Κατά της διαδικασίας νέας εκλογής προέδρου τάχθηκε από το βήμα του 4ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο Σωκράτης Φάμελλος, εκτιμώντας πως δεν θα δώσει διέξοδο και δεν θα λύσει τα προβλήματα.

«Η πρόταση που έχει κατατεθεί για εκλογή προέδρου δεν πιστεύω ότι δίνει διέξοδο. Δεν συζητήσαμε για την πολιτική. Φοβάμαι ότι θα μας φέρει πολλά βήματα πίσω», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Προτεραιότητα είναι τα πολιτικά επίδικα που έχουμε μπροστά μας και αφορούν την κοινωνία. Θέλουμε να γίνουμε ισχυρότεροι, να μεταφέρουμε εμπιστοσύνη στην κοινωνία δεν είναι εμπιστοσύνη να κάνουμε κάθε πέντε μήνες εκλογές», προσέθεσε.

Έκανε απολογισμό του οκταμήνου που είναι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, λέγοντας πως «αυτό το οκτάμηνο υπηρετήσαμε την ανάγκη να υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση και να στηρίξουμε την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ μέσα και έξω από τη Βουλή και να αποδείξουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει και να εκφράζεται με ενιαία φωνή. Το κριτήριο των επιλογών μας ήταν τα συμφέροντα της κοινωνίας και η ενότητα του κόμματος και αυτό πρέπει να είναι και σήμερα. Το ερώτημα είναι η επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ και η αναγκαιότητα για τη κοινωνία. Τις ημέρες του συνεδρίου δεν έχει δοθεί απάντηση. Υπάρχει όμως και πρόταση προοδευτικής διεξόδου».

Αναφέρθηκε, επίσης, στον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι πρέπει να είναι δημοκρατικός,  ευρωπαϊκός, συμπεριληπτικός, ψηφιακός αλλά και με ενεργούς πολίτες.

«Δεν είναι ευθύνη μας μόνο η αντιπολίτευση, αλλά να διευρύνουμε το ακροατήριο της αριστεράς και της προόδου και να μεταδώσουμε τις αξίες της. Οι σύγχρονες εξελίξεις απαιτούν πολίτες που να συμμετέχουν στις πολιτικές διαδικασίες. Χρειαζόμαστε οργανώσεις με μέλη που να είναι ενεργοί πολίτες. Υπάρχει έλλειμμα στο κόμμα και είναι έλλειμμα εμπιστοσύνης», τόνισε.

Και προσέθεσε: «οι δεκάδες χιλιάδες που εγγράφηκαν στο κόμμα και η συμμετοχή στην εκλογή αρχηγού είναι μία απόδειξη ότι ο κόσμος κοιτάζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά υπάρχουν και απαιτήσεις από τον κόσμο, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε. Οι αγώνες των φοιτητών και των αγροτών είναι μήνυμα ότι ζητούν λύσεις. Θέλουν όμως από εμάς ενότητα και σοβαρότητα στην υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνίας. Το συνέδριο είναι το ανώτατο επίπεδο εκπροσώπησης του κόμματος. Πρέπει να έχουμε μία φωνή».

Απευθυνόμενος στους συνέδρους, που θα κληθούν να αποφασίσουν αύριο, Κυριακή, τελευταία ημέρα του κρίσιμου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φάμελλος τόνισε πως «δεν είναι απρόκλητη η συζήτηση που ξεκίνησε την πρώτη μέρα του συνεδρίου», για να συμπληρώσει πως «είναι όμως επικίνδυνες οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας».

«Χρειαζόμαστε αποφάσεις με συντροφικότητα», σημείωσε λέγοντας πως «δεν το έχουμε κατακτήσει ακόμη».

«Έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών σε δεύτερο πλάνο;»

«Η συντροφικότητα είναι η αξία για την οποία επέλεξα να είμαι στην Αριστερά εδώ και 40 χρόνια και δεν απεμπολώ αυτή την αξία», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως  «όλοι υπηρετούμε την κοινή υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης» και «αυτό μας ενώνει, όχι οι προσωπικές διαδρομές».

Αναφερόμενος στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ανέφερε πως «είπαμε ότι θα δώσουμε τη μάχη χωρίς να τεθεί θέμα προέδρου».

«Έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών σε δεύτερο πλάνο; Να μην έχουμε δυνατή ομάδα της ευρωαριστεράς;», ρώτησε τους συνέδρους, για να δώσει ο ίδιος την απάντηση: «Δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια».

«Έχουμε την πολυτέλεια από τη Δευτέρα να μην περάσει η αντισυνταγματική ρύθμιση για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων; Έχουμε μια πολιτική ευθύνη, θα την αναλάβουμε;», επεσήμανε.

Και τόνισε πως, για τα εσωκομματικά ζητήματα, «έχουμε το καταστατικό, έχουμε τη συντροφικότητα, έχουμε τη δημοκρατία, δεν χρειαζόμαστε τίποτε άλλο».

«Χρειαζόμαστε φωνές σταθερότητας, φωνές ενότητας», προσέθεσε, υπογραμμίζοντας πως «τις αποφάσεις δεν τις λαμβάνουν τα μέλη, αλλά τα όργανα και το συνέδριο» και πως αυτό θα αποφασίσει την Κυριακή.