Μία σπάνια τοποθέτηση για τα όσα εκτυλίσσονται στη Λωρίδα της Γάζας έκανε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, καθώς ζήτησε να τερματιστούν οι μάχες και η αιματοχυσία «το συντομότερο δυνατό», σημειώνοντας πως «πάρα πολλοί έχουν σκοτωθεί».

Η συγκεκριμένη δήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι σπάνιο για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να κάνουν δημόσια σχόλια για ζητήματα που θεωρούνται αμφιλεγόμενα.

Στη δήλωση σχετικά με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρίγκιπας της Ουαλίας δήλωσε ότι «κρατάει την ελπίδα προκειμένου να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον» και τονίζει πως «αρνείται να την εγκαταλείψει».

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ υποστήριξε ότι παραμένει «βαθιά ανήσυχος για το τρομερό ανθρώπινο κόστος της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου».

«Εγώ, όπως και τόσοι άλλοι, θέλω να δω τον τερματισμό των συγκρούσεων το συντομότερο δυνατό. Υπάρχει απελπιστική ανάγκη για αυξημένη ανθρωπιστική υποστήριξη στη Γάζα. Είναι κρίσιμο να φτάσει η βοήθεια και να απελευθερωθούν οι όμηροι. Μερικές φορές, μόνο όταν έρχεται κανείς αντιμέτωπος με την τεράστια έκταση του ανθρώπινου πόνου, αντιλαμβάνεται τη σημασία της μόνιμης ειρήνης», προσθέτει.

«Ακόμα και στην πιο σκοτεινή ώρα, δεν πρέπει να υποκύψουμε στην απελπισία», καταλήγει.

Η δήλωση εκδόθηκε μετά την αποκάλυψη ότι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ πρόκειται να πραγματοποιήσει μια σειρά από δεσμεύσεις για να τονίσει τη δυσχερή θέση όλων όσων πλήττονται από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

Τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με φιλανθρωπικές οργανώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο που παρέχουν ανθρωπιστική υποστήριξη στην περιοχή και θα ακούσει για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται στο πεδίο. Θα συμμετάσχει επίσης σε μια συζήτηση σε μια συναγωγή με νέους από ένα ευρύ φάσμα κοινοτήτων για να αναγνωρίσει την αύξηση του αντισημιτισμού σε όλο τον κόσμο.

Δεύτερη παρέμβαση από την έναρξη του πολέμου

Τον περασμένο Οκτώβριο ο πρίγκιπας Γουίλιαμ έκανε μια απροσδόκητη παρέμβαση για τον πόλεμο, όταν το Παλάτι του Κένσινγκτον εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξέφραζε τη βαθιά οδύνη του ίδιου και της πριγκίπισσας της Ουαλίας για τα καταστροφικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Sky News, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ παρακολουθεί στενά τα γεγονότα και είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις, ιδίως στους νέους και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης, κάτι που τον ώθησε να θέλει να κάνει περισσότερα, πάντα μέσα στα διπλωματικά όρια της θέσης του.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υποδέχεται τον πρίγκιπα Γουίλιαμ της Βρετανίας στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. (Πηγή: EPA/ALAA BADARNEH)

Με δήλωσή τους τον Οκτώβριο αναγνώρισαν τη φρίκη που βίωσαν οι αθώες οικογένειες και στις δύο πλευρές, με τον εκπρόσωπό τους να λέει: «Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας είναι βαθιά θλιμμένοι από τα καταστροφικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες».

«Οι φρικαλεότητες που προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ είναι τρομακτικές- τις καταδικάζουν απερίφραστα. Καθώς το Ισραήλ ασκεί το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, όλοι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι θα συνεχίσουν να καταδιώκονται από θλίψη, φόβο και οργή το επόμενο διάστημα. Οι Βασιλικές Υψηλότητές τους έχουν στην καρδιά και στο μυαλό τους όλα τα θύματα, τις οικογένειές τους και τους φίλους τους», προσέθεσε

Το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που επισκέφθηκε το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

Τον Ιούνιο του 2018, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ έγινε το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που επισκέφθηκε το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ μπροστά στην «Αιώνια Φλόγα» στην αίθουσα μνήμης του μουσείου Ολοκαυτώματος Yad Vashem στην Ιερουσαλήμ

Συνεχίζει να θεωρείται ως ένα από τα πιο ευαίσθητα και απαιτητικά διπλωματικά ταξίδια του μέχρι σήμερα και σαφώς είχε διαρκή αντίκτυπο πάνω του. Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου ταξιδιού, εξέφρασε τις δικές του ελπίδες για «διαρκή ειρήνη» στην περιοχή.