Αποτροπιασμό και οργή προκαλεί η νέα σφαγή που προκάλεσε ο στρατός του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς επιτέθηκε σε πεινασμένους Παλαιστίνιους που περίμεναν φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 112 άνθρωποι και να τραυματισθούν άλλοι 760.

Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα καταδικάζουν την πρωτοφανή επίθεση των Ισραηλινών και, ταυτόχρονα, κατηγορούν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επειδή δεν ζητάει άμεση εκεχειρία, υποστηρίζοντας πως επιμένει στη λογική του «δεδομένου συμμάχου».

ΣΥΡΙΖΑ: Φοβάστε να αρθρώσετε τις λέξεις «κατάπαυση πυρός»

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση ασφαλείας στη Γάζα, «μετά τις αναφορές περί 70 νεκρών και 280 τραυματιών Παλαιστινίων ως αποτέλεσμα σημερινών Ισραηλινών βομβαρδισμών, την ώρα που περίμεναν να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια».

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου, «η κυβέρνηση, αντί να φοβάται να αρθρώσει τις λέξεις ‘κατάπαυση πυρός’ εμμένοντας στην λογική του ‘δεδομένου συμμάχου’, οφείλει να πρωτοστατήσει – όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες – στην προσπάθεια για εξασφάλισή της».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει σταθερά την αλληλεγγύη του στον σκληρά δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό, όπως και την έντονη καταδίκη του για τον θάνατο αμάχων στη Γάζα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να στηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για την άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα, τον τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης, την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων και την άμεση επανεκκίνηση αξιόπιστων συνομιλιών στο Παλαιστινιακό, στη βάση των συνόρων του 1967, για λύση δύο κρατών που συμβιώνουν ειρηνικά, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα της Παλαιστίνης».

ΠΑΣΟΚ: Αντί να στηρίξει το ψήφισμα για άμεση εκεχειρία, έκανε μαθήματα ιστορίας

«Η αποκρουστική επίθεση των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον αμάχων Παλαιστινίων που ανέμεναν ανθρωπιστική βοήθεια στη Βόρεια Γάζα προκαλεί αποτροπιασμό. Πιστοποιεί ότι η ανθρωπιστική τραγωδία της Γάζας εντείνεται, αποκτώντας πλέον πρωτοφανείς διαστάσεις», σημειώνει εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών, Δημήτρης Μάντζος.

Όπως τονίζει, μάλιστα, σε ανάρτησή του, «η ελληνική κυβέρνηση – που, όταν επισημαίναμε την ανάγκη να στηριχθεί το ψήφισμα της ΓΣ του ΟΗΕ για άμεση εκεχειρία, μας έκανε μαθήματα ιστορίας – οφείλει να εντείνει τις προσπάθειές της, στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας, για άμεση κατάπαυση του πυρός, για τον τερματισμό της αιματοχυσίας και την επιστροφή των ομήρων στο Ισραήλ».

«Η Ελλάδα καλείται να αξιοποιήσει την κρίσιμη γεωπολιτική της θέση αλλά και την αξιοπιστία που έχει αποκτήσει στη Μέση Ανατολή, ως συνέπεια των διαχρονικών πολιτικών του παρελθόντος, προκειμένου να προωθήσει τη μόνη βιώσιμη και δίκαιη λύση των δύο κρατών στα σύνορα του 1967, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», προσθέτει.

ΚΚΕ: Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας, καμία υποστήριξη στο κατοχικό Ισραήλ

«Η σημερινή δολοφονική επίθεση του κράτους του Ισραήλ σε βάρος συγκεντρωμένων για διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας Παλαιστινίων, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο περίπου 100 άμαχων και τον τραυματισμό εκατοντάδων, είναι μια ακόμα αποκρουστική εγκληματική ενέργεια στη συντελούμενη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Και σημειώνει πως «τώρα πρέπει να δυναμώσει ακόμα πιο αποφασιστικά η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και της νεολαίας προς το λαό της Παλαιστίνης, απαιτώντας ‘λευτεριά στην Παλαιστίνη’, να σταματήσει το μακελειό στη Γάζα, καμιά συμμετοχή της Ελλάδας – καμία υποστήριξη στο κατοχικό κράτος του Ισραήλ».