Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε τον Ντόναλντ Τραμπ, ανατρέποντας μια δικαστική απόφαση με την οποία είχε αποκλειστεί από τα ψηφοδέλτια στην Πολιτεία του Κολοράντο, λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε στην επίθεση στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021. Οι δικαστές, χωρίς να κρίνουν τις ενέργειες του πρώην προέδρου, ανέτρεψαν ομόφωνα την απόφαση που είχε λάβει στις 19 Δεκεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο, που είχε κρίνει ότι απαγορεύεται να ασκεί δημόσιο αξίωμα όποιος έχει εμπλακεί σε εξέγερση ή στάση.

Και έτσι σήμερα, Σούπερ Τρίτη, μέρα κατά την οποία γίνονται προκριματικές εκλογές σε 15 πολιτείες, ο Τραμπ εμφανίζεται δικαιωμένος στους ψηφοφόρους, καθώς πλέον καμία πολιτεία δεν μπορεί να τον αποκλείσει από τα ψηφοδέλτια και οδεύει ολοταχώς προς το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Μοναδική αντίπαλός του είναι η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι, η οποία μέχρι σήμερα έχει μόνο μία νίκη, στην περιφέρεια της πρωτεύουσας. «Μεγάλη νίκη για την Αμερική» έγραψε ο Τραμπ, με κεφαλαία γράμματα και τρία θαυμαστικά, στον ιστότοπό του αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απόφαση.

Το συμπέρασμα

Το άρθρο 3 της 14ης Τροπολογίας αποκλείει από δημόσια αξιώματα όποιον «αξιωματούχο των Ηνωμένων Πολιτειών» ορκίστηκε «να υποστηρίζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ» και στη συνέχεια ενεπλάκη «σε ανταρσία ή στάση εναντίον τους ή παρέσχε βοήθεια ή άσυλο στους εχθρούς τους». Στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναφέρεται: «Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι πολιτείες μπορούν να αποκλείουν άτομα που ασκούν ή επιχειρούν να ασκήσουν πολιτειακό αξίωμα. Αλλά οι πολιτείες δεν έχουν την εξουσία, με βάση το Σύνταγμα, να επιβάλλουν το άρθρο 3 όσον αφορά τα ομοσπονδιακά αξιώματα και ιδίως την προεδρία».

Οι εννέα δικαστές έκριναν ότι μόνο το Κογκρέσο μπορεί να επιβάλει αυτήν την απαγόρευση εις βάρος ομοσπονδιακών αξιωματούχων ή υποψηφίων για ομοσπονδιακά αξιώματα. Ο Τραμπ είχε αποκλειστεί επίσης από τα ψηφοδέλτια στο Μέιν και το Ιλινόι, με βάση τη 14η Τροπολογία. Η εφαρμογή εκείνων των αποφάσεων όμως είχε ανασταλεί, ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης του Κολοράντο από το Ανώτατο Δικαστήριο, και τώρα πια οι αποφάσεις ανατράπηκαν.

Ζητούσαν να λογοδοτήσει

Εξι ψηφοφόροι του Κολοράντο, τέσσερις Ρεπουμπλικανοί και δύο ανεξάρτητοι, είχαν προσφύγει στα δικαστήρια του Κολοράντο κατά του Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον απειλή για την αμερικανική δημοκρατία. Ζητούσαν μεταξύ άλλων να λογοδοτήσει για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο. Καθώς προσφυγές για τον αποκλεισμό του Τραμπ άρχισαν να εμφανίζονται σε όλη τη χώρα, ήταν σημαντικό για τον πρώην πρόεδρο και το επιτελείο του να ξεπεράσει τυχόν εμπόδια και να αναγράφεται το όνομά του στα ψηφοδέλτια και στις 50 πολιτείες.

Πάντως στις σημερινές προκριματικές εκλογές οι Ρεπουμπλικανοί θα εκλέξουν άνω του 1/3 των εκλεκτόρων για το συνέδριο του κόμματος. Ο Τραμπ έχει ήδη κερδίσει όλες τις προκριματικές, εκτός από εκείνες στην πρωτεύουσα. Γι’ αυτό και θεωρείται η τελευταία ευκαιρία της Χέιλι να παραμείνει στην κούρσα. Σήμερα, δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί καλούνται να επιλέξουν τον υποψήφιο που επιθυμούν, από το Μέιν στις Βορειοανατολικές ΗΠΑ ως την Καλιφόρνια στο άλλο άκρο της χώρας, περνώντας από το Τέξας και ως την αμερικανική Ανατολική Σαμόα.

Η Αλαμπάμα, το Αρκανσο, το Κολοράντο, η Μασαχουσέτη, η Μινεσότα, η Βόρεια Καρολίνα, η Οκλαχόμα, το Τενεσί, η Γιούτα, το Βερμόντ και η Βιρτζίνια ψηφίζουν επίσης. Η ταυτόχρονη ψηφοφορία σε τόσο πολλές αμερικανικές πολιτείες αποτελεί ευκαιρία για τους υποψήφιους να αποδείξουν ότι μπορούν – ή όχι – να κινητοποιήσουν ψηφοφόρους διαφορετικού προφίλ.