Πολλά είναι τα σενάρια που προσπαθούν να εξηγήσουν τον τρόπο που πέθανε ο Αλεξέι Ναβάλνι. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό να σκοτώθηκε με γροθιά στην καρδιά, μία παλιά τεχνική που την είχαν διδάξει στις ειδικές δυνάμεις της KGB, αφού εκτέθηκε για ώρες σε συνθήκες ψύχους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα των The Times, ο Vladimir Osechkin, ιδρυτής της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gulagu.net, δήλωσε ότι οι μώλωπες που βρέθηκαν στο σώμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης συνάδουν με την τεχνική της «μιας γροθιάς», επικαλούμενος πηγή που εργάζεται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας που βρίσκονται στην Αρκτική.

«Πρώτα κατέστρεψαν το σώμα του και μετά τον σκότωσαν»

Στην αρχή ο Osechkin, ανέφερε πως πριν τον θάνατο του, ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης αναγκάστηκε να περάσει περισσότερες από δυόμισι ώρες σε υπαίθριο χώρο απομόνωσης, όπου η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους μείον 27 βαθμούς Κελσίου. Οι φυλακισμένοι κρατούνταν σε εξωτερικούς χώρους όχι περισσότερο από μία ώρα σε τέτοιες ακραίες συνθήκες.

«Νομίζω ότι πρώτα κατέστρεψαν το σώμα του κρατώντας τον στο κρύο για μεγάλο χρονικό διάστημα και επιβραδύνοντας την κυκλοφορία του αίματος στο ελάχιστο», δήλωσε ο Osechkin. «Και μετά γίνεται πολύ εύκολο να σκοτώσεις κάποιον, μέσα σε δευτερόλεπτα, αν ο πράκτορας έχει κάποια εμπειρία σε αυτό.»

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «Πρόκειται για μια παλιά μέθοδο των τμημάτων των ειδικών δυνάμεων της KGB. Εκπαίδευσαν τους πράκτορές τους να σκοτώνουν έναν άνθρωπο με μια γροθιά στην καρδιά, στο κέντρο του σώματος. Ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα της KGB.»

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρώην κρατούμενοι που είχαν εκτίσει ποινές στην περιοχή της Αρκτικής είχαν αναφέρει στο παρελθόν ότι κρατούμενοι σκοτώνονταν από τους δεσμοφύλακές τους με αυτόν τον τρόπο.

Οι συνθήκες του θανάτου του μοιάζουν με μία παλιά τεχνική της KGB

Αποσπασματικές οι πληροφορίες για τον θάνατο Ναβάλνι

Οι πληροφορίες που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής από τις ρωσικές αρχές σχετικά με τον θάνατο του Ναβάλνι είναι αποσπασματικές και αντιφατικές. Η σορός του δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Ρωσίας (FSIN), η οποία δήλωσε ότι είχε χάσει τις αισθήσεις του μετά από έναν περίπατο στη φυλακή, μια σωφρονιστική αποικία γνωστή ως Πολικός Λύκος στην περιοχή Γιαμαλο-Νένετς, 1.200 μίλια βορειοανατολικά της Μόσχας.

Λίγα λεπτά αργότερα, ένα κρατικά ελεγχόμενο κανάλι στον ιστότοπο ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram υποστήριξε ότι η αιτία θανάτου ήταν θρόμβος αίματος. Την επόμενη ημέρα, η μητέρα του Ναβάλνι και ο δικηγόρος του έλαβαν μια ειδοποίηση θανάτου που έλεγε ότι πέθανε από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου».

Τι ανέφερε για το σενάριο να σκοτώθηκε με νοβιτσόκ

Η Γιούλια Ναβάλναγια, η χήρα του Ναβάλνι, ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο σύζυγός της σκοτώθηκε με τη χρήση νοβιτσόκ, του νευροπαραλυτικού παράγοντα με τον οποίο δολοφόνοι της FSB προσπάθησαν να τον σκοτώσουν τον Αύγουστο του 2020.

Ο Οσέτσκιν δήλωσε ότι το θεωρεί απίθανο, λέγοντας «Είναι πιθανό φυσικά, αλλά όταν κάποιος βρίσκεται υπό τον έλεγχο του σωφρονιστικού συστήματος υπάρχουν πολλές επιλογές ως προς το πώς να τον σκοτώσουν. Το Novichok θα άφηνε ίχνη στο σώμα του και θα οδηγούσε απευθείας στον Πούτιν, δεδομένου ότι το έχει δοκιμάσει μια φορά στο παρελθόν.»

Τι δείχνει η έκθεση του Gulagu

Την περασμένη εβδομάδα, το Gulagu.net δημοσίευσε έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι αξιωματικοί της FSB επισκέφθηκαν τη φυλακή δύο ημέρες πριν από τον θάνατο του Ναβάλνι και αποσύνδεσαν ορισμένες από τις κάμερες ασφαλείας και τις συσκευές ακρόασης.

Ο Osechkin δήλωσε ότι η παρουσία αξιωματικών της FSB στη φυλακή αποτελεί απόδειξη ότι ο θάνατος του Ναβάλνι διατάχθηκε από το Κρεμλίνο. «Απ’ ό,τι γνωρίζω από τις πηγές μου, επρόκειτο για μια ειδική επιχείρηση που είχε προετοιμαστεί αρκετές ημέρες νωρίτερα» ανέφερε.

Τέλος, ο ίδιος είπε ότι «Ήταν εντολή από τη Μόσχα, διότι χωρίς τη Μόσχα δεν θα ήταν δυνατόν να αποσυναρμολογηθούν οι κάμερες ασφαλείας που βρίσκονταν στον χώρο με τον τρόπο που το έκαναν.»