Αμέσως μόλις πέρασε το πρώτο σοκ που προκάλεσε ο χαμός του συζύγου της, η Γιούλια Ναβάλναγια έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο, ανάμεσα στα άλλα, αναλάμβανε μια δέσμευση: «Θα συνεχίσω το έργο του Αλεξέι Ναβάλνι και να μάχομαι για τη χώρα μου» είπε, καλώντας παράλληλα τους πάντες να σταθούν δίπλα της. Αρκετοί από τους αντιπάλους του Πούτιν δεν έκρυψαν, μάλιστα, ότι ποντάρουν σε αυτή για να αναλάβει πρωταγωνιστικό, αν όχι ηγετικό, ρόλο στα επόμενα βήματα που θα επιχειρήσει η αντιπολίτευση.

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που την καθιστά στόχο για το Κρεμλίνο και τον προπαγανδιστικό του μηχανισμό που έχει αναλάβει δράση με στόχο να τη σπιλώσει και να την απαξιώσει. Κι αυτό, την ίδια στιγμή που η σορός του Ναβάλνι εξακολουθεί να μην έχει παραδοθεί στην οικογένειά του – πληροφορίες αναφέρουν πως η μητέρα του την είδε και της ασκούνται πιέσεις η ταφή να γίνει μυστικά και σε πολύ στενό κύκλο –, ενώ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση για «υστερία» όσον αφορά την αντίδρασή της.

Καταιγισμός fake news

«Η Γιούλια Ναβάλναγια είναι ο νέος εχθρός που πρέπει να καταρριφθεί» σημειώνει στο ρεπορτάζ της η «La Repubblica», τονίζοντας πως η Μόσχα έχει εξαπολύσει ήδη έναν καταιγισμό από fake news εις βάρος της, αξιοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τα κοινωνικά μέσα. Ανάμεσα σε αυτά, για παράδειγμα, είναι και ένα βίντεο από την παρέμβασή της στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, λίγη ώρα αφότου είχε πληροφορηθεί τον θάνατο του συζύγου της.

Στην αργή κίνηση στην οποία αυτό εκτυλίσσεται φαίνεται η Ναβάλναγια να αντιδρά με ένα χαμόγελο στα χειροκροτήματα εκ μέρους των συνέδρων, κάτι που ορισμένοι χρήστες σπεύδουν να ερμηνεύσουν ως «αντίδραση μιας γυναίκας η οποία δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά και την ανακούφισή της». Μάλιστα, στηρίζουν τον ισχυρισμό τους στον αμερικανό ψυχολόγο και ειδικό στις εκφράσεις του προσώπου Πολ Εκμαν – έστω κι αν το γραφείο του έσπευσε άμεσα να διαψεύσει οποιαδήποτε ανάμειξή του.

Αλλοι λογαριασμοί, επίσης, στα αγγλικά και τα γερμανικά δημοσιοποίησαν φωτογραφίες της στις οποίες εμφανίζεται χαμογελαστή και φορώντας ένα σορτς δίπλα σε κάποιον άλλο άνδρα, τον δισεκατομμυριούχο Γεβγένι Τσιτσβάρκιν, τις οποίες συνοδεύουν με σχόλια του τύπου «την ημέρα του θανάτου του Ναβάλνι, η Γιούλια απολάμβανε την παραλία». Με τη διαφορά ότι οι φωτογραφίες αυτές χρονολογούνται από τον Αύγουστο του 2021 και έχουν τραβηχτεί στη Λετονία.

Μια προδότρια

Οσο για τα βασικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της Ρωσίας, μάλλον δεν χρειάζεται να καταφεύγουν σε τέτοια τεχνάσματα. Για αυτά, αρκεί το γεγονός ότι η σύζυγος του Ναβάλνι ζει εδώ και δύο χρόνια στο εξωτερικό και έχει συχνές συναντήσεις με προσωπικότητες της Δύσης, γεγονός που στα μάτια πολλών Ρώσων την καθιστά προδότρια και συνεργάτρια του εχθρού. «Μια Τσιχανούσκαγια σε βελτιωμένη έκδοση» όπως έγραψε στον λογαριασμό του ένας φιλορώσος από το Ντονμπάς, παραπέμποντας στην ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας η οποία ζει εξόριστη.