Την εύνοια των αγορών τη στιγμή που μεγαλώνουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας προσπαθεί να κερδίσει ο Χαβιέρ Μιλέι. Ο πρόεδρος της Αργεντινής έχει εφαρμόσει πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας από τον Δεκέμβριο που ανέλαβε την εξουσία σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τα βασικά οικονομικά μεγέθη της οικονομίας. Τα πρώτα σημάδια όσον αφορά τους αριθμούς είναι θετικά, με το Μπουένος Αϊρες να ανακοινώνει για τον Ιανουάριο το πρώτο δημοσιονομικό πλεόνασμα σε διάστημα μηνός εδώ και δέκα χρόνια. Αυτό αποτέλεσε θετικό σημάδι για τις αγορές και ενίσχυσε τις τιμές των κρατικών ομολόγων μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος ασφάλισής του έναντι κινδύνου.

Ωστόσο στο εσωτερικό οι δυσκολίες είναι μεγάλες, με το ποσοστό της φτώχειας να έχει φτάσει πλέον στο 57%, η ισοτιμία του εθνικού νομίσματος ειδικά απέναντι στο δολάριο βρίσκεται πολύ χαμηλά (στα 840 πέσος ανά δολάριο ΗΠΑ) και ο πληθωρισμός καλπάζει πλέον με πάνω από 250% σε ετήσια βάση. Οι αντιδράσεις από συνδικάτα μεγαλώνουν και πλέον η χώρα οδεύει προς σταυροδρόμι όπου και θα φανεί εάν η κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει στήριξη για να προχωρήσει και σε νέες μεταρρυθμίσεις όπως είναι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί. Η Αργεντινή έχει χρεοκοπήσει εννέα φορές, με πιο πρόσφατη το 2020, πριν από μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους. Εκτός από τις λαϊκές αντιδράσεις, οι πολιτικές του Μιλέι αντιμετωπίζουν εμπόδια και στο Κογκρέσο της χώρας.

Πληθωρισμός

Οι τιμές εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό πρόβλημα. Τα στοιχεία για τον Ιανουάριο έδειξαν ότι ο πληθωρισμός σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε σε πάνω από 20%. Τον Δεκέμβριο ο Μιλέι είχε ανακοινώσει υποτίμηση του πέσο κατά 54%. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός έφτασε το 254%. Η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στις τιμές καταγράφηκε στον δείκτη «άλλα αγαθά και υπηρεσίες» που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων είδη προσωπικής φροντίδας, κόστος κοινωνικής προστασίας, κόστος ασφαλειών και παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η αύξηση στο κόστος των μεταφορών σε μηνιαία πάντα βάση διαμορφώθηκε σε πάνω από 26% κυρίως λόγω ανατιμήσεων στα εισιτήρια για δημόσιες συγκοινωνίες και στα καύσιμα. Το κόστος των τηλεπικοινωνιών αυξήθηκε πάνω από 25% λόγω αύξησης στα τιμολόγια για τηλεφωνία και για υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Ο δείκτης των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη βαρύτητα στη διαμόρφωση του συνολικού δείκτη τιμών, κατέγραψε σε μηνιαία βάση άνοδο της τάξης του 20,4%. Αυτό οφείλεται κυρίως στις ανατιμήσεις σε κρέας, ψωμί και δημητριακά.

Σκληρά μέτρα

Ο Μιλέι εξελέγη υποσχόμενος να λάβει τα μέτρα τα οποία έχει βάλει ήδη σε εφαρμογή. Ανάμεσα στα άλλα έδωσε την τολμηρή υπόσχεση να μηδενίσει δημοσιονομικό έλλειμμα σχεδόν 3% από πέρυσι. Προχώρησε σε μεγάλες μειώσεις δαπανών στην κυβέρνηση και σε μείωση της χρηματοδότησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ αγόρασε πάνω από 5 δισ. δολάρια σε αμερικανικό νόμισμα για να αναπληρώσει τα εξαντλημένα συναλλαγματικά, όπως δείχνουν στοιχεία του Reuters.

Προς το παρόν τα σκληρά μέτρα έχουν ενισχύσει την πεποίθηση της αγοράς ότι ο πρόεδρος της χώρας θα ακολουθήσει τις δεσμεύσεις του για σταθεροποίηση της οικονομίας. Οι περισσότεροι επενδυτές μόλις πριν λίγες εβδομάδες δεν πίστευαν ότι ο Μιλέι θα μπορέσει να μειώσει το έλλειμμα και τώρα αναμένουν τη συνέχεια.

Στο μέτωπο των αγορών όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα ορισμένα ομόλογα που έχουν εκδοθεί και αποτιμώνται σε δολάρια ΗΠΑ να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ή τεσσάρων ετών, αν και οι τιμές τους εξακολουθούν να μην υπερβαίνουν τα 35-45 σεντς ανά δολάριο όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία.