Οι αλλαγές στην κομματική και κοινοβουλευτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν και την κατεύθυνση που έχει πάρει το κόμμα ενόψει ευρωεκλογών, ενώ αντικατοπτρίζουν και την πλειοψηφία που διαμορφώθηκε στο συνέδριο: με την πρώτη συνεδρίαση του νέου, διευρυμένου Εκτελεστικού Γραφείου να έχει προγραμματιστεί για σήμερα, το όργανο παίρνει επί της ουσίας τη μορφή ενός πολιτικού κέντρου, το οποίο θα λαμβάνει τις αποφάσεις.

Η σύνθεση που είχε ως τώρα (με δεδομένη την προεδρική πλειοψηφία μετά και την αποχώρηση της Εφης Αχτσιόγλου) δεν αλλάζει, ενώ τα στελέχη που θα παρακολουθούν τις συνεδριάσεις (Νίκος Παππάς, Ευάγγελος Αποστολάκης, Κυριακή Μάλαμα, Πάνος Ρήγας, Λευτέρης Κρέτσος, Γιάννης Μπουρνούς, Γιάννης Βουλγαράκης) ανήκουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε έναν πυρήνα που αυτή την στιγμή στηρίζει τις επιλογές Κασσελάκη.

Η παρουσία της Ολγας Γεροβασίλη με την ιδιότητα της αντιπροέδρου της Βουλής μπορεί να θεωρηθεί επιλογή ενότητας του κόμματος στον δρόμο προς την ευρωκάλπη, αλλά παράλληλα είναι και μια κίνηση τακτικής: η συμμετοχή της, χωρίς να επηρεάζει τις ισορροπίες εντός του νέου πολιτικού κέντρου, δεν αφήνει στην προεδρική πλευρά την επιλογή της κατηγορίας περί «λευκής απεργίας» εκ μέρους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αφήνει όμως και χαραμάδα επιμερισμού της ευθύνης – σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερα από αυτά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Νέα εκπρόσωπος

Παράλληλα, οι κομματικές αλλαγές συνεχίστηκαν και την Κυριακή: με ένα βίντεο-αλλαγή σκυτάλης, η δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος στον δρόμο προς τις κάλπες – καθώς η Δώρα Αυγέρη αναμένεται να είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές. Αυτή μπορεί να ήταν και η τελευταία εκκρεμότητα: το Εκτελεστικό Γραφείο, σ’ αυτήν τη μορφή, φαίνεται πως «κλείνει» και το κεφάλαιο αλλαγών στην Πολιτική Γραμματεία, καθώς ο χρόνος έως τις ευρωεκλογές είναι λίγος και τυχόν επιπλέον εσωκομματικές αναταραχές θα δημιουργούσαν την εικόνα λιμνάζουσας εσωστρέφειας που, ακόμα κι αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν διευκολύνει τον στόχο της Κουμουνδούρου.

Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, το επόμενο διάστημα αναμένεται ένα περιφερειακό συνέδριο στην Ηπειρο και η είσοδος του Στέφανου Κασσελάκη στον στρατό, που αναμένεται εντός του μήνα. Το καταστατικό συνέδριο για την «επανίδρυση» του κόμματος έρχεται, με βάση τα λεγόμενα Κασσελάκη, μετά τις ευρωεκλογές.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, η πιο ενδιαφέρουσα κίνηση αφορά την αλλαγή του Παύλου Πολάκη από τη θέση του υπερσυντονιστή, η οποία από πολλούς εκλαμβάνεται ως υποβάθμιση, καθώς ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας μένει τομεάρχης Διαφάνειας. Η επιλογή Κασσελάκη δεν ήταν απόρροια των ισορροπιών του συνεδρίου (στο οποίο ο Πολάκης τάχθηκε επί της ουσίας με την προεδρική πλευρά), αλλά προέκυψε και από τις πολιτικές διαφωνίες που υπήρχαν ανάμεσα στις δύο πλευρές, με κορύφωση τα ομόφυλα ζευγάρια και τα εξοπλιστικά.