Είναι πάντα θετικός ο αιφνιδιασμός όταν το νεότερο βιβλίο που καταφτάνει στην εφημερίδα προέρχεται από τον «άνθρωπο του διπλανού γραφείου».

Ο Μάνος Χαραλαμπάκης, αρχισυντάκτης στο ελεύθερο ρεπορτάζ και δημοσιογράφος των «ΝΕΩΝ» από το 1998, κινήθηκε κάτω από τα ραντάρ, μέσα στην καθημερινότητα οι εκδοχές της οποίας μάς διαφεύγουν.

Και ως άνθρωπος που περιπλανιέται στην πόλη έκανε αυτό που εν πολλοίς λείπει από τον Τύπο στις μέρες μας: έγραψε για αυτό που γνωρίζει καλά, δηλαδή το ποδήλατο ως μέσο καθημερινής μετακίνησης.

Στην ιστορία «Με ποδηλατάκι γοργό κινούμαι στη γειτονιά και την ωφελώ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη (siderisbooks.gr, 2103301161-3), ο κεντρικός ήρωας είναι ο μικρός Νικήτας.

Μία μέρα ξυπνάει με πονόλαιμο και, ως συνήθως, κινητοποιείται το «σύστημα» για τη γρήγορη ανάρρωση.

Στην αρχή η αυτοματοποιημένη αντίδραση είναι το αυτοκίνητο, αλλά οι γονείς πείθονται από την πρόταση του Νικήτα να κάνουν μαζί τη διαδρομή με το ποδήλατο.

Αποδεικνύεται ότι στην εποχή της κλιματικής κρίσης πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε «πιο έξυπνα» για τον πλανήτη που θα κληρονομήσουν οι σημερινοί συνομήλικοι του μικρού μαθητή. Ο ίδιος στην περιπέτεια έχει κι άλλες ιδέες: διαδρομές από τον φούρνο και το σουπερμάρκετ έως το πάρκο και το γήπεδο.

«Μας το ‘πε κι η δασκάλα στο σχολείο, πιστέψτε το αυτό. Με το ποδήλατο αν κινείσαι, κάνεις μόνο καλό. Τη φύση δεν ρυπαίνεις, γυμνάζεις το σώμα αλλά και το μυαλό!».

Η έκδοση συμπληρώνεται με τεστ μνήμης για την ίδια την ιστορία, παιχνίδι παρατηρητικότητας, ποδηλατοκρυπτόλεξο, λαβύρινθο και ζωγραφικές ασκήσεις, όλα με τη συνεισφορά ενός άλλου «δικού» μας συναδέλφου, του εικονογράφου Κώστα Σκλαβενίτη, ο οποίος έβαλε το απαραίτητο χρώμα στις σελίδες της ιστορίας.

Περισσότερες «ορθοπεταλιές» θα βρείτε και στο podcast «Μετακινήσου αλλιώς» (Athens Voice) που παρουσιάζει ο Μ. Χαραλαμπάκης.