«Ο πρώτος θύτης ήταν ο βιολογικός μου πατέρας» λέει η πρώην Amish (Άμις) που επέζησε σεξουαλικής κακοποίησης. «Είναι ο παράδεισος του αρπακτικού» λέει η επιζήσασα σεξουαλικής κακοποίησης Mary Byler στο πρώτο μέρος του Sins of the Amish.

Ένα ντοκιμαντέρ δύο τμημάτων, του 2022, ρίχνει φως στη σεξουαλική κακοποίηση εντός της κοινότητας των Amish, καταγράφοντας τη συγκλονιστική ιστορία μιας γυναίκας που κακοποιήθηκε από την παιδική της ηλικία από πολλά αρσενικά μέλη της οικογένειας.

«Ο πρώτος θύτης ήταν ο βιολογικός μου πατέρας» ξεκινά την αφήγησή της η 39χρονη Mary Byler. «Ήμουν πέντε ετών».

Η Mary είναι το πρωταγωνιστικό θέμα της σειράς αληθινών εγκλημάτων, Sins of the Amish, στο οποίο ανοίγεται για τα τραύματα που υπέστη στην απομονωμένη κοινότητα.

Η 39χρονη Mary Byler / Photo: YouTube

«Θυμάμαι ότι δεν ήμουν ασφαλής στο δωμάτιό μου»

«Είναι ο παράδεισος των αρπακτικών» λέει η Mary Byler στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ, κατά τη διάρκεια του οποίου αποκαλύπτεται ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον πατέρα της, ο οποίος πέθανε όταν ήταν μικρό παιδί, καθώς και από τα τρία αδέλφια της: Johnny, Eli και David.

«Θυμάμαι ότι δεν ήμουν ασφαλής στο δωμάτιό μου από τον ίδιο μου τον αδελφό», λέει η Mary.

Μιλώντας στο People, η Mary – που σήμερα είναι συνήγορος των Amish και των πρώην Amish θυμάτων κακοποίησης μέσω της οργάνωσής της Misfit Amish – λέει ότι είναι αποστολή της να εξαλείψει τη «ρομαντική άποψη» για την κουλτούρα των Amish, καθώς και να παρέχει υποστήριξη και πόρους για τους επιζώντες από αιρέσεις και συντηρητικές παραθρησκευτικές ομάδες. Πιστεύει ότι στην κοινότητα των Amish, οι γυναίκες φιμώνονται σε μεγάλο βαθμό και είναι πολύ επικίνδυνο να μιλήσουν.

 Δείτε το τρέιλερ του Sins of the Amish

Επόμενο θύμα η μικρότερη αδερφή

«Αν κάποιος είναι θύτης, υποτίθεται ότι πρέπει να τον συγχωρέσεις», εξηγεί η Mary για την αυστηρή, θρησκευτική ανατροφή της. «Δεν υπάρχει χώρος για να επεξεργαστείς καν αυτό που σου συνέβη».

Αλλά, μόλις έμαθε ότι ο αδελφός της David είχε ήδη επιλέξει το επόμενο θύμα του – τη μικρότερη αδελφή τους, και ότι η μητέρα τους δεν έκανε τίποτα για να το σταματήσει, η Mary αποφάσισε ότι αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

«Κυριολεκτικά με σκότωσε», λέει για τη στιγμή που έμαθε για τη σεξουαλική κακοποίηση το 2004.

«Η μητέρα μας είπε της μικρής αδελφής μου: «Πρέπει να συγχωρέσεις» και αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάς γι’ αυτό και δεν μπορείς να το πεις σε κανέναν. Και μου έκανε κλικ, ότι αν δεν κάνω τίποτα, η αδελφή μου θα μεγαλώσει και θα περάσει ακριβώς την ίδια κόλαση με την παιδική της ηλικία, όπως έζησα κι εγώ», λέει η Mary στο Sins of the Amish.

Photo: YouTube

Αυτό που όλοι φοβούνται να κάνουν

Η Μαίρη έκανε αυτό που, όπως λέει, οι περισσότεροι επιζώντες της κακοποίησης των Amish φοβούνται να κάνουν: Ειδοποίησε τις αρχές στο γραφείο του σερίφη της κομητείας Βέρνον, όπου την εξόπλισαν με ένα μικρόφωνο με την ελπίδα να καταγράψει μια ηχητική ομολογία από τους αδελφούς Byler.

Καθώς επισκεπτόταν τον Johnny, στη φάρμα του, η Mary είχε στα χέρια της αυτό που χρειαζόταν για να κάνουν οι βοηθοί τη σύλληψη: την ομολογία του ότι την κακοποίησε σεξουαλικά.

Δεδομένου ότι ο Johnny, Eli και David δήλωσαν όλοι ένοχοι για σεξουαλικά εγκλήματα, η υπόθεση εναντίον των αδελφών δεν πήγε ποτέ σε δίκη, σύμφωνα με τον ερευνητή Ντον Χένρι. Η μητέρα τους, η Sally Kempf, δήλωσε ότι δεν αμφισβήτησε την κατηγορία της παράλειψης αναφοράς εγκλήματος σε σχέση με τη σεξουαλική κακοποίηση.

«Η μητέρα μας είπε της μικρής αδελφής μου: «Πρέπει να συγχωρέσεις» και αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάς γι’ αυτό και δεν μπορείς να το πεις σε κανέναν»

Photo: YouTube

Οι αμαρτίες των Amish

«Αυτά είναι 11 χρόνια κόλασης» δήλωσαν οι αρχές για την κακοποίηση που υπέστη η Mary από την ηλικία των έξι έως τα 17 της χρόνια.

Καθώς η Mary τράβηξε πίσω την κουρτίνα για να αποκαλύψει την κουλτούρα της σεξουαλικής κακοποίησης, η πρώην κοινότητά της – και τα μέλη της οικογένειάς της – συσπειρώθηκαν πίσω από τους κακοποιητές της και την απέφευγαν, λέει.

Εξαιτίας αυτού, λέει ότι πλέον διατηρεί επαφή με πολύ «λίγα μέλη της ευρύτερης οικογένειας».

Τώρα, μέσω του ιστολογίου της Misfit Amish και του podcast της, και παρέχοντας πόρους και βιβλιογραφία σε επιζώντες, η Mary ελπίζει να ρίξει φως στο πρόβλημα.

Photo: YouTube

Ποιοι είναι οι Amish

Οι Amish είναι τα μέλη μιας χριστιανικής ομολογίας της αναβαπτιστικής προτεσταντικής παράδοσης, που εμφανίστηκε τον 17ο αιώνα στην Ελβετία και στη Γερμανία. Ανήκουν στη λεγόμενη Ριζοσπαστική Μεταρρύθμιση (Radical Reformation). Είναι στενά συνδεδεμένοι, αλλά ανεξάρτητοι από τις εκκλησίες των Μεννονιτών.

Σε γενικές γραμμές είναι συντηρητικοί Χριστιανοί και γνωστοί για απλή διαβίωση, απλή ενδυμασία και απροθυμία να υιοθετήσουν πολλές ανέσεις της σύγχρονης τεχνολογίας. Αγωνίζονται για ανεξιθρησκία και είναι ειρηνιστές, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Wikipedia.

Δύο βασικές έννοιες που εφαρμόζουν οι Amish είναι η απόρριψη του Hochmut («υπερηφάνεια, αλαζονεία, υπεροψία») και ο μεγάλος σεβασμός που έχουν για το Demut («ταπεινοφροσύνη») και το Gelassenheit (γαλήνη, ηρεμία πνεύματος, ησυχία), που συχνά μεταφράζεται ως «υποταγή». Ο πιστός δεν επιτρέπεται να εξυψώνει τον εαυτό του αλλά πρέπει να υποτάσσεται στο θέλημα τού Θεού και της εκκλησίας.

Η διάθεση των Amish να υποταχθούν στο «θέλημα του Θεού», που εκφράζεται από τους κανόνες της ομάδας, αντιτίθεται στον ατομικισμό. Ο αντιατομικισμός των Amish είναι ο λόγος για τον οποίο απορρίπτουν τεχνολογίες που θα διευκόλυναν την ατομική εργασία, πράγμα που θα μείωνε την εξάρτηση που έχει κάθε άτομο από την κοινότητα.

Οι σύγχρονες καινοτομίες, όπως η ηλεκτρική ενέργεια, προάγουν τον ανταγωνισμό σχετικά με την ιδιοκτησία, η οποία απορρίπτεται.

*Με στοιχεία από people.com και wikiperia.org