Επιστροφή χιλιάδων κλειστών ακινήτων στην αγορά από την οποία λείπουν σήμερα 212.000 κατοικίες για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των νοικοκυριών, φθηνότερη στέγη για νέους και φρένο στο ράλι των ενοικίων και των τιμών πώλησης των κατοικιών με νέες παρεμβάσεις προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νέα ρύθμιση για την Golden Visa, η οποία θα προβλέπει την αύξηση του ορίου έως τα 800.000 ευρώ για την αγορά ακινήτων από ξένους, εκτός ΕΕ, επενδυτές ενώ στα σκαριά βρίσκεται μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα στεγαστικής πολιτικής μέσω της οποίας οι πολίτες θα ενημερώνονται εάν είναι δικαιούχοι κάποιου προγράμματος στέγασης.

Τα όρια της Golden Visa όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (STAR) θα αυξηθούν από τις 500.000 ευρώ «στις 800.000 ευρώ για όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα και για τα νησιά» και για την υπόλοιπη Ελλάδα «θα πάει στις 400.000 ευρώ» από 250.000 ευρώ «ώστε οι επενδύσεις που γίνονται στην Golden Visa να είναι για πολύ ακριβότερα ακίνητα, τα οποία δεν ανταγωνίζονται το μέσο διαμέρισμα ή σπίτι το οποίο θα νοικιάσει μια ελληνική οικογένεια».

Στις περιοχές για τις οποίες δεν καταγράφεται ζήτηση και δεν παρατηρείται οικιστική πίεση το όριο της Golden Visa θα παραμείνει στις 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την τροπολογία στις περιοχές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών όπως είναι ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αττικής, ειδικά το κομμάτι της παραλιακής Ριβιέρας, το κέντρο της Θεσσαλονίκης και η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος από τις Κυκλάδες, η Ρόδος και η Πάτμος από τα Δωδεκάνησα, τα Χανιά από την Κρήτη και άλλες, το όριο για την αγορά ακινήτων θα αυξηθεί στα 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ σήμερα.

Η ειδική πλατφόρμα που στήνουν τα υπουργεία Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Στην πλατφόρμα θα αναρτηθούν όλες οι δράσεις του προγράμματος στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να διαπιστώσουν αν δικαιούνται να ενταχθούν σε κάποια από αυτές.

Στα μέτρα για τη στεγαστική πολιτική που εφαρμόζονται ή πρόκειται να «τρέξουν» το επόμενο διάστημα περιλαμβάνονται:

Επίδομα στέγασης: Κάθε μήνα καταβάλλεται σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. Ανέρχεται από 70 έως και 210 ευρώ. Μόνο για τον μήνα Δεκέμβριο δόθηκαν σε 244.976 δικαιούχους 29.704.339 ευρώ για το συγκεκριμένο επίδομα.

 «Σπίτι μου». Δικαιούχοι είναι νέοι μέχρι 39 ετών. Ηδη μέσω του προγράμματος 2.596 νέα ζευγάρια βρήκαν το σπίτι τους και εκταμιεύθηκαν δάνεια συνολικού ποσού 246.806.615,05 ευρώ. Εχουν γίνει συμβάσεις για 3.822 δάνεια ύψους 356.669.469,35 ευρώ. Οι προεγκρίσεις έφτασαν τις 23.756 και οι υπαγωγές τις 9.766 που ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ.

 «Ανακαινίζω – Νοικιάζω». Αφορά περίπου 12.500 κατοικίες. Οι ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση έως 10.000 ευρώ, για τις εργασίες ανακαίνισης των ακινήτων τα οποία θα ενοικιάζονται για τουλάχιστον 3 έτη. Μάλιστα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να λαμβάνουν το 50% της επιδότησης, δηλαδή έως 5.000 ευρώ πριν ξεκινήσουν οι εργασίες ανακαίνισης.

Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Μέχρι στιγμής σε 44 δήμους έχουν υπαχθεί 383 ακίνητα ιδιοκτητών και 138 στεγασμένα νοικοκυριά. Προοπτικά το πρόγραμμα μπορεί να εντάξει 1.000 νοικοκυριά σε ακίνητα που στο παρελθόν είχαν αξιοποιηθεί για το πρόγραμμα «Εστία».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 21,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στεγαστικό φοιτητικό επίδομα: Το φοιτητικό επίδομα στέγασης αντιστοιχεί σε 1.500 ευρώ ανά φοιτητή ή 2.000 ευρώ ανά άτομο όταν επιλεχθεί η συγκατοίκησης.

«Κοινωνική αντιπαροχή». Το Δημόσιο ετοιμάζεται να διαμορφώσει 2.500 αναξιοποίητα ακίνητα για να τα διαθέσει σε πάνω από 5.000 νέους έως 39 ετών εφαρμόζοντας ως μοντέλο για τη διάθεσή τους ή το ενοίκιο ή την αγορά ή το μοντέλο rent to own.

Σε οικόπεδα που ανήκουν στο Δημόσιο θα ανεγερθούν νέες κατοικίες με τη μέθοδο της αντιπαροχής. Ο ανάδοχος θα ανεγείρει με δικές του δαπάνες το κτίριο και το αντάλλαγμά του συνίσταται στην εκμετάλλευση για ορισμένο χρονικό διάστημα του ακινήτου με παράλληλη υποχρέωσή του να εκμισθώνει μέρος του σε δικαιούχους, που θα επιλέγει η ΔΥΠΑ έναντι προκαθορισμένου μισθώματος.

Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή, έχουν εντοπιστεί 98 κατάλληλα οικόπεδα εντός σχεδίου, συνολικής επιφάνειας 627 στρεμμάτων, εκ των οποίων το ένα τρίτο βρίσκεται στην Αττική. Υπάρχουν και εκτάσεις εκτός σχεδίου, όπως επίσης και αδιάθετες κατοικίες, διαμερίσματα, γραφεία.

Πρόκειται για 11 στρέμματα στην Κηφισιά, 20 στην Παιανία, 40 στη Λάρισα, 28 στην Ξάνθη και 74 στον Βόλο, όπου και θα ανεγερθούν κοινωνικές κατοικίες.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με σύμπραξη μεταξύ ΔΥΠΑ και κατασκευαστικών εταιρειών.

Η ΔΥΠΑ θα διαθέσει οικόπεδα στα οποία οι ιδιώτες θα ανεγείρουν σπίτια και το 30% έως 60% από αυτά θα ενοικιαστεί σε νέους με χαμηλή τιμή, ενώ στη συνέχεια θα μπορούν να τα αγοράσουν.

Η τιμή αγοράς θα είναι ελκυστική, καθώς θα συνυπολογιστούν και τα ενοίκια που κατέβαλαν όπως και τυχόν άλλες δαπάνες συντήρησης ή επισκευής.