Προ των ευθυνών τους σε σχέση με την αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφάλειας στις σιδηροδρομικές μεταφορές της χώρας έθεσε σύμφωνα με έγκυρες πηγές όλους τους εμπλεκομένους στον σιδηρόδρομο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε μακρά συνάντηση που είχε χθες το πρωί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη, την πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), Ιωάννα Τσιαπαρίκου, και τους Roberto Rinaudo, Country Manager, και Γεώργιο Αναγνωστόπουλο, διευθυντή Λειτουργίας της Hellenic Train, κύριο αντικείμενο ήταν η ενίσχυση της ασφάλειας των μετακινήσεων. Οπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, από το καλοκαίρι του 2023 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ασφάλειας των μετακινήσεων. Ωστόσο, τα περιστατικά των τελευταίων μηνών σε σχέση με την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων οδηγούν άμεσα στη λήψη και πρόσθετων μέτρων.

Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών ζήτησε από τις δύο εταιρείες, ΟΣΕ και Hellenic Train, να δεσμευτούν για τη συνεχή και στενή συνεργασία τους σε όλα τα ζητήματα που άπτονται της σιδηροδρομικής ασφάλειας και αφορούν την υποχρέωση αυστηρής τήρησης του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας, στο σύνολο του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η τοποθέτηση της ΡΑΣ.

Ειδικότερα, από τη Hellenic Train, ζητήθηκε να επιταχυνθεί η διερεύνηση των περιστατικών που σχετίζονται με τη μη εφαρμογή του Κανονισμού. Οπως χαρακτηριστικά τονίστηκε από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, σε περίπτωση που εκ της διερεύνησης αναδειχθούν ευθύνες και σε πρόσωπα, τότε θα πρέπει να αποδοθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις αρμοδίως. Αυτό έχει ήδη ζητηθεί γραπτώς από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με επιστολή του προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Συνεργασία

Επιπλέον, διατυπώθηκε η ανάγκη η Hellenic Train να συνεργαστεί με τον ΟΣΕ, για την περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητας του ανθρώπινου δυναμικού σε ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να δρομολογηθούν και επιπλέον δράσεις που αφορούν: την ενίσχυση του προσωπικού ασφαλείας, την επαναξιολόγηση σχετικών εσωτερικών κανονισμών, τις επανεκπαιδεύσεις προσωπικού, αλλά και τη σύσταση – από τον ΟΣΕ – ειδικής ομάδας παρακολούθησης των ραδιοεπικοινωνιών μεταξύ του προσωπικού κίνησης και των μηχανοδηγών.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη αποτελεσματικής επίβλεψης της εφαρμογής όλων των μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί από το καλοκαίρι του 2023, αλλά και που προβλέπεται να ληφθούν, από τη ΡΑΣ.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπως τόνισε ο Χ. Σταϊκούρας, εφαρμόζει ένα συγκροτημένο σχέδιο για την ανάταξη και τη συνολική αναβάθμιση του ελληνικού σιδηροδρόμου. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, η αξιολόγηση του βαθμού υλοποίησης των παραπάνω δράσεων θα αποτελεί αντικείμενο ανάλογων συσκέψεων σε τακτά χρονικά διαστήματα.