαστεί να το κάνει», είπε στα «ΝΕΑ» η Κατερίνα Τιτή, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ερευνας της Νομικής στο CNRS και μέλος της επιστημονικής επιτροπής της έδρας της UNESCO για τις Απειλές κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Το ερώτημα δεν είναι πλέον αν θα γυρίσουν, αλλά πότε», συμπλήρωσε.

Βεβαιότητα

Στην εκδήλωση, στο ξακουστό Καρτιέ Λατέν, στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα, μίλησε και ο ιδρυτής του Parthenon Project Γιάννης Λέφας, ο οποίος υπενθύμισε την πρόταση «win-win» του οργανισμού του για σύσταση ενός διακρατικού ιδρύματος που θα εποπτεύει την πολιτιστική σύμπραξη Ελλάδας – Βρετανίας, στο πλαίσιο της οποίας «όλα τα Γλυπτά θα επιστραφούν μόνιμα στην Αθήνα, ενώ στην Duveen Gallery του Βρετανικού Μουσείου – που θα ονομαστεί Hellenic Gallery – θα διοργανώνονται περιοδικές εκθέσεις με άλλα ελληνικά τέχνεργα». Εμφανίστηκε δε βέβαιος για τον επαναπατρισμό: «Ολοι οι Βρετανοί με τους οποίους συνομιλώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα Μάρμαρα θα γυρίσουν για πάντα».

«Δεν υπάρχει καλύτερη έκφραση φιλελληνισμού από την επανένωση των Γλυπτών που βρίσκονται όχι μόνο στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά και στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία και την Αυστρία. Ας αποφασίσουν αν είναι με το μέρος εκείνων που ακρωτηριάζουν ένα έργο τέχνης ή εκείνων που το αποκαθιστούν», υπογράμμισε ο Αγγελος Χανιώτης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον. «Πρέπει να ενθαρρύνουμε όλα τα μουσεία να επιστρέψουν τα Γλυπτά στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας», πρόσθεσε ο γνωστός ιστορικός. «Εδώ στη Γαλλία είχαμε πρόσφατα ένα θετικό παράδειγμα επιστροφής, από μια γαλλίδα πολίτη, ενός θραύσματος από την επικρανίτιδα του Ερεχθείου. Η προσπάθειά μας δεν σταματά. Βασίζεται σε μια στρατηγική που μερικές φορές δεν είναι αποτελεσματικό να ανακοινώνεται από πριν», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Γαλλία Δημήτρης Ζεβελάκης.

Στην εκδήλωση επρόκειτο να μιλήσει και η Σάρα Γουόρδινγκτον, μέλος της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου, η οποία ματαίωσε αιφνιδίως τη συμμετοχή της για άγνωστους λόγους. Ενας άλλος ομιλητής, ο διακεκριμένος ιστορικός του Κέιμπριτζ και μέλος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών Αντριου Ουάλας-Χάντριλ, υπέστη εγκεφαλικό λίγη ώρα πριν από την έναρξη της ημερίδας και διακομίσθηκε σε νοσοκομείο του Παρισιού, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.