Η ανάγκη της προστασίας των προσωπικών δεομένων και κατ’ επέκταση της ιδιωτικότητας στην ευρύτερη μορφή της, που αποτελεί θεμελιώδη αξία του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ως θεματοφύλακα,  ενόψει και των τεχνολογικών εξελίξεων και της ραγδαίως αυξανόμενης διασυνοριακής ροής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η Αρχή βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο, όταν προ ημερών επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά διέταξε έρευνα για τη φερόμενη διαρροή προσωπικών δεδομένων με την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την ευρωβουλευτή Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου σε ψηφοφόρους. «Το 2022 η Αρχή ανταποκρίθηκε στον μέγιστο δυνατό βαθμό στις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που της ανατέθηκαν με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό και τον εθνικό νόμο, παρά τα διαχρονικά προβλήματα λόγω της υποστελέχωσης και της έλλειψης επαρκών πόρων, σε συνδυασμό με τη συνεχώς αυξανόμενη ροή υποθέσεων και άλλων καθηκόντων της»,τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρός της και επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ Κωνσταντίνος Μενουδάκος κατά την παράδοση της ετήσιας έκθεσης στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.

Η Αρχή εξετάζοντας τις καταγγελίες που της υποβλήθηκαν επέβαλε συνολικά πρόστιμα 30.000.000 ευρώ. Συνολικά το έτος 2022 υποβλήθηκαν 1.250 καταγγελίες, σε ποσοστό 8% περισσότερες σε σύγκριση με το 2021, ενώ αντίστοιχα διεκπεραιώθηκαν 876 υποθέσεις, εμφανίζοντας ανάλογη αύξηση περίπου 8%.

Οι υποκλοπές. Μία από τις εμβληματικότερες υποθέσεις με τις οποίες ασχολήθηκε η Αρχή από την πλευρά των προσωπικών δεδομένων ήταν αυτή που αφορούσε στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Συγκεκριμένα στο τέλος Ιουλίου 2022, η Αρχή κίνησε αυτεπάγγελτη έρευνα σε σχέση με δραστηριότητες εγκατάστασης και χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα, ιδίως σε σχέση με το λογισμικό παρακολούθησης «Predator»  στο πλαίσιο της οποίας εντόπισε 92 μηνύματα SMS απόπειρας εγκατάστασης  του επίμαχου λογισμικού.

Κατά τις έρευνές της η Αρχή εντόπισε πάνω από 350 μηνύματα SMS τα οποία σχετίζονται με τις απόπειρες εγκατάστασης  κατασκοπευτικού λογισμικού, εκ των οποίων πάνω από 220 περιείχαν παραπλανητικό σύνδεσμο ιστού. Πάνω από 120 μηνύματα πιθανολογείται ότι έχουν σταλεί για λόγους δοκιμής προς αταυτοποίητα κινητά  προσωρινής, σύντομης χρήσης («burner phones»). Η Αρχή μάλιστα έχει ήδη αποστείλει αναλυτική ενημέρωση προς τους συνδρομητές και χρήστες 92 τηλεφωνικών αριθμών οι οποίοι έλαβαν μήνυμα SMS με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Στις γνωμοδοτήσεις που εξέδωσε η Αρχή το 2022 συγκαταλέγονται εκείνες που αφορούν το προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα κατά την τηλεργασία στον δημόσιο τομέα, το σχέδιο υπουργικής απόφασης σχετικά με το θέμα της απαλλαγής των μαθητών από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών, καθώς και το σχέδιο νόμου για τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών.