Χείρα βοηθείας στις οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους τείνει η Εκκλησία της Ελλάδος. Ενα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που ξεκινά τους επόμενους μήνες προβλέπει την κατασκευή κατοικιών στις οποίες θα φιλοξενούνται φοιτητές από την επαρχία που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν στην Αθήνα. Το θέμα έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και του Πρωθυπουργού στη συνάντηση που είχαν οι δυο τους στις 10 Ιανουαρίου 2024 ενώ έχει συμφωνηθεί και το πρόσωπο που θα λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας ώστε να λυθούν όσα διαδικαστικά ζητήματα ανακύψουν στην πορεία υλοποίησης του έργου.

Ηδη έχει επιλεγεί η τοποθεσία όπου θα κατασκευαστεί ο πρώτος φοιτητικός ξενώνας και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν λίγο μετά το Πάσχα. Πρόκειται για ένα οικόπεδο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, κοντά στο νοσοκομείο «Ελπίς», το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία της Εκκλησίας. Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ανεγερθεί ένα συγκρότημα κατοικιών αποτελούμενο από 12 έως 15 μικρά, αυτόνομα διαμερίσματα, με δικό τους μπάνιο ενώ στο κτίριο θα υπάρχει και μια κοινόχρηστη αίθουσα «αναψυχής», όπου θα μπορούν να συγκεντρώνονται οι φοιτητές για να περάσουν μαζί τον χρόνο τους.

Η επιλογή των νέων που θα διαμείνουν στις εστίες θα γίνει κατόπιν υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους ενώ πηγές της Εκκλησίας επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» πως «το κριτήριό μας δεν θα είναι ποιος κάνει τον σταυρό του και ποιος πηγαίνει κάθε Κυριακή στην Εκκλησία – καμία σχέση με αυτό. Θα πρέπει, όμως, να υπάρχουν κάποιες διασφαλίσεις». Πρόθεση της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι, εφόσον το πρόγραμμα ολοκληρωθεί με επιτυχία στην Αθήνα, να επεκταθεί και σε Μητροπόλεις εκτός Αττικής, σε περιοχές όπου εδρεύουν πανεπιστημιακές σχολές οι οποίες προσελκύουν μεγάλο αριθμό φοιτητών από άλλες πόλεις της χώρας.

Ιερώνυμος  στα «ΝΕΑ»

Το επόμενο οικοτροφείο προβλέπεται να κατασκευαστεί στην περιοχή της Ηλιούπολης, σε έκταση που έχει δωριστεί στην Εκκλησία ειδικά για αυτόν το σκοπό, ενώ υπό εξέταση βρίσκεται και ένα οικόπεδο στην Καισαριανή.

Τον συγκεκριμένο σχεδιασμό είχε προαναγγείλει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από ένα έτος στα «ΝΕΑ». Απαντώντας σε ερώτηση για την εκμίσθωση του Ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης σε ιδιώτη είχε πει: «Από τα χρήματα του ενοικίου θα φτιάξουμε τέσσερα οικοτροφεία, δύο αρρένων και δύο θηλέων, όπου θα μένουν άπορα παιδιά από την επαρχία που θέλουν να σπουδάσουν αλλά δεν έχουν στέγη. Αλλά ο καθένας να έχει το κλειδάκι του, το διαμέρισμά του, την κουζίνα του, να είναι αυτόνομος, μόνος του. Επιπλέον, για να μην έχουμε προβλήματα συνωστισμού, κάθε οικοτροφείο να δέχεται μέχρι 30-40 παιδιά. Βρήκαμε ήδη δύο οικόπεδα, το ένα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, το άλλο στην Ηλιούπολη και προχωράμε».

Ενδεικτικό της ιδιαίτερης ευαισθητοποίησης του Ιερωνύμου σε θέματα νεολαίας είναι το γεγονός ότι στην ίδια συνέντευξη είχε απαντήσει πως «αν κάποιος άφηνε στην Εκκλησία ένα πολύ μεγάλο ποσό, θα ήθελα να διατεθεί στην αρωγή των παιδιών και στους υπερηλίκους. Δεν μπορείς να φανταστείς πώς είναι να θες να σπουδάσεις και να μην μπορείς…».

Σε επόμενο στάδιο η Εκκλησία της Ελλάδος αναμένεται να καταθέσει και άλλες προτάσεις με σκοπό την ενίσχυση της οικογένειας. Το θέμα έχει, ήδη, συζητηθεί μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και των  ηγουμενοσυμβουλίων της Ιεράς Μονής Πετράκη και της Ιεράς Μονής Πεντέλης, ώστε να αναζητηθούν τρόποι συμπαράστασης από την πλευρά των μοναστηριών που μπορούν να βοηθήσουν. Προτεραιότητα σε αυτόν τον σχεδιασμό φαίνεται ότι θα έχει η στέγη για νέα ζευγάρια ενώ θα ακολουθήσουν προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπογεννητικότητας.