Αξιωματούχοι του Υπουργείου Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς και ένας αυτόπτης μάρτυρας είπαν στο CBS News ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή από ένα πακέτο βοήθειας, όταν τουλάχιστον ένα αλεξίπτωτο απέτυχε να αναπτυχθεί σωστά και ένα δέμα έπεσε πάνω τους.

Οι άνθρωποι βρίσκονταν στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Shati στη βόρεια Γάζα και το περιστατικό συνέβη γύρω στις 4:30 π.μ.

Οι αξιωματούχοι που μίλησαν με το CBS News ανέφεραν ότι μεταξύ των πέντε ανθρώπων που σκοτώθηκαν ήταν δύο αγόρια και ότι άλλοι 11 τραυματίστηκαν στο περιστατικό.

Οι ΗΠΑ, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο διέκοψαν τη βοήθεια για τη Γάζα την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να φέρουν προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των απελπισμένων τροφίμων, στους κατοίκους εν μέσω μιας ολοένα και επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κρίσης εκεί .

Το βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξε ένα μεγάλο σύμπλεγμα δεμάτων βοήθειας που αιωρούνται από αλεξίπτωτα που παρασύρονται στον ουρανό, αλλά φαίνεται να μπερδεύονται πριν πέσει πολύ πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα.

Οι αεροπορικές ρίψεις βοήθειας έχουν επικριθεί από ορισμένες διεθνείς υπηρεσίες ως εντελώς ανεπαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες του λαού της Γάζας. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει για εκτεταμένο λιμό στους περίπου 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν στο CBS News ότι οι αεροπορικές ρίψεις δεν είναι αρκετές. Λένε ότι είναι μια δήλωση ότι ο κόσμος δεν περιμένει μόνο καθώς ξετυλίγεται η πείνα.

Οι αεροπορικές ρίψεις της Παρασκευής πραγματοποιήθηκαν μία ημέρα αφότου ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα κατασκευάσει ένα προσωρινό λιμάνι στις ακτές της Μεσογείου της Γάζας, ικανό να δέχεται αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού, φαρμάκων και προσωρινών καταφυγίων.