Διπλή καμπάνια που μαρτυρά την ανησυχία του Μαξίμου για ισάριθμους κινδύνους, ενόψει των ευρωεκλογών, αφενός την αδιαφορία, αφετέρου την ψήφο διαμαρτυρίας, βάζει σε εφαρμογή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχεδιάζοντας να πυκνώσει τις στοχευμένες εμφανίσεις αμέσως μετά το ταξίδι στην Ινδία και τις επαφές του στο Κατάρ, όπου θα βρίσκεται μέχρι το Σάββατο.

Αν και εφαλτήριο του προεκλογικού αγώνα θα είναι επισήμως το συνέδριο της ΝΔ στις αρχές Απριλίου, ο Πρωθυπουργός κόβει ατύπως το νήμα. Και από τώρα ζητάει οργανωτική κινητοποίηση του νεοδημοκρατικού μηχανισμού για μια «εθνική κάλπη», όπως χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές, με το μυαλό του στις αναγκαίες «διορθώσεις» στις σημερινές τάσεις γαλάζιας αποσυσπείρωσης.

«Η Ελλάδα της κρίσης αποτελεί παρελθόν, προσφέρουμε πολιτική σταθερότητα. Για την άνοδο του λαϊκισμού – δικαίως – πολλοί είναι ανήσυχοι στην Ευρώπη, δεν βρισκόμαστε σε αυτή την κατηγορία» ήταν το μήνυμά του από τη Βομβάη.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε από την Ινδία το θέμα απευθείας πτήσης από Νέο Δελχί ή Βομβάη προς την Ελλάδα, προανήγγειλε τη συμφωνία για μετανάστες – εργάτες σε κατασκευές, γεωργία, τουρισμό, καθώς και την ίδρυση ελληνο-ινδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Μετά τις επαφές στο Κατάρ η προσοχή στρέφεται στην προσπάθεια απεγκλωβισμού της κυβέρνησης από το περιβάλλον πίεσης με άμεσο κοινοβουλευτικό ορόσημο την ψήφιση του νόμου για τα ΑΕΙ στις 8 Μαρτίου.

Στην πραγματικότητα η προεκλογική εκστρατεία έχει ξεκινήσει.

Ο πρώτος άξονας είναι η επιστολική ψήφος και το στοίχημα να αποδώσει κατά της αποχής. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στα τρία πρώτα 24ωρα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υπήρξαν σχεδόν 10.000 εγγραφές, ενώ στα σκαριά είναι οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης. Η… επένδυση της κυβέρνησης φαίνεται από τα δεσμευμένα – σύμφωνα με τη Διαύγεια – 3,5 εκατ. ευρώ για την εκστρατεία ενημέρωσης στο εξωτερικό και άλλου 1,5 εκατ. για τους εντός επικρατείας ψηφοφόρους.

Αντίστοιχα, είναι ενδεικτικό ότι κυβερνητικά και κομματικά στελέχη κλειδώνουν εκδηλώσεις ενημέρωσης σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (αντίστοιχα ο Μητσοτάκης θα βρεθεί τον Μάρτιο Καναδά και Ρουμανία), ενώ έχει ζητηθεί η κινητοποίηση πρεσβειών και μόνιμων αντιπροσωπειών της Ελλάδας.

Εξίσου χαρακτηριστικά τα hastag στα social media αλλά και η βολιδοσκόπηση Ελλήνων της διασποράς.

Ο σταρ των Μιλγουόκι Μπακς Γιάννης Αντετοκούνμπο, ένα πρόσωπο που συζητείται εκ νέου στους γαλάζιους διαδρόμους, είχε συνδράμει το 2019 στην αντικαπνιστική καμπάνια και το 2020 στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται σύντομα προσέγγιση του ποδοσφαιριστή της εθνικής ομάδας Κώστα Τσιμίκα, ο οποίος αγωνίζεται για τη Λίβερπουλ.

«Συγκλίσεις»

Ο δεύτερος άξονας αφορά τους 42 του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου. Επιδίωξη του Μητσοτάκη είναι να πείσει τους πολίτες για τη δυνατότητα της ΝΔ να πετυχαίνει «συγκλίσεις» – με υποψηφίους γαλάζιων ή μη καταβολών, πρόσωπα εμπιστοσύνης του Μητσοτάκη, επιστήμονες, ανθρώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Πρωθυπουργός θα ρίξει βάρος στη σημασία «ισχυρής εκπροσώπησης» της χώρας στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας προκλήσεις που απαντούν στις προσδοκίες ευρύτερων ακροατηρίων: Μεταναστευτικό, κλιματική κρίση, ενεργειακά, ασφάλεια, κοινωνική συνοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες λένε ότι τα… ανοίγματα Μητσοτάκη στην Κεντροαριστερά σταματούν στην Εύη Χριστοφιλοπούλου και τον Πύρρο Δήμα (αναμένεται επιπλέον η ένταξη του Σπύρου Καρανικόλα, που είχε βρεθεί όμως και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ) και πλέον αναμένονται μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος, ο οδοντίατρος Μιλτιάδης Μητσιάς (βαφτισιμιός του Αντώνη Σαμαρά).

Επιπλέον ως πρόσωπα με αναφορά στην ομογένεια έχουν γίνει εισηγήσεις για τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης Βασίλη Παπαστεργίου και τον δικηγόρο στις Βρυξέλλες Ορέστη Ομράν.