Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κέρδισε άνετα τις προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος  στο Μίσιγκαν, παρά την ψήφο διαμαρτυρίας αρκετών Δημοκρατικών για την ισχυρή υποστήριξη της κυβέρνησής του στο Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Μπάιντεν κέρδισε το 80% αλλά η «αδέσμευτη» ψήφος έφθασε το 13,2%. Το προεκλογικό επιτελείο του θα δώσει μεγάλη προσοχή για να διαπιστώσει εάν αυτό το αποτέλεσμα θα εξαπλωθεί σε εθνικό επίπεδο. Πολλοί ψηφοφόροι έχουν εξοργιστεί από τη στάση των ΗΠΑ στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, καθώς μάλιστα το Μίσιγκαν φιλοξενεί το μεγαλύτερο ποσοστό αραβοαμερικανών ψηφοφόρων στις ΗΠΑ.

Σε εθνικό επίπεδο, το 64% των μουσουλμάνων ψηφοφόρων υποστήριξαν τον Μπάιντεν το 2020, φέτος όμως υπάρχουν πολλές αντιδράσεις για τη φιλοϊσραηλινή πολιτική του. Ακτιβιστές από την ομάδα Listen to Michigan χαιρέτισαν το μέγεθος της «αδέσμευτης» ψήφου – περισσότερες από 100.000 – ως νίκη.

Γέννημα της ανάγκης

Ο βουλευτής Αντι Λέβιν, ο οποίος υποστηρίζει το κίνημα «Ψηφίστε αδέσμευτα», είπε στους συγκεντρωμένους: «Αυτή η στιγμή είναι γέννημα της ανάγκης επειδή στη Γάζα οι άνθρωποι πεθαίνουν κατά χιλιάδες».

Στην αραβοαμερικανική κοινότητα είχαν μοιραστεί φυλλάδια (μεταφρασμένα στα αραβικά) που ενθάρρυναν τους ψηφοφόρους να «εγκαταλείψουν τον Μπάιντεν».

Μετά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, που ακολούθησε την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το κίνημα των «μη δεσμευμένων» ψηφοφόρων έχει κερδίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 39 πολιτειακών και τοπικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων η βουλευτής Ρασίντα Τλάιμπ και ο δήμαρχος του Ντίρμπορν, Αμπντουλάχ Χαμούντ.

Οι συνεργάτες του Μπάιντεν και κορυφαίοι Δημοκρατικοί αξιωματούχοι υποσχέθηκαν να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για να κερδίσουν τους ψηφοφόρους, τονίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση στοχεύει στην επίλυση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Ομως η σταθερή υποστήριξή του στο Ισραήλ έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις και μια οργανωμένη αντίδραση μεταξύ προοδευτικών Δημοκρατικών και Αραβοαμερικανών, με το Μίσιγκαν στο επίκεντρο.

Ζήτησαν από τον Μπάιντεν να πιέσει για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και από τα μέλη του κόμματος που πήραν μέρος στις προκριματικές να δείξουν τη διαφωνία τους. Στις προκριματικές εκλογές του Μίσιγκαν το 2012, δηλαδή την τελευταία φορά που ένας Δημοκρατικός πρόεδρος ήταν υποψήφιος για επανεκλογή, οι αδέσμευτοι ψήφοι ήταν 20.000.

Ο Μπάιντεν κέρδισε το Μίσιγκαν με διαφορά μικρότερη από 3% το 2020 και ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πιθανός Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ προηγείται αυτή τη στιγμή έναντι του Μπάιντεν και μπορεί να διευρύνει τη διαφορά του μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Το επιτελείο του Μπάιντεν προσπάθησε να δείξει ότι κατανοεί τον προβληματισμό κάποιων ψηφοφόρων. «Δεν φοβόμαστε τους ανθρώπους που συμμετέχουν στη δημοκρατία. Δεν φοβόμαστε τους ψηφοφόρους.

Δεν φοβόμαστε τους ανθρώπους που είναι έτοιμοι να μιλήσουν με καλή πίστη, με καλή συνείδηση επειδή έχουν καλές προθέσεις», είπε ο Δημοκρατικός αναπληρωτής κυβερνήτης της πολιτείας Γκάρλιν Γκίλχριστ.

Ο επικεφαλής της εκστρατείας του Μπάιντεν στο Μίσιγκαν, Μάικ Φροσολόνε, διευκρίνισε ότι πλέον οι προσπάθειές τους θα στραφούν στις εκλογές του Νοεμβρίου, με εθελοντές να πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και άνοιγμα αρκετών γραφείων σε όλη την πολιτεία.